Haugesund er godt rigget for vaksinering

Vaksineringen av Haugesunds eldre befolkning går etter planen, og kommunen er godt rigget for massevaksinering når den tid kommer. Det er motiverende.

Vaksineringen går som planlagt i Haugesund kommune.
Anders Amundstad-Balle

Den 31. januar 2020 ble det på Regjeringens nettsider lagt ut en beskjed om at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet hadde fått delegert ekstra myndighet i forbindelse med utbruddet av koronaviruset. Den gang kunne vi se og lese i nyhetene at kineserene bygget opp sykehus fra grunn av i løpet av en ukes tid for å ta unna smittede pasienter, og hvordan hele cruiseskip ble satt i karantene etter at viruset fikk fotfeste.

For min del var det bildene fra Nord-Italia og Spania som gjorde krisen mer håndgripelig og reell, men fremdeles ganske uvirkelig.

Haugesund fikk prøvd sin beredskap da det var mistanke om smitte på Aida Aura som lå til kai på Garpaskjær tidlig i mars. Heldigvis var prøvene negative. Dette var på mange måter en generalprøve for det som skulle komme noen uker senere.

De første ukene etter 11. mars, når epidemien var et faktum og landet stengte ned, var det Haugesund sin tur til å etablere egne smitteavdelinger og teststasjoner. Nedlagte Stølen sykehjem ble renovert i løpet av en arbeidsuke for å sørge for plass til pasienter som trenger oksygentilførsel. Smittevernlegevakt ble etablert og smittesporere trent opp, lærere snudde seg om og etablerte opplegg for fjernundervisning. NAV, rusteamet, hjemmehjelpen m. fl. har sørget for oppfølging av de med størst behov for hjelp og bistand i hverdagen. Kommunen har stilt lokaler tilgjengelig for band og artister som avholdt digitale konserter, og sammen med frivilligheten har man lagt tilrette for #vinduslykke for de som bor på institusjon.

Kommunen laget i høst en rapport som viser, sektor for sektor, hvilke tiltak som er iverksatt. Den kan leses og lastes ned nederst i dette innlegget, og er virkelig anbefalt lesing.

Nå, ett år etter meldingen om delegert myndighet på Regjeringens nettsider ble lagt ut, er vaksineringen av den norske befolkningen i gang. At det finnes flere trygge og effektive vaksiner allerede er en enorm vitenskapelig bragd. Dette, kombinert med god planlegging utført av dyktige fagfolk både på nasjonalt nivå, men ikke minst på lokalt nivå gjør at vi i Haugesund kan være trygge på at alle som vil kommer til å få vaksinen så fort som mulig.

Allerede har hele befolkningen som bor på syke -og aldershjem i Haugesund fått første dose med vaksine. Likedan er vaksinering av de ansatte på disse institusjonene, samt ansatte på legevakten godt i gang.

Det er vanskelig å anslå et nøyaktig tempo for vaksineringen i Haugesund, eller en spesifikk dato for når man forventer at alle som vil ta vaksinen har kunnet ta den. Det vi vet er at vaksinene fordeles likt ut ifra folketall til alle kommunene i landet, så Folkehelseinstituttets konservative prognoser bør være en god indikator på når de ulike prioriterte gruppene får sine doser.

Etter de som bor på institusjoner er det hjemmeboende personer over 85 år som skal prioriteres. I Haugesund er det snakk om omtrent 800 personer. Vaksinering av denne gruppen er allerede i gang på Havnaberg eldresenter.

Etter det er det gruppen 75-85 år (ca. 1900 personer). Mest sannsynlig starter vaksinering av de første i denne gruppen allerede neste uke. Det er og tenkelig at personer mellom 55-64 år med underliggende sykdommer får første dose neste uke.

Deretter er det gruppen 65-75 år (ca. 3600 personer). De første dosene i denne gruppen settes mest sannsynlig i midten av mars.

I tillegg til dette kommer som sagt helsepersonell og personer med andre underliggende sykdommer. Haugesund kommune vet ikke nøyaktig hvor mange doser som kommer i ukene fremover – det styres av nasjonale myndigheter. Men i følge nasjonale tall fra FHI er det grunn til å tro at det kommer over dobbelt så mange doser i februar som det gjorde i januar. Per i dag er det bare laget prognoser for de godkjente vaksinene (tre stykker), men Norge har som kjent tilgang til totalt åtte vaksiner gjennom EUs innkjøpsordning etterhvert som de godkjennes.

Per 2. Februar er det meldt om at det er satt cirka 850 av 1. dose i Haugesund og 74 av dose 2.

