Debattnotat skrevet til fylkesårsmøte i Trøndelag Høyre 2024, av programkomiteen Trøndelag Høyre ved
Christianne Bauck-Larssen, Renate Bjørshoel og Berit Tiller

Mange føler på en stor usikkerhet rundt egen økonomi eller for sine nærmeste grunnet økte kostnader. Husholdningene har i snitt fått 18 000 kroner mindre å rutte med i 2022, sammenlignet med 2021, viser tall fra SSB. Utgiftene har isolert sett økt med 27 000 kroner. Økte kostnader rammer både privatpersoner og næringslivet. Høyre vil prioritere privatøkonomien til folk og legge til rette for trygge arbeidsplasser, og det må ses i sammenheng med offentlige inntekter og utgifter. 

I en slik situasjon må også det offentlige vise moderasjon og prioritere fremtidsrettede nødvendige investeringer. Offentlig sektors utgifter utgjør over 62 prosent av fastlandsøkonomien, og de offentlige utgiftene øker. Det samme gjelder innbyggernes forventninger til innhold og omfang av de offentlige tjenestene. 

Høyre ønsker å prioritere viktige investeringer i infrastruktur, fremtidig verdiskapning og byutvikling. Ved å vise moderasjon i pengebruk og prioritere investeringer for framtiden må naturlig nok noen investeringer nedprioriteres. 

Til diskusjon: 

Trøndelag Høyre skal prioritere å fremskynde en ny, moderne godsterminal på Heggstadmoen i NTP. Heggstadmoen er et kostnadseffektivt alternativ som ønskes av flere tunge næringsaktører. Ved å realisere en ny godsterminal på Heggstadmoen, vil vi frigjøre Brattøra for byutviklingsformål som bolig-, havne- og næringsformål. I tillegg vil grønn transport på jernbane bli mer konkurransedyktig. Det er bra for miljø, klima, folk og næringsliv.

Trøndelag Høyre vil være en pådriver for at kollektivtilbudet i regionshovedstaden Trondheim skal styrkes, gjennom flere avganger og lavere priser. Skal vi lykkes med å få flere til å velge kollektive løsninger fremfor privatbilen, kan ikke Trondheim fortsette å være storbyen i Norge med høyeste billettpriser. En slik satsing vil komme hele kollektivtilbudet og klimaregnskapet i hele regionen til gode. 

Trøndelag Høyre vil sikre at staten er en utviklingsorientert og pålitelig partner i byvekstavtaler slik at vi fortsatt kan satse på effektiv samferdsel i storbyregionene

Trøndelag Høyre forventer at NTNU Campussamling på og ved Gløshaugen i Trondheim finansieres og gjennomføres som planlagt. Senter for psykisk helse er en del av NTNUs samling, og prosjektet er forsinket. I en tid hvor behovet for økt satsing innen psykisk helse, ønsker Høyre å sikre finansiering av et senter for psykisk helse i Trondheim. 

Trøndelag Høyre vil satse på utbygging av samfunnsviktig infrastruktur som satsing på E6 gjennom Trøndelag og andre viktige veiprosjekt. Ved å vise moderasjon og prioritering, skal veiprosjekter prioriteres foran en økt satsing på bane, slik som 2 tog i timen gjennom hele Trøndelag, og nødvendig utbygging av havner

Hva ønsker Trøndelag Høyre vi skal nedprioritere til fordel for våre fremste og viktigste fremtidsrettede investeringer?