Oslofjorden må reddes – og det haster!
Det må tas grep nå for å redde Oslofjorden. Livet i fjorden lider og mangfoldet av arter reduseres drastisk. Torskebestanden er redusert til et kritisk minimum, og blåskjellene kan ikke spises som følge av den høye nitrogen-forurensingen i fjorden.
Har du lyst til å bade i Oslofjorden, bør du flere steder vente i flere dager etter siste regnskyll, med mindre du vil risikere å bli syk av tarmbakterier fordi avløpsnettene rundt Oslofjorden ikke klarer å håndtere store nedbørsmengder, og sender urenset kloakk rett i fjorden.
Kommunene i hele nedbørsområdet til Oslofjorden må ta tak i eget vann- og avløpsnett for å hindre mest mulig av skadelige stoffer å nå fjorden. Vann- og avløpsgebyrene for den enkelte innbygger, i hele Østlandsområdet, vil kunne eksplodere når alle kommunene både skal utbedre eksisterende ledningsnett og oppgradere eller bygge nye renseanlegg som følge av EUs nye avløpsdirektiv som vil bidra til å redde Oslofjorden i tillegg til å sikre innbyggerne rent drikkevann og et velfungerende avløpssystem i fremtiden.
Det er på tide at Støre-regjeringen tar situasjonen i Oslofjorden på alvor. Til nå virker det som at de tar det som det kommer, og er lite villige til å komme med reelle tiltak raskt.
Samtidig som Støre-regjeringen tillater enorme nitrogenutslipp fra en industribedrift i Asker, forbyr de septiktank-utslipp (les urenset kloakk) fra fritidsbåter i Oslofjorden. Nå skal det sies at miljøministeren forsvarer utslippstillatelsen med at han håper industribedriften oppnår rensing av større mengder nitrogen i 2027 enn de hadde i 2023, men har Oslofjorden tid til å vente på det? Nei, det har den ikke!
Jeg er enig med regjeringen i at fritidsbåtene i Oslofjorden ikke skal ha lov til å tømme toalettene sine rett ut i fjorden, men hvor skal flere tusen fritidsbåter tømme toalettene sine? Og hvem skal følge opp at forbudet blir overholdt når kommunene rundt fjorden ikke har rukket å etablere tilstrekkelig antall tømmestasjoner? Asker har vedtatt å bygge 4 nye og det første skal stå klart i 2025, men hva de de andre kommunene rundt fjorden? Har de planene klare og er de i ferd med å realisere dem?
Det haster også å innføre forpliktende miljøkrav i jordbruket, slik at tilførslene av næringsstoffer, som nitrogen og fosfor, og uønskede partikler og mikroplast til Oslofjorden reduseres. Hvor langt er statsforvalteren kommet når det gjelder å vurdere hvilke tiltak som må settes inn og vil de kunne iverksettes raskt nok? Statsforvalteren må kunne fastslå hvor det er behov for miljøkrav og påse at regionale forskrifter er på plass fra høsten 2024.
I forskriftene kan det ikke bare legges vekt på frivillige tiltak gjennom tilskuddsordninger. Det må også stilles juridiske krav og konsekvensene ved å ikke gjennomføre tiltak må være klare. Den reviderte forskriften om gjødselvarer, som er ute på høring i disse dager, blir viktig for å redusere skadene jordbruket påfører Oslofjorden, dersom forskriften stiller tilstrekkelig strenge krav.
Det er viktig at de regionale miljøkravene i fylkene rundt fjorden, og ny gjødselvareforskrift iverksettes samtidig for å gi best effekt. Oslofjorden har ikke tid til å vente! Nå er ikke tiden inne for å håpe på det beste, men iverksette tiltak som har reell effekt raskest mulig.