Kjerkol kutter i pasienttilbudet!

Helseminister Ingvild Kjerkol (AP) er mer opptatt av at pasienttilbudet utføres i offentlig regi, enn at pasienter får tilbudet de trenger.

I en VG-kronikk mandag skriver Kjerkol at «privatisering har skapt flere problemer enn det har løst». Jeg kan ikke forstå hvordan det er et problem at pasienter får en faglig forsvarlig helsebehandling i privat regi, så lenge dette er behandling pasienten trenger og det offentlige betaler.

Akkurat nå fortviler pasienter over at de mister et tilbud de er fornøyde med, ettersom Fritt Behandlingsvalg ble fjernet av regjeringen ved nyttår. Som Jakob Thommassen, som fikk rusbehandling ved Holmen gård, sa det til VG nylig: «Det er sykt. Satt på spissen, så har oppholdet reddet livet mitt. […] Folk kommer til å stryke med på grunn av dette.»

Jakob er ikke alene. Bare i Helse Sør-Øst forsvinner nå over 200 døgnplasser innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Vangseter, Mestringshusene, Valdresklinikken og Guts varsler alle avvikling av sine døgnplasser, opplyser NHO Geneo til VG. I tillegg kan 110 døgnplasser forsvinne i Vestland, skriver rus.no. Og hos Modum Bad i Viken forsvinner 3000 liggedøgn.

Det er ikke bare pasienter som reagerer på dette. Det gjør også Kjerkol sine partikollegaer lokalt.  Et samlet kommunestyre i Gjerstad Kommune har nå skrevet brev til helseministeren, Helse Sør-Øst og meg for å slå ring om tilbudet.

Da Høyre innførte fritt behandlingsvalg var hensikten å gi pasienter som Jakob mer valgfrihet i behandlingstilbudet. Ordningen har vist seg å skape et større mangfold i helsetjenesten med flere spesialiserte og ulike behandlingstilbud – like tilgjengelig for alle, uavhengig av tykkelsen på lommeboka.

Psykiske sykdommer og rusavhengighet er lidelser som må møtes med individuell hjelp og valgfrihet. Den behandlingen eller de omgivelsene som er riktig for en pasient, er ikke nødvendigvis riktig for en annen. Derfor trenger vi et mangfold av behandlingstilbud.

Kjerkol og jeg blir trolig aldri enige om behovet for individuell tilpasning, mangfold og valgfrihet. Det vi burde kunne bli enige om, er at kapasiteten til å behandle pasienter ikke må gå ned. Da fjerningen av fritt behandlingsvalg ble diskutert på Stortinget før jul, advarte Høyre mot at det skjedde så raskt at det offentlige ikke fikk bygget opp et godt alternativt behandlingstilbud. Den gangen ble dette kontant avvist av Kjerkol.

Men som jeg har påpekt overfor, er det nettopp det som nå skjer. Det offentlige har hverken bygget opp nok kapasitet i egen regi eller inngått nye anbudsavtaler, som totalt sikrer at antall døgnplasser beholdes. Konsekvensen er dermed at Kjerkol kutter i pasienttilbudet, fordi hun er mer opptatt av ideologi enn at pasienter skal få god behandling. Den todelingen av helsetjenesten kan ikke Høyre akseptere.