Fornøyde beboere på Nes bo- og behandlingssenter

Det manglet ikke på samtaleemner da Tone Jørgensen og Henning Wold besøkte Nes bo- og behandlingssenter forleden. Beboerne, Finn og Louise, hadde gjestfritt invitert de to lokalpolitikerne til sitt bord, mens de nøt dagens middagsrett- hønsefrikassè. Den portugisiske kokken Rui, fikk mye ros for maten han tilbereder.


Bakgrunnen for besøket var endringene som nå gjennomføres ved Tønsbergs sykehjem for å sikre en bedre og riktigere ernæring. Tone og Henning ønsket tilbakemeldinger på de praktiske konsekvensene av bystyrets vedtak. De nye rutinene med blant annet senere middagsmåltid, skal gjennomføres i alle avdelinger innen 1. september i år. Flere steder er endringene allerede skjedd med god erfaring!

I følge leder for Utvalg for helse- og omsorg, Henning Wold, var tilbakemeldingene fra beboerne interessante- og gledelige. For lokalpolitikerne fikk høre om den gode maten beboerne får servert hver dag, hvor hyggelige de ansatte er og hvor viktig det er å bo og leve i de pene og lyse lokalene på sykehjemmet og i de flotte omgivelsene. Og selvfølgelig snakket de fire også litt om gamle dager og hva de gamle hadde arbeidet med tidligere

Mindre medisinering

-Senere middagstidspunkt (ca. klokka 16-17) gjør at beboerne får bedre appetitt, spiser mer og at det blir frigjort tid til andre aktiviteter på formiddagen. I tillegg gir dette bedre søvn, roligere netter og noe mindre behov for medisinering, opplyser Henning Wold. Som utvalgsleder, bystyrerepresentant og stortingskandidat for Vestfold Høyre brenner han for en god eldreomsorg. Og der er ernæring avgjørende.

Måltidsmiljøet

– Det skal nå også serveres to varme måltider hver dag ved våre sykehjem, fortsetter Henning og understreker betydningen av et hyggelig og sosialt måltidsmiljø. -For det er slik at eldre som spiser sammen, spiser mer! Bystyrevedtaket handler ikke bare om nytt middagstidspunkt, understreker Wold.

Pasientsikkerhet

-Kartleggingen av den enkeltes «ernæringsstatus» starter allerede ved innleggelse i sykehjem ved blant annet måling av vekt og høyde og samtale om den enkeltes matpreferanser. Dette skal være en del av behandlingstilbudet og forebygge underernæring og dehydrering, som dessverre er utbredt i norske sykehjem. God ernæring forebygger sykdommer, skaper bedre helse og gir økt trivsel. Ernæring også er en viktig del av pasientsikkerhetskampanjen » I trygge hender» hvor Tønsberg er pilot-kommune, avslutter Henning Wold.