Kanebogen skole: Here we go again

Et bygg som må prioriteres nå

Linn Elise M. Pedersen

Kanebogen skole kommer vi ikke unna denne valgkampen uansett hvordan vi snur og vender på det. I valgkampen 2019 var Kanebogen skole også et tema. Da lovet Arbeiderpartiet å «planlegge renovering/utbedring av Kanebogen skole» samt «ha trygge skolebygg med godt inneklima – barn og unges arbeidsmiljø er like viktig som de voksnes.» (Kilde: Arbeiderpartiets partiprogram 2019-2022)

Foreldre tenkte «Yes, endelig er vi blitt hørt etter mange års kamp!». Lite visste de at Kanebogen skole ytterligere en gang skulle bli nedprioritert.

Tilstanden og inneklimaet ved Kanebogen skole har blitt debattert i flere tiår i ulike fora. Kommunens egne helsevernrapporter bare siste ti år viser til dårlige forhold ved skolen år etter år. Det loves, barn bes vente for så viktig kan det ikke være, mener noen voksne. Det er jo saker relatert til voksne som brenner mer og er langt viktigere. Og barna, de venter og de venter, de venter så lenge at de går ut av skolen uten å se noe til forbedringene av inneklimaet ved skolen. Uten å se at saken rundt ny skole beveger seg fremover. Nye foreldre bretter opp ermene og er klare for å ta over stafettpinnen i håp om at barn av fremtiden skal få undervisning i et bygg anno 2023 og ikke 1963 med alt det medfører.

Siden 2019 er det ingen utbedringer ved skolen, ei finnes det en plan for Kanebogen skole. Men, man har ytterligere en gang fått bekreftet at skolens bygg ikke er egnet til skole.

De fleste i Harstad vet at Kanebogen skole er i elendig forfatning! I det stille mumles det i lokalsamfunnet om sammenhengen mellom fysisk arbeidsmiljø, her da inneklima, og sykemeldinger. Foreldre kjemper på, snakker med posisjonen om Kanebogen skoles tilstand og avfeies med «Dette vet vi da». Og foreldre spør «Vet man dette da, hvorfor gjør man ikke mer?». Til svar får man at «Det er fordi man ikke vet hva man skal gjøre med skolen», selv om rapportene viser til at bygget er uegnet og bør rives. Og her har saken rundt Kanebogen skole stoppet opp. Som foresatt har det opplevdes som at det er Kanebogen skole og barna som skal ofres når prioriteringene skal gjøres. Kanebogen skole rykker stadig ned på listen selv om den er i verre forfatning enn mye annet.

Høyre vil gjøre noe med Kanebogen skole. Allerede i forrige periode ønsket de kartlegge muligheten for å flytte skolen. Gjennom hele siste periode har de prøvd å pushe fram Kanebogen skoles sak da de ser, forstår og har grundig kjennskap til hvor elendig skolebygget er. Det var godt å se at kommunestyret like før sommeren bevilget midler for en mulighetsstudie for ny Kanebogen skole. Det er mange som nå teller ned til januar 2024 når den etter fremdriftsplanen skal presenteres.

Høyre vil bygge ny Kanebogen skole og ser viktigheten av å gjøre det nå. Et nytt, fremtidsrettet og funksjonelt bygg vil gi både byggmessige-, kostnadseffektive og brukerorienterte gevinster. Et bygg av bærekraftige materialer vil gi lavere driftskostnader enn i dag. Ja, det er en investeringskostnad. Men, hvilke besparelser et nytt skolebygg vil gi, er et interessant regnestykke i positiv forstand sett fra ulike aspekter. Bare regnestykket rundt skolens strømforbruk alene er nok til å gi en frysninger, når man vet at disse kunne vært redusert betraktelig i et nytt skolebygg og midlene brukt på andre viktige områder i lokal samfunnet. Et nytt funksjonelt bygg gir muligheten for fleksibilitet i undervisningen og muligheten for fremtidsrettede undervisningsmetoder som gagner elevene, favner hele elevgruppen og hjelper å fange opp de som ikke passer i et klassisk A4-klasserom med dets undervisningsmetoder. Og ja, la oss ikke glemme at et bedre inneklima vil gi et bedre innemiljø for barn og voksne.

Retter vi blikket fremover står vi overfor en ressursmangel uten like og det er et behov for å få flere i jobb samt at ingen faller utenfor. Høyre vil skape en enda bedre skole der elever opplever mestring, lærere trives og føler seg verdsatt. Et nytt skolebygg vil bidra til dette. Slik som den danske arkitekten Kirkeby sa: «En skole som er velholdt sender signaler og gir uttrykk for at her råder en holdning som er preget av respekt og omsorg for skolen, lærere og dets elever. Det uttrykker en respekt for barns tilstedeværelse og samfunnet.»

Vi vet at trivsel avler motivasjon og mestringsfølelse. Trivsel er en viktig forutsetning for motivasjon og læring. Fremtidens arbeidsstyrke må få en lik mulighet til å tilegne seg det de gode fagkunnskapene, ferdighetene og det brede grunnlaget de trenger for utdanningsløpet, arbeid og samfunnsdeltakelse.

Jeg heier på fremtiden, og sammen med Høyre mener jeg at barn og unge er våre viktigste ressurser for fremtiden og byen vår. Jeg mener at kunnskap er og vil være den største drivkraften i fremtidens arbeidsmarked. Vi må satse på skolene nå! Sammen med Høyre mener jeg vi må gjøre Harstad-skolene til noen av Nord-Norges beste skoler, både faglig og sosialt. Nye og oppgraderte barneskoler, en relativt ny ungdomsskole og en ny videregående skole gir et godt grunnlag til å bygge videre på.

Av: Linn Elise M. Pedersen, Høyres 9.-kandidat, FAU-representant, foresatt og tidligere elev ved Kanebogen skole.