Går det likar no?
Det distriktene trenger aller mest er et privat næringsliv som skaper jobber, verdier og attraktive lokalsamfunn.
Av Erna Solberg (partileder i Høyre) og Pål Sæther Eiden (toppkandidat til Stortinget for Høyre i Nord-Trøndelag)
Norge kom ut av pandemien med høy fart i økonomien. Folk kom tilbake på jobb, noe som ga høy sysselsettingsvekst. Investeringer ble flyttet fra tegnebrettet til virkeligheten og førte til investeringsrekord. Det var et etterlengtet løft etter pandemi og nedstengning.
Nå er boomen etter pandemien over, og Støre-regjeringens politikk har begynt å sette sine spor. Ifølge nye tall fra SSB er næringsinvesteringene på fastlandet lavere nå enn de var før pandemien. Sysselsettingsveksten har nesten stoppet opp og drives primært av offentlig sektor.
Det går med andre ord ikke likar no.
Fremover vil det bli flere eldre for hver sysselsatt. Og vi må legge om slik at vi når klimamålene våre. Det er derfor viktigere enn noen gang at vi har en politikk som legger opp til privat verdiskaping, og at det skapes flere arbeidsplasser over hele landet.
Her går det et tydelig skille mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Der venstresiden er eksperter i å hente inn økte skatter og dele dem ut i «en aktiv næringspolitikk», tror Høyre at enkeltmennesker og bedriftene vet best selv.
Det var ikke politikere som skapte eventyret i havbruksnæringen langs trøndelagskysten, men enkeltpersoner som satset og lykkes. Det gir arbeidsplasser, ringvirkninger og liv i lokalsamfunn langs hele kysten. Det er fullt mulig å legge bedre til rette for verdiskaping enn det Støre-regjering gjør. For Norge og Trøndelag er det særlig to grep som er viktige.
Skattene må ned
For første gang på lenge har vi de siste årene sett et bredt opprør fra små og mellomstore bedrifter over hele landet som sier høyt og tydelig nei til de brå skatteendringene til Støre-regjeringen. Siden 2021 har de krevd 120 milliarder ekstra i skatt fra folk og bedrifter.
Særlig formuesskatten på arbeidende kapital er skadelig. Skatten betales ikke på personlig luksus, men på gravemaskiner, produksjonsutstyr, teknologi som ligger i bedriften.
Overhalla Betongbygg viser tydelig hvordan dette slår ut. De leverer betongelementer og har over 400 ansatte. Da de hadde besøk av kommunalministeren fra Senterpartiet, la de tydelig vekt på at formuesskatten er skadelig, særlig når bedriften går i underskudd.
Vi i Høyre er helt enig med Overhalla Betongbygg. Derfor har vi lovet å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital om vi vinner valget til høsten.
Investere der det trengs
Politikere kan også investere for å legge til rette for mer vekst i næringslivet. Investeringer i forskning og utvikling, og ikke minst samferdsel, vil bidra til økt verdiskaping.
Nord-Trøndelag er langstrakt, og gode veier er helt avgjørende for utvikling. Bedre infrastruktur senker transportkostnader for næringslivet, skaper større bo- og arbeidsmarkedsregioner, og sørger for at alle kan komme seg raskt frem.
Etter at Høyre i regjering doblet investeringene til samferdsel mellom 2013 og 2021, har veksten stoppet opp. Høyre har høyere ambisjoner for å bygge landet sammen. I Nord-Trøndelag er særlig prosjektene langs E6 viktig. I Høyres alternative budsjett for 2025 foreslo vi å styrke Nye Veier – som driver flere av prosjektene på E6 i Trøndelag – med 350 millioner kroner.
Verdier må skapes før de kan fordeles. Arbeidsplasser må opprettes før de kan føre til attraktive lokalsamfunn. Det krever en bedre politikk for verdiskaping og en ny kurs for Norge.
Vårt ønske for 2025 er en ny og handlekraftig Høyre-ledet regjering som kan sørge for at det går litt likar for folk og bedrifter i årene som kommer.