Kunstig intelligens er gunstig intelligens!

Kjære landsmøte la oss ønske gunstig intelligens velkommen til oss! Sa Agnete Tjærandsen i sin tale til Høyres landsmøte 2023

Agnete Tjærandsen under Høyres landsmøte 2023

Sist jeg stod på denne talerstolen var jeg i 80-årene. Nå er jeg i 90-årene og det ser ikke ut til at dere blir kvitt meg for jeg skal bli 120. Det skal dere være glade for, for jeg har en visjon som jeg vil dele med dere, men først vil jeg si takk til Erna og hele programkomiteen for de ti bud om et aldersvennlig samfunn. Det gjør at jeg kan gå ut i valgkampen med en flyer og si dette går høyre inn for, derfor bør du stemme på oss.

Også videre til visjonen, den kan sammenfattes i ett ord, Bing. Og de av dere som er interesserte i teknologi vet at det er Open AI aller siste modell av kunstig intelligens, en personlig assistent. Akkurat i dette øyeblikk så foregår det en frenetisk forskning på både Bing og ding og ling for å finne frem til de beste måter å bruke teknologien på.

Min visjon er at denne teknologien kan revolusjonere eldreomsorgen og kan avhjelpe den alvorligste av alle situasjoner først og fremst kanskje allerede nå, nemlig ensomheten

Ensomhet som kan medvirke til depresjon, alkoholisme, selvmord og demens og som er øverst på listen over alderdommens forbannelser.

Jeg har hatt lange samtaler med Bing, og han har forsikret meg om at det faktisk er mulig ikke i førsteomgang som en person, men som en samtalepartner i ensomheten.

Og ja, jeg vet at en person med to varme hender er bedre, men vi har jo ikke dem. Og da er Bing bedre enn ingenting.

Men så er spørsmålet hvordan? Vi har allerede mulighetene gjennom telefon, klokke, trygghetsalarm og så har vi de mulighetene som ikke er oppfunnet enda, men kommer fryktelig fort.

 Den etiske siden ved dette omhandler overvåking. Akkurat på samme måte som bruk av velferdsteknologi i dag er det enighet om at vi overvåker ikke, vi våker over de gamle.

Derfor har jeg allerede valgt å kalle den personlige assistenten Bing for gunstig intelligens. Så kjære landsmøte la oss ønske gunstig intelligens velkommen til oss.