Anders S. Larsen interpellerer om næringspolitikk – er bekymret over utviklingen den siste tiden

I den senere tid har to bedrifter meldt at de flytter ut fra Tønsberg da de har opplevd at kommunen ikke kan imøtekomme deres behov for arealer. Dette sammen med de rødgrønnes generelle skepsis og motvilje til det private næringsliv bekymrer Høyres Anders S. Larsen. I en interpellasjon utfordrer han derfor ordføreren med en rekke spørsmål.

Her kan du lese hele interpellasjonen:

«Ordfører

12. august leser vi i Tønsberg Blad at Håkonsen og Sukke Landskapsentreprenører A/S velger å flytte ut av kommunen. De ønsker større plass. De tre Tønsberg guttene syntes det er vemodig å flytte og uttaler at de ikke hadde noe valg etter å ha vært i dialog med kommunen.

15. august leser vi nok en gang i Tønsberg Blad om en bedrift som har vært i Tønsberg i mange år, nemlig Tønsberg Glassliperi og Speil fabrikk, som skal flytte til Horten. Også de peker på Tønsberg kommune.

Ordfører jeg har forståelse for at vi som kommune ikke kan tilfredsstille alle ønsker og behov til private bedrifter. Men ser vi et mønster her? Har vi strukket oss langt nok? Det har lenge vært tverrpolitisk enighet om de tre B’ene, bo, besøk og bedrift. Ser vi bort i fra Korona har vi i årevis hatt masse besøk, vi får stadig flere innbyggere og mange ønsker å bosette seg her, men de trenger en jobb.

Jeg kunne stoppet der, men er usikker på om vi ser et taktskifte i Tønsberg-politikken etter at de rødgrønne fikk flertallet i Tønsberg kommune. Vi så det i privatskolesaken før ferien med Skagerak International School. Det ble et knepent flertall for å si nei, enda næringslivet med bl.a Næringsforeningen i spissen sa et tydelig ja. Meg bekjent ville en slik skole ikke bare vært et godt tilbud for næringslivet men også bidratt til å tiltrekke høyt kompetente medarbeidere til Sykehuset i Vestfold, som er av de viktigste offentlige arbeidsplassene våre i Tønsberg kommune.

I samme kommunestyremøte stemte også posisjon ned forslaget om fritt brukervalg og praktisk hjelp i hjemmet. Her ville de rødgrønne re-kommunalisere privat virksomhet og ord som» velferdsprofitører» var en del av debatten.

Ordfører, hva tror du hardtarbeidende ansatte og eiere i det private næringslivet tenker over slike holdninger og karakteristikker?

I juni hadde utvalg for bygg og plansaker (UBP) oppe til andregangsbehandling saken om Strandemann A/S, som leverer bla anleggstjenester, og som er i samme bransje som Håkonsen og Sukke. De har forsøkt lenge å samle alle sine anleggsmaskiner på en og samme plass. I første instans fikk de ikke medhold, men under andre gangebehandlingen ønsket de å bytte et areal mot en erstatningstomt i Slagendalen. Her var Senterpartiet meg bekjent lenge positive, men snudde i siste liten og stemte med resten av posisjon. Nok en gang risikerer vi å miste et privat firma ut av kommunen, hvis ikke politikerne og kommunen klarer å tilrettelegge for næringslivets behov.

Så ordfører mine spørsmål til deg er:

Hva slags dialog har du med det private næringslivet i kommunen etter at du ble Ordfører?

Har vi nok næringsarealer i kommunen vår for å tilfredsstille næringslivets behov og vil du, som ordfører, ta initiativ til å få en bred oversikt over eksisterende og potensielle næringsarealer?

Er informasjon og oppfølgingen kommunen yter private aktører god nok?

Hvilke konkrete utfordringer og muligheter ser ordføreren for at nye Tønsberg kommune ikke bare skal beholde de bedriftene som er i kommunen, men også å tiltrekke seg nye?

Hva konkret kan vi som kommune gjøre for å markedsføre Tønsberg som en attraktiv kommune å etablere seg i?

Mvh

Anders S. Larsen, Tønsberg Høyre»