Vi må sikre vår framtidig kraftforsyning

Vi må sikre vår framtidig kraftforsyning

Spørsmål til ordfører i kommunestyret 14. februar 2024

Både Færder kommune og Færders næringsliv er godt i gang med det grønne skiftet, med klare mål om utfasing av fossilt bredsel og minst 55 % reduksjon i kommunens CO2 utslipp innen 2030. Dette krever alternative energikilder som solceller, varmepumper og jordvarme, men i hovedsak mer elektrisk kraft, og her ordfører har vi en utfordring. Det ser ut til å bli hard konkurranse om den kraft-tilgangen, og vi ligger dårlig an i den konkurransen. For Vestfold er i dag det eneste fylket i landet som verken eier kraft-anlegg eller produserer elektrisk kraft av betydning. Faktisk dekker Vestfolds kraftproduksjon bare en halv prosent av vårt forbruk. Uten tilgang på utbyggbar vannkraft er det i utgangspunktet lite vi kan gjøre med dette, men noen muligheter har vi.

Kommunen kan ta initiativ til å bygge jordvarmeanlegg og solcellepaneler på egnede kommunale bygninger og oppfordre vårt næringsliv og befolkningen til å gjøre det samme. Vi kan bygge solcelleanlegg over offentlige parkeringsplasser og vi kan utrede mulighetene for større solcelleanlegg og eventuelt også mindre vindkraftanlegg. Men her ordfører støter vi på en annen utfordring. Vårt lokale kraftforsyningsnett er ikke rustet for slik lokal kraftproduksjon. Det er laget for å sende kraft ut til sluttbruker, men har ikke kapasitet til å sende ny lokalprodusert kraft inn på distribusjons¬nettet motsatt vei. Skal vi kunne gjennomføre det grønne skitet ordfører, må vi få gjort noe med dette. Ordførerkollegiet i Vestfold bør derfor snarest ta opp med vår lokale kraftdistributør Lede, et krav om å få forsterket lokalnettet slik at både vårt næringsliv og kommunen selv kan produsere kraft og sende denne ut på nettet. Så noe ordfører kan vi gjøre lokalt, men dette er selvsagt ikke nok. Vestfold vil alltid være avhengig av å få overført kraft fra andre regioner i landet, og her har vi altså en utfordring.

Andre områder, for eksempel Grenland, har også behov for mer kraft til grønn omstilling, og det er ikke måte på hvilke kraftbehov som meldes inn både til omstilling av kraftkrevende industri og til etter min mening, helt unødvendige virksomheter i Norge som datalagring og batteriproduksjon. Dessverre ser det ut som om Førstemann til mølla-prinsippet fortsatt gjelder i dette kraftmarkedet. Store kraftkrevende virksomheter loves en framtidig krafttilgang som langt overstiger økningen i norsk kraftproduksjon, mens alminnelig kraftforsyning til husstander og annen ikke-kraftkrevende næringsvirksomhet kommer bakerst i køen. Denne praksisen ordfører må vi snarest få endret, for dette gjelder ikke bare Færder, det gjelder de fleste kommunene i landet. Det vi trenger her er en samordnet aksjon fra norske kommuner, gjerne i regi av KS, for å få myndighetene til å innføre et kraftforsyningshierarki der alminnelig forsyning til husstander og ikke-kraftkrevende næringsvirksomhet prioriteres, på bekostning av eksisterende kraftkrevende industri og særlig på bekostning av annen ny kraftkrevende virksomhet som med fordel kan bygges andre steder med bedre krafttilgang enn i Norge. Så ordfører.

Jeg har i denne sammenheng noen spørsmål:

1. Vil ordfører sørge for at den vedtatte utredningen om mulighetene for solcellepaneler på kommunale bygg prioriteres, slik Klima og Miljørådet har bedt om, og slik at utredningen om mulig kan foreligge i løpet av vårsemesteret?


2. Vil ordfører i samarbeid med ordførerkollegiet i Vestfold stille krav til Lede om nødvendige forsterkninger i lokalnettet slik at lokal kraftproduksjon muliggjøres?

3. Vil ordfører gjennom kommunale samarbeidsorganisasjoner, stille krav til regjeringen om prioritet for alminnelig forsyning til husstander og ikke-kraftkrevende næringsvirksomhet i framtidig tildeling av kraftressurser? Presentasjon

Ordfører Tom Mello svarer:

Administrasjonen har startet opp med å se på alternative plasseringer for etableringer av solceller. Eiendomsforvaltningen er positive til en slik helhetlig utredning og vil igangsette arbeidet så snart kapasiteten tilsier det. Anmodningen fra klima- og miljørådet vil vurderes i dette arbeidet. Ordfører deltok på seminar som fylkesordfører tok initiativ til for noen uker siden. Der var det bred enighet i ordførerkollegiet om å fokusere på både kraftproduksjon og overføringskapasitet. Oppmerksomhet, som bl.a. ditt spørsmål bidrar til, vil synliggjøre disse utfordringene. Jeg vet at Lede arbeider med planer for økt kapasitet i nettet i Vestfold. Vi må stille krav til sikker levering av el. kraft, og vi må også følge med på dimensjoneringen ut fra et kostnadsperspektiv. Vi må forvente at utbygging ikke fordyrer kraftforsyningen mer enn nødvendig, samtidig som utbygging skal være tilstrekkelig for antatt utvikling. Fordelingen av el. kraft mellom husstander, offentlig virksomhet og ulike typer næringsvirksomhet faller utenfor vår kommunes vedtaksmyndighet, med mindre vi skulle behandle søknad om etablering av datasenter e.l. i Færder. Det siste ser jeg som lite sannsynlig. Vi bør bruke aktuelle kanaler for å påvirke overordnede myndigheter til å forvalte tilgjengelig kraft slik at alle behov blir ivaretatt. Særlig kraftkrevende virksomhet bør, etter min vurdering, kun tillates dersom dette kan skje uten negative konsekvenser for husholdninger og annen næring i regionen.