Innovasjon, verdiskapning og lokalpolitikk i fokus
Fredag var Haagen Poppe, Kitty Theobald Gjerland og Johannes Vallesverd Stortingskandidater fra øst-Agders valgkrets, på besøk til Sup&Stup, Lillesand HUB, Fishbuddy og Gorines.

En engasjert Haagen fikk først møte bedriftseier og festivalgrunder Frode Strømman og daglig leder i Lillesand HUB, Beate Holm Töpfer. Av Beate fikk Haagen et godt innblikk i hvordan HUBen har fått til kjærkommen verdiskapning i Lillesand. Beate kunne forklare at 40 personer er nå tilknyttet HUBens tre lokaler i Lillesand sentrum, og det er plass til flere. Man kan leie kontorer av ulik karakter og man blir en del av et fellesskap. HUBen har fokus på 24 timers mennesket og har jevnlige turer til Saltholmen fyr. HUBen er et eksempel som kan overføres til et nasjonalt plan, og gir småbyer en innovativ måte revitalisere seg på.
Strømman fortalte så om reisen til egen bedrift og om festivalen Sup & Stup, før plan og bygningssaker og lokaldemokrati ble diskutert.
Poppe har vært en tydelig kritiker av statsforvalterens forvaltning av plan- og bygningsloven i flere saker og han fikk derfor også en orientering om prosessen rundt Skagerak Camping. Lillesand Høyre har kjempet for at initiativtakerne skal kunne få videreutvikle området som camping, slik det har vært fra 1962, men møter i denne og andre utviklingssaker stadig kreative forsøk fra kommuneadministrasjonen og statsforvalter på å stoppe eller begrense allerede avklarte initiativ.
Lillesand Høyres Vallesverd og Kulia anførte at byråkratisk entusiasme for å finne motargumenter gjerne må bytte fortegn, slik at man i større grad kan bruke energi og engasjement på å finne gode løsninger sammen. Selvsagt måtte også «Ginas dør» kommenteres. Statsforvalter i Agder Gina Lund, har som kjent krevd at det settes inn en uvirksom dør som kuliss i Strandgata 10. Døren skal ikke kunne åpnes eller reflektere dagens bruk av bygget. Vallesverd påpekte at dette står frem frem som et kron-eksempel på byråkratisk visvas, overstyring av lokaldemokratiet, misbruk av skattepenger og tilsidesettelse av elementær fornuft og logikk. Med et smil om munnen ble det kommentert at en mulig positiv effekt av døren er at den kanskje blir en ny severdighet i byen og et monument til ettertanke.
Deretter bar det over gaten til Fishbuddy og Trond Are Gjone. Poppe lyttet interessert til historien bak appen som gjør det mulig å finne gode fiskeplasser i Norge, Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland. Appen har flere hundretusen fiskeplasser og er nedlastet nesten en million ganger. Appen bruker maskinlæring, kunstig intelligens, optisk fjernmåling av bunnforhold, satelittinformasjon, omfattende fiskekunnskap og andre faktorer til å finne gode fiskeområder. Fishbuddy har også patenert løsninger for å bruke AI og AR (augmented reality) til å registrere fiskens art,lengde og vekt. Gjone ga klar beskjed om exitskattens negative virkning for grundere og verdiskapning i Norge. Budskapet ble godt mottatt og er i tråd med Høyres syn om at beskatning av teoretiske verdier ikke er veien å gå.
Siste stopp på agendaen var Gorines som på kort tid har blitt en veldig viktig bedrift i Lillesand med 57 ansatte. Haagen fikk her innspill på energipolitikk, bærekraft og byråkrati før det ble gitt en omvisning på et imponerende og moderne anlegg. Gorines har også et viktig engasjement innen inkludering.
Med seg på turen var også tredjekandidat Kitty Theobald Gjerland også lokalpolitiker og fjerdekandidat Johannes Myhre Vallesverd. Besøkene var arrangert av lokallagsleder i Lillesand Høyre, Gunnar Kulia.