Begivenhetsrik Trøndelagsturne

Statsminister Erna Solberg fikk oppleve mye av det beste Trøndelag har å by på under sitt besøk til fylket denne uken.

Rundtur på huggeriet
Fra storindustri til DDE-fest, og videre til nasjonaldagsfeiring. Opplevelsen sto i kø for Erna da hun startet rundreisen sin i Namsos mandag kveld. Hun starter på Namdal Bilopphuggeri, anlegget til familien Brøndbo. Bedriften holder til i Overhalla kommune og ble anlagt av Bjarne Brøndbos far. Erna fikk en grundig omvisning fra den engasjerte DDE-vokalisten som fortalte om viktigheten av gjenvinning i et miljøperspektiv. Stortingsrepresentant Elin Agdestein (H) fulgte med Erna på besøket og mener familiebedriften er et godt eksempel på verdiskaping i distriktene. -Det de driver med her er både verdiskaping og miljøvern. Det er viktige arbeidsplasser for Namdalen og gjenvinningen er viktig for nasjonen, sier Agdestein som også hadde med seg gruppeleder for Høyre i Overhalla, Jo Morten Aunet.

Middag og medley
Etter omvisningen inviterte Bjarne og kona Lise på middag hjemme i Namsos. I tillegg til Elin Agdestein var også Amund Lein fra Namsos Høyre og Pål Sæther Eiden som er gruppeleder på fylkestinget med rundt bordet. De diskuterte løst og fast med Erna og familien Brøndbo. Lise serverte rykende varm chilitomatsuppe og finnbiff. Begge deler falt i smak både hos statsminister og øvrig besøkende.

Opplevelser i kø på Bjerkem
Like utenfor Steinkjer ligger Kulturgården Bjerkem. I tillegg til melk- og kjøttproduksjon er det tilholdssted for Experience Restaurant, med prisbelønt kokk og kortreist mat, Bunadburet som driver med produksjon og salg av under og folkedrakter og dyrking og bakst av gamle kornsorter. Alt dette møtte Erna tirsdag morgen da hun gjestet gården. Hun fikk smake mye god mat og en presentasjon av både nåtidens og tidligere tiders drift på gården. -Helt unikt å få så til de grader kortreist mat servert, mente statsministeren etter besøket.

-Mer leting etter olje og gass
Før jul kom gladnyheten om at Kværner Verdal hadde fått nok en viktig kontrakt som sikrer arbeidsplasser i lang tid fremover. Samtidig er det en utsatt bransje som opplever både opp- og nedturer. Dette var Erna Solberg klar over da hun ankom verftet tirsdag formiddag. Varaordfører Silje Heggdal Sjøvold (H) sluttet seg til følget og var stolt over å kunne vise frem aktiviteten for statsministeren. Erna fastholdt at det var viktig at Norge fortsatte å lete etter ny olje og gass for å sikre aktivitet på norsk sokkel også i fremtiden. Hun fikk også møte ungdom med hull i CVen som var gitt sjansen til å prøve seg i arbeidslivet av Kværner.

Løsning på fremtiden klimautfordringer
I Trondheim ventet ansatte i Enova på Erna Solberg. Hun holdt en kort innledning og svarte på spørsmål. Hun berømmet innsatsen Enova legger ned for å støtte gode og miljøvennlige prosjekter. Ledelsen i Enova hadde i etterkant et møte med Erna og stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth og gruppeleder i Trondheim, Ingrid Skjøtskift. Enova bruker rundt 2 milliarder kroner årlig til å støtte investeringstiltak som reduserer utslipp i norske bedrifter og husholdninger. Siden oppstarten i 2001 har de deltatt i mange tusen prosjekter som samlet har redusert energibehovet med 22 TWh.

Gratulerer med dagen!
6 februar er Samenes nasjonaldag. Statsministeren feiret denne ved Sverresborg Folkemuseum og møtte der samiske veivisere – samisk ungdom som er ambassadører for samisk kultur og levemåte. Fylkesleder i Høyre, Michael Momyr og nestleder på fylkestinget, Henrik Kierulf, var tydelig imponert over både kunnskapsnivået og formidlingsevnen til ungdommene. De ble alle tatt med inn i en utendørs lavvo og fikk høre mer om hvordan det er å ha samisk bakgrunn og være ung i Norge i dag.

Statsminister Erna Solberg befant seg i Trøndelag i 24 timer, men fikk oppleve mer av det nye storfylket enn mange av oss trøndere gjør i løpet av et år. Vi gleder oss til å ønske henne velkommen tilbake og vise frem flere steder.