Høyres ordførerkandidat Frank Pedersen: – Tønsberg trenger en politikk som setter mennesket foran systemet
Året 2022 med krig i Europa og dramatisk kostnadsvekst for mange, er blitt historie. I en nyttårssamtale med Høyres nettredaksjon legger ikke ordførerkandidat Frank Pedersen skjul på at den nye hverdagen med lange matkøer berører ham sterkt.
– Derfor var det så gledelig å se omsorgen mange viste før jul ved å være med på Spleis til inntekt for de som ikke har så mye, sier Frank Pedersen som mener det er viktig at kommunen ser på alle muligheter vi har for å avhjelpe og bidra.
Men samtidig er det ifølge Frank begrenset hvor mye kommunen kan gjøre i denne situasjonen. Rett og slett fordi årsakene til problemene ligger utenfor kommunens beslutningsområde.
Ny gruppe- og opposisjonsleder
Fra 1. januar 2023 tok for øvrig Frank Pedersen over som gruppeleder for Høyres kommunestyregruppe og opposisjonsleder. Dette ansvaret vil gi ham enda bedre innsikt og ikke minst bringe ham tettere på det politiske arbeidet i Tønsberg.
– Erfaringen og læringen jeg får ved å lede Høyres gruppe og samtidig få muligheten til å bygge relasjoner med de andre partiene vil være svært viktig når vi i 2023 er i et valgår. Samtidig er det viktig for meg å vise lederskap og synliggjøre hva man får med meg som ordfører, sier Frank som allerede den første uken i det nye året møter alle de nye listekandidatene til Høyre på en felles samling. 254 dager før valget er han opptatt av å bruke tiden til å bygge team. Både internt i partiet og med samarbeidspartiene.
Hvilket nyttårsforsett har du?
– Å synliggjøre Tønsberg Høyres politikk på en god måte. Noe av det viktigste for oss i Høyre er at Tønsberg blir en attraktiv kommune for barnefamilier med fleksibelt barnehageopptak og en god skole med nok lærere. Samtidig må vi føre en næringsvennlig politikk som tiltrekker oss flere bedrifter og skaper flere arbeidsplasser. Her er serviceinnstilling avgjørende viktig.
Hva er du mest bekymret for at skal skje i 2023?
– Jeg er bekymret for at kommuneøkonomien blir forverret gjennom posisjonens budsjettopplegg med fortsatt økte kostnader, mindre skatteinngang enn beregnet og dermed ytterligere tapping av kommunens disposisjonsfond. I tillegg har vi en regjering som hele tiden er bakpå med å gjennomføre vedtak som kan bidra til lette hverdagen til vanlige folk, sier Frank som er bekymret for at Ap skal fortsette med sin «av-privatiseringspolitikk» ved å ikke slippe private til for å avlaste offentlige tjenester.
– Vi kan ikke løse fremtidens utfordringer hvis private skal stenges ute. Se bare på pandemien og flyktningstrømmen som kom etter krigsutbruddet i Ukraina, sier han.
Hva håper du skal skje neste år?
– Jeg håper på et valgresultat som gir borglig seier og at vi derved får en kommune som fører en politikk som setter mennesket foran systemet.
Hvordan vil du beskrive året 2022?
– Et spennende år hvor vi i Tønsberg Høyre nominerte en flott liste med meget gode listekandidater. Politisk har det vært et interessant og givende år hvor Høyre har bidratt til en nøktern og god økonomistyring av kommunen. Samtidig har vi fått vist frem bredden av våre politikere, markert oss ved å synliggjøre Høyres politiske løsninger.
– For meg personlig har det vært et flott år hvor høydepunktet kom 9. juni da jeg ble nominert som Tønsberg Høyres ordførerkandidat. Det ble et taktskifte og den lange reisen frem til 11. september 2023 startet. Det har vært en interessant høst hvor tiden har blitt brukt godt med å arbeide med en tydelig politisk retning som Tønsberg Høyre skal vise frem i valgkampen i 2023.
Hva gledet deg mest?
– Sommerbyen Tønsberg leverte med blant annet Slottsfjellfestivalen tilbake. Kultur og idretts livet kom tilbake etter pandemien og ikke minst omsorgen mange viste før jul ved å være med på spleis til inntekt for de som ikke har så mye. I tillegg må jeg si at det har vært mange veldig hyggelige tilbakemeldinger på min nominasjon som Tønsberg Høyres ordførerkandidat. Det varmer og motiverer.
