Møt Lise L. Mandal, Tønsberg Høyres bystyrerepresentant med internasjonalt toppverv i idretten
Hun brukte seks måneder på å si ja til nominasjonen i Tønsberg Høyre og angrer ikke. Lise er ambisiøs på Tønsbergs vegne. «Norges beste kommune å bo i» er hennes mål for byens omdømme. Lise er også opptatt av at politikerne i Tønsberg må bli flinkere til å forsvare hverandre. Spesielt på sosiale medier.
• Hva er det beste med Tønsberg?
«Det er så mye bra med Tønsberg, det er nesten vanskelig å ta med en ting. Jeg er jo innflytter, med 25 års fartstid, og blir mer og mer glad i kommunen min. Den har så mye å by på, for alle i alle aldre. For en innlandsjente som elsker sjøen er skjærgården rundt Tønsberg et eldorado!»
• Hvordan vil du beskrive Tønsberg?
«Tønsberg har perfekt beliggenhet med det beste av både sjø og land. For en som vil bo i en liten by med storbypreg, vil Tønsberg være et godt valg. Her har vi alt! Kino, teater, gode handelsmuligheter, kort vei til Oslo, sykehus, legevakt, sykehjem, både private og offentlige gode skoler. Det er store valgmuligheter i Tønsberg!»
• Hva slags omdømme ønsker du at Tønsberg skal ha?
«Norges beste kommune å bo i!»
• Hvilke hovedutfordringer står Tønsberg overfor?
«Vi har noe å gå på når det gjelder miljøpolitikk, så der har vi utfordringer. Men vi er på god vei, jeg har stor tro på at vi skal bli en skikkelig miljøvennlig kommune. Vi kan alltid bli bedre på skole og eldreomsorg. Der tror jeg aldri vi kan bli «gode nok».
• Hvorfor engasjerte du deg i politikken?
«Det var vel ønsket om å få bidra til at kommunen vår skal bli enda bedre. Få delta i prosesser og ta gode avgjørelser til det beste for alle de som bor i Tønsberg kommune».
• Hvorfor valgte du Høyre?
«Med det verdigrunnlaget Høyre har, var det ikke noen andre alternativer for meg».
• Hvilket områder av politikken er de viktigste for deg?
«Alle områder innenfor politikken er viktig. Idrett og kultur er det som til nå har ligget mitt hjerte nærmest, men miljø-, eldre- og skolepolitikk er viktige områder som jeg har lyst til å jobbe mer med».
• Hvilken sak husker du best fra 2016?
«Huff, det første som slår meg er Fix hallen! Når det er sagt, håper jeg veldig på at Fix hallen skal gå så det suser! Alle barn og unge i Tønsberg fortjener den hallen. I tillegg er sammenslåingen med Re noe jeg husker godt».
• Hva gledet deg mest som lokalpolitiker i 2016?
«At vi fikk vedtak om både Vear og Re i boks. Nå er Vear blitt en del av Tønsberg, og forhandlingene med Re er i gang. Det er en spennende og historisk prosess vi går inn i».
• Hva tror du blir den viktigste saken i 2017?
«Det blir vel, i tillegg til forhandlingene med Re, uten tvil ny fastlandsforbindelse og jernbanekorridor. Politisk behandling skjer frem mot sommeren. Saker som opptar og vekker mye følelse hos veldig mange».
ANGRER IKKE
Lise brukte altså seks måneder før hun sa ja takk til å la seg nominere på bystyrelisten til Tønsberg Høyre. Hun angrer ikke!
«Å få lov til å være med på å påvirke utviklingen i kommunen, er kjempespennende. Dynamikken i sakene og de politiske prosessene. Tidligere irriterte jeg meg over mye av dette. I dag vet jeg bedre. Veldig lærerikt. Og jeg har fått mange nye relasjoner og venner.
UTEN AMBISJONER
«Det er første gang jeg har gått inn i et tillitsverv uten ambisjoner. Men som alltid når jeg blir engasjert, vokser ambisjonsnivået. Jeg stortrives i mine politiske verv. Og det er jo fint, siden de fyller store deler av min fritid. Mye mer enn jeg hadde trodd».