De ovennevnte gruppene er de som har høyest dødelighet eller risiko for å trenge sykehusbehandling. Forhåpentligvis vil det derfor være mulig å leve med mindre inngripende tiltak i hverdagen når de fleste i disse gruppene har tatt vaksinen. En grunnleggende hensikt med tiltakene har jo nettopp vært å ikke overbelaste helsevesenet. Forhåpentligvis blir det og enklere og mindre rigide besøksregler for våre eldre på syke-/aldershjem. Det vet jeg at mange er opptatt av.

Haugesund kommune har god oversikt over hvem som skal ha vaksinen og når de skal ha den, og sender ut SMS til de ulike gruppene i tur og orden for å avtale dato for både dose én og to. Avtale om vaksine skjer gjennom en digital løsning. Systemet er satt opp slik at personer som av ulike grunner ikke har bruker Bank ID eller tilsvarende kan lage avtaler ved hjelp av familie eller andre kjente. Haugesund kommune bruker Helseboka. Her kan man, i tillegg til å registrere seg selv, legge inn personer man er foresatt, verge for, eller har fullmakt fra. Dette kan være greit for pårørende å være obs på.

Videre sørger fastlegen din for at du prioriteres dersom du har en underliggende sykdom som gjør deg mer utsatt for komplikasjoner ved smitte. Nøkkelpersoner i kommunen har bekreftet ovenfor meg at dette systemet funker godt, og at den øvrige logistikken er dimensjonert for å kunne massevaksinere de større gruppene.

Massevaksinasjon er ikke nybrottsarbeid i Haugesund. Alle kommuner er pålagt å ha planer for dette, både i møte med større influensautbrudd, men og selvsagt for mer uventede epidemier slik som den vi står i nå. Per i dag foregår vaksineringen som sagt på Havnaberg seniorsenter. Massevaksinering for covid-19 kommer nok til å foregå i ulike gymsaler rundt om i kommunen, slik som har vært praksis ved både svineinfluensa og sesongbasert influensa. Helsepersonell fra kommunen, med bistand fra f. eks. Røde Kors setter sprøyten og holder orden på smittevernet i lokalene. Dette kommer til å fungere veldig godt og være veldig effektivt.

Så blir det helt sikkert behov for justeringer for å gjøre opplegget mer strømlinjeformet og oversiktlig. Hvis du har noen opplevelser eller innspill oppfordrer jeg til å ta kontakt med meg eller noen andre folkevalgte, så spiller vi det gjerne videre!

Vaksinen er veien tilbake til en normal hverdag. Da er det selvsagt nedslående å bevitne forrige ukes berg-og-dalbane av vaksinenyheter. Da er det viktig å kjenne ekstra på etappeseirene i dette rittet. Gjennom hele perioden har både antall dødsfall og antall smittede vært svært lave sammenlignet med andre land, noe som har gjort at helsevesenet ikke har blitt overbelastet. Viktig etappeseier. De fleste byer og tettsteder i landet har for det meste unngått å ha strenge, inngripende tiltak over lengre tid, dette har holdt motet, tålmodigheten og tilliten oppe. Viktig etappeseier. Omfattende økonomiske krisepakker har holdt folk i arbeid og bedrifter flytende. Viktig etappeseier. God koordinasjon mellom nasjonale og lokale myndigheter har sørget for rask implementering av anbefalinger, retningslinjer og infrastuktur. Viktig etappeseier.

Den viktigste etappeseieren foran oss nå, slik jeg ser det, er vaksinering av risikogruppene. Samt at man har kontroll med mutasjonene. Selv om det ser ut til at fullvaksinering av den voksne befolkningen kan bli forsinket med to måneder, viser tall fra FHI at Norge får nok doser i månedene fremover til å fortsette som planlagt med vaksinering av de høyest prioriterte gruppene. Med andre ord er det den «nederste» delen av prioriteringslista, de som er minst utsatt for alvorlige komplikasjoner, som må vente litt lenger. Det er selvsagt ikke ideelt, men kanskje heller ikke avgjørende med tanke på nasjonale smitteverntiltak i tiden som kommer.

Det er lov å være drittlei dette viruset og hele denne situasjonen. Drittlei hjemmekontor og videomøter, drittlei meteren, kleine albuehilsener og munnbind, drittlei av å ikke kunne reise, gå på byn eller på konsert. Drittlei av å ikke få klemme besteforeldre eller besøke foreldre på sykehjem.

Men, snart, om ikke allerede, har du hørt om noen som har tatt vaksinen. Plutselig kjenner du én som har tatt den, så to, så mange flere. Hver gang du hører om noen er du ett steg nærmere en mer normal hverdag. Hver vaksine som settes er ett steg nærmere en mer typisk 17. Mai-feiring, ett steg vekk fra hjemmekontor, ett steg nærmere FredagPlease på Garasjebryggeriet, ett steg vekk fra begrensninger på antall personer man kan ha på besøk, ett steg nærmere utenlandsterminalen på Helganes. Det er noe å glede seg over og noe å finne motivasjon i.