Hellvikveien 46 – et sosialt, grønt og ønsket boligprosjekt!

I dette innlegget svarer vår varaordfører ut flere uriktige påstander om boligprosjektet i Hellvikveien 46.

Varaordfører Tage Slind Jensen skriver om boligprosjektet i Hellvikveien 46. Foto: Anja Antonsen / Nesodden kommune.

I et leserinnlegg i Amta har SV-politiker Inger Næss stilt ordfører og meg flere spørsmål knyttet til boligprosjektet i Hellvikveien 46 (tidligere omtalt som Skjønhaug). Her er mine svar.

Hellvikveien 46 ligger ved, ikke i Bergerskogen

Kommuneplanens arealdel ble stadfestet i kommunal- og moderniseringsdepartementet sommeren 2020. I denne planen ble Skjønhaug-tomten sonet til boligformål som følge av den pågående reguleringssaken. Dette for å gi forutsigbarhet for kommunens planavdeling og utbygger. Tomten beholdt arealformålet ved kommuneplanens rullering i 2022, men nabotomtene ble gitt et sterkere vern. Blant annet ble kommunens tomt, som var sonet til offentlig formål, sonet til LNF.

Bergerskogen har dermed blitt gitt et sterkt vern, og – etter min forståelse – er det ingen partier som ønsker boligbygging her. Hellvikveien 46 ligger imidlertid ikke i Bergerskogen, med ved. Fordi området ligger så tett inntil skogen, skal det tas flere natur- og miljøhensyn i prosjektet.

Man kan imidlertid ikke tildele en tomt som grenser til et LNF-område den samme beskyttelsen og statusen som sistnevnte. Med en slik logikk, vil man i praksis stanse mer eller mindre all utvikling på Nesodden, ettersom mesteparten av vårt areal er sonet til nettopp LNF.

Ikke i strid med areal- og transportplanen (ATP)

Areal- og transportplanen legger opp til at henholdsvis 45 og 35 prosent av den kommende boligveksten på Nesodden skal skje på Tangen og Fagerstrand. Resten av veksten skal fordeles på de øvrige kretsene, og formålet er å sikre levende lokalsamfunn i hele kommunen.

ATP-en var et sentralt tema i den forrige høringsprosessen i 2019. Da konkluderte overordnede myndigheter med at prosjektet ikke var i strid med ATP-en. Siden da har riktignok antallet boenheter økt fra 96 til 123 boenheter, men innenfor samme bruksareal. Dette skyldes at boenhetene har blitt mindre, hvilket er bedre tilpasset behovene på Nesoddens boligmarked.

Videre får vi snart både områdeplanen for Tangen sentrum og kommunedelplanen for Fagerstrand til politisk behandling. Disse planene vil være de første stegene på veien mot mer utvikling i disse områdene, som skal fortettes.

Det er også verdt å minne om at areal- og transportplanen går helt frem til 2042. Man må derfor se dagens boligprosjekter og fordeling mellom kretsene i et lengre tidsperspektiv.

Grønt og sosialt

Nesodden er en foregangskommune innen naturforvaltning, noe prisen vi mottok av Sabima i 2023 illustrerer. Vi er en av få kommuner som har vedtatt arealnøytralitet som overordnet prinsipp i vår arealpolitikk, som vil begrense tap av viktig natur.

Arealnøytralitet betyr imidlertid ikke at det ikke kan gjennomføres boligbygging i kommunen. Det kan bygges i områdene som er avsatt til boligformål, eksempelvis på Skjønhaug. Her er det planlagt et boligprosjekt som Nesodden virkelig trenger.

Her kommer det blant annet 40 leie-til-eie-boliger og åtte boliger til unge med nedsatt funksjonsevne. Om Hellvikveien 46 ikke blir vedtatt, vil vi ikke klare å realisere et boligsosialt prosjekt på Nesodden i overskuelig fremtid.

Et ønsket prosjekt

Partiene som dannet flertall etter valget, Ap, Høyre og KrF, er alle for prosjektet. Det er også FrP og Pensjonistpartiet. Det gir boligprosjektet et solid flertall i kommunestyret, med 19 av 31 representanter.

I Høyre mottar vi også stadig tilbakemeldinger fra innbyggere som støtter prosjektet, men som ikke ytrer dette i offentligheten. Jeg er derfor trygg på at flertallet i kommunestyret representerer majoriteten av Nesoddens befolkning i denne saken.

Jeg respekterer dog at det finnes ulike syn på prosjektet i Hellvikveien 46, og synes at det er bra med debatt. Jeg ser frem til å lese igjennom høringsinnspillene og ny behandling av prosjektet.