Hva gjorde deg mest bekymret?
– Det stigende kostnadsnivået for vanlige folk og at flere blir fattige. Her i kommunen er jeg bekymret for barnefamilier som har behov for barnehageplass i nærheten av der de bor. Får vi ikke til et bedre opptakssystem er jeg redd for at kommunen blir mindre attraktiv. Vi trenger at barnefamilier bosetter seg hos oss som gjør at vi tiltrekker oss verdifull arbeidskraft.
I tillegg har vi blitt en kommune som ikke ser verdien av et godt næringsliv som skaper arbeidsplasser. Det må en holdningsendring til som spør næringslivet: Hva kan vi gjøre for dere?
Hvorfor trenger vi et politisk skifte i Tønsberg?
– Tønsberg Høyre vil ha en kommune som er på lag med deg. Med Høyre i førersetet skal vi være på lag med de som skaper arbeidsplasser. Vi vil gi deg større frihet i hverdagen, og kommunen skal være der for deg når du trenger den. Høyre vil ha en mer familievennlig barnehagepolitikk hvor barnefamilienes ønsker og behov settes i fokus. I tillegg ønsker vi å gjøre Tønsberg til en aldersvennlig kommune hvor du skal glede deg til å bli gammel.
Hvordan vil du beskrive konsekvensene av posisjonens vedtatte budsjettopplegg for neste år?
– Jeg synes det er bekymringsfullt at posisjonen bruker så mye av kommunens disposisjonsfond. Usikre fremtidsutsikter krever et budsjett med tydelige prioriteringer og nøkternhet. Disposisjonsfondet er det sentralt å ha som et bufferfond. Det skal i fremtiden sikre et stabilt tjenestenivå. Vi kan få negative overraskelser som påvirker rammebetingelsene våre. Situasjon vi er i nå er usikker og vi står midt opp i en situasjon hvor forsiktighet er nøkkelordet.
– Investeringsbehovet vil øke framover og vi har allerede store investeringer foran oss i 2023 som for eksempel: Ungdomshuset på Revetal, kjøp av boliger til vanskeligstilte, Hogsnes barnehage og Anleggsplan idrett er blant investeringene utenfor selvkostområdet. I tillegg utbygging av Presterød barneskole er forventet å få oppstart i 2023. I tillegg vet vi at det må påregnes nye investeringsbehov både innenfor skoler og barnehager og innenfor heldøgns omsorgsplasser. For å ikke snakke om etterslepet av vedlikehold vi har på kommunale bygg.
– En enorm investering som etter all sannsynlighet vil bli et krav er nitrogenrensing. Da må vi være forberedt og en kommuneøkonomi som er robust og har et disposisjonsfond som kan håndtere et slikt krav vil være viktig. Det er derfor viktig at vi er klar over konsekvensene av varige tiltak.
– Vi er kommet til et vippepunkt når det gjelder skatt. Vi må regne med at skatteinngangen i fremtiden er usikker. Vi er inne i og kommer til å oppleve en dyrtid i tiden fremover. Vi som kommunestyre skal sørge for trygghet i en urolig verden og sørge for et godt lokalsamfunn. Vi skal legge til rette for verdiskaping og grønn omstilling.
– Solberg-regjeringen hjalp oss med å bygge fond og dermed sørget for at vi er bedre rustet for fremtiden. Nå legges opp til en betydelig tapping og dermed svært usikre økonomiske utsikter. Det er ikke lenge siden det ble formidlet fra ordfører hvor stolte posisjonen var over å ha spart mange millioner kroner gjennom handlingsrom 2024, og det er svært overraskende at med Arbeiderpartiet i føringen nå setter dette i spill i kommende økonomiplan.
Hvordan ville Høyre ha styrket tilbudet til innbyggerne?