IDRETTEN
har stått Lises hjerte nærmest i mesteparten av hennes liv. Fra hun som 14-åring begynte å trene turnjentene, en oppgave hun hadde i 28 år. Hun liker å gjøre ting for andre. Etter hvert engasjerte hun seg organisatorisk i byens TT. Så ble hun valgt – for TT- som visepresident i Norges Gymnastikk- og Turn.
INTERNASJONAL TILLIT
«Det var så spennende at jeg nesten ble kvalm», forteller Lise om dagen i 2012 da hun ble valgt inn i styret for det internasjonale turnforbundet FIG, som første norske noen sinne. Det skjedde i Mexico. I Tokyo sist høst ble hun gjenvalgt for fire nye år.
«Å knytte kontakter over hele verden og få en internasjonal mentor, er en gave», sier Lise.
KRITIKKEN MOT POLITIKERE
• Hva liker du ikke med dine engasjementer?
«Når folk snakker ned andre mennesker! Jeg ser tendenser til det i lokalpolitikken. Uavhengig av parti, så vil vi alle det beste for kommunen. Det er bare veien dit som skiller oss. Vi har barn og familie som blir rammet av dette, selv om vi kanskje ikke selv tar det så tungt til oss, sier Lise før hun griper fatt i nettrollene.
«Det er ikke grenser for hva folk kan skrive om oss politikere. Hva vi blir kritisert for. Korrupte, mennesker i en slags indre kjerne, en elitè. Sannheten kunne ikke vært lenger unna. Alle som kritiserer politikere burde tatt en periode i politikken og sett hvordan ting fungerer. Da ville det bli lite å kritisere. Men vi politikere må bli flinkere til å forsvare hverandre, spesielt på sosiale medier.
• Fortell om en spesiell sak for deg i politikken?
«Planene om den nye svømmehallen ligger jo under mitt område. Kommunen har brukt så mye penger på å vedlikeholde den gamle, så det er veldig synd at det ikke har kommet en ny svømmehall før. Det blir stort, når den nye står ferdig.
• Hva skal til for at du engasjerer deg i en sak?
«Jeg har lett for å engasjere meg i det meste, og ikke minst innbille meg selv at jeg kan gjøre noe med det. Samtidig er jeg fortsatt der at jeg ofte tror det jeg sier ikke har noen betydning. Jeg stiller kanskje for strenge krav til meg selv før jeg ytrer meg. Er fryktelig opptatt av substans. At det jeg sier skal ha en mening, bety en forskjell.
• Er du fortsatt nysgjerrig?
«Ja, jeg er jo med i min første periode, så jeg er fortsatt ikke så farget av politikken. Av og til føler jeg meg som mannen eller kvinnen i gaten. Kanskje ser jeg derfor ting litt annerledes. Samtidig har jeg lært hvor mye som ligger bak sakene, hvor mye som skal til for å få til ting. Partiprogrammet gir jo føring, men derfra til å få det realisert er ofte en frustrerende lang vei. Samtidig ser jeg jo at konsekvensutredninger av ulik karakter er nødvendig og tidskrevende. Men av og til spør jeg meg selv om vi er blitt vel regelstyrt her i Norge. Spesielt reagerer jeg på at så mange umiddelbart tenker på erstatningskrav, når det inntreffer noe uheldig eller mindre ulykker. Vi må passe oss slik at vi til slutt ikke får noen som vil gå inn i yrkene hvor ting kan gå galt. At folk ikke lammes av frykten for å tråkke feil».
BÅTEN BETYR ALT
Når Lise ikke er engasjert på jobb, i sine internasjonale, nasjonale og lokale tillitsverv, sin familie med mann, tre barn og et nyfødt barnebarn samt sine venner, elsker hun å gjøre ingen ting. «Slenge beina på bordet», som hun sier hjemme på Eik. Men det gjelder bare i vintersesongen. Om fem uker settes nemlig båten på vannet. «Da er det båt for alle pengene», smiler Lise.
NAVN: Lise L. Mandal
ALDER: 46
YRKE: Opplærings- og kvalitetssikringsleder i Maritimt Kompetansesenter
HJEMSTED: Eik, Tønsberg
POLITISKE VERV: Bystyremedlem, nesteleder i UKIF, leder av kulturhusstyret
ANTALL ÅR I POLITIKKEN: 1,5 år, ble valgt inn i bystyret ved siste valg og det er mitt første verv som lokalpolitiker.