Det er særlig fire områder jeg har lyst til å trekke frem:
- Arbeidsplasser:
Høyre vil at kommunen skal oppleves som en «fremoverlent» medspiller med en positiv vilje til å spille på lag med næringslivet. Tønsberg Høyre vil gjøre det lettere å etablere ny næringsvirksomhet i Tønsberg, og sørge for at næringslivet har muligheten til å vokse. Da må Tønsberg være en attraktiv kommune å bo og jobbe i. Høyre vil sørge for at Tønsberg igjen blir en ja-kommune, hvor vi heier på mennesker som ønsker å skape noe. - En aldersvennlig kommune:
Andelen eldre i kommunen øker, flere har sammensatte omsorgsbehov og mange er ensomme. Tønsberg Høyre vil at alle eldre skal få muligheten til et aktivt og sosialt liv, smakfulle måltider, god pleie og mer sammenhengende tjenester. Vi vil gjeninnføre fritt brukervalg, slik at eldre skal få være sjef i eget liv og selv få velge mellom kommunale, ideelle eller private tjenester som passer deres behov best. - En mer familievennlig barnehagepolitikk:
Tønsberg Høyre vil innføre mer fleksible barnehageopptak hvor barnefamiliene kan få barnehageplass nær der de bor. Høyre vil utvide hvem som har rett til barnehageplass i Tønsberg. Vi vil at barn som er født i desember skal få barnehageplass når de fyller ett år. Vi vil utvide åpningstidene i de kommunale barnehagene, slik at de er tilpasset barnefamilienes behov. Tønsberg Høyre vil også styrke bemanningen i barnehagene og ansette spesialpedagoger. Slik kan vi kan fange opp barn som trenger ekstra støtte. - En kunnskapsskole med muligheter for alle:
Høyres mål med Tønsberg-skolen er å skape en skole med muligheter for alle, uavhengig av hvilken familie du kommer fra. Elevene skal kjenne på læringsglede og få den hjelpen de trenger. Høyre vil ansette flere lærere. Vi vil styrke skolenes økonomi, slik at alle skolene har råd til å oppgradere læremidlene og kan tilby like god undervisning i alle fag. Vi vil også styrke laget rundt elevene med flere helsesykepleiere og miljøarbeidere.
Hva blir din første prioritering som ordfører?
I samarbeid med kommunestyre legge frem et budsjett som setter menneskene foran systemet som vil bety 3 prioriteringer:
- Satsing på barn og unge, både barnehage og skole.
- Få på plass en plan for å gjøre Tønsberg til en aldersvennlig kommune
- En forutsigbar og offensiv arealplan som er på lag med næringslivet
I tillegg vil jeg som ordfører være opptatt av å være ute og møte innbyggerne for å få innspill på hva som betyr noe for hver enkelt og hvordan vi som politikere kan bidra til at kommunen blir et bedre sted å bo, besøke og drive bedrift i.
Hvilke prioriteringer vil du som ordfører foreta for et helsevesen som sliter på flere områder?
– For det første danne meg et helhetsbilde og en gjennomgang av utfordringer og muligheter slik at det politisk kan legges frem en sak hvor kommunestyre kan prioritere hva som vil ha være de viktigste tiltakene for at vi skal ha et brukervennlig kommunalt helsevesen. Men det er tre prioriteringer som det vil være viktig å se nærmere på:
- Fritt brukervalg
- Plan for en bedre hverdag for utviklingshemmede
- Løse fastlegekrisen i Tønsberg
Hvordan tenker om den store økningen i antall som sto i matkø før jul? Alle de som sliter og ikke får endene til å møtes.
– Det er noe jeg tenker mye på og synes det er en utvikling som ikke er bra. Det er viktig at kommunen ser på alle muligheter de har for å avhjelpe og bidra der vi som kommune kan bidra. Mye av situasjonen som har oppstått er internasjonale hendelser, med blant annet krig i Europa som det er vanskelig for en kommune å gjøre noe med, sier Frank som minner om hvilken viktig rolle frivilligheten i Tønsberg spiller også på dette området.
Hvordan kan avgiftene i Tønsberg holdes under kontroll?
Neste år skal vi betale 3600 kroner mer i vann- og kloakkavgift. 900 kroner mer på kvartals-regningen? En formidabel regning? Finnes det noen beredskap for de som ikke makter dette påslaget?
– Bakgrunnen for kostnadsøkningen er økte kostnader for vann og avløp blant annet fordi det er gjort store investeringer i infrastrukturen som var nødvendig for å opprettholde en god beredskap og sikker leveranse av vann og avløp i årene som kommer. I tillegg er det høyrere energipriser og høyere renter som bidrar til denne økningen. Kommunestyre bevilget nettopp et lån fra disposisjonsfondet for å dempe effekten av den store prisøkningen.
– For dem som har behov for mer forutsigbarhet i forhold til økonomien, så går det an å bli fakturert for de kommunale avgiftene hver måned istedenfor å måtte betale et stort beløp hver tredje måned, sier Frank og presisere at de kommunale avgiftene baserer seg på selvkost, det vil si at innbyggerne kun betaler det det koster for kommunen å levere tjenesten, understreker Frank Pedersen.