Resolusjon: Kraft og industri i Nordland

Les den vedtatte resolusjonen om kraft og industri i Nordland. Resolusjonen ble vedtatt på Nordland Høyres fylkesårsmøte 2024.

Nordland er et av Norges mest betydningsfulle kraft- og industrifylker, med en viktig rolle i nasjonaløkonomien og bidrar betydelig til å skape nye arbeidsplasser og vekst i Nordland. Dessverre har konsesjonslovgivningen for ny kraftproduksjon stagnert under Støre-regjeringen. En av hovedårsakene til dette er innføringen av ufordelaktige skatter og avgifter som har rammet kraftsektoren, noe som har skapt usikkerhet rundt investeringer i ny kraft i Norge. Hittil har det kun blitt gitt konsesjon til 0,4 TWh ny kraftproduksjon under Støre-regjeringen, sammenlignet med et gjennomsnitt på 2 TWh årlig under Solberg-regjeringen. Det er uakseptabelt å styre mot industridød og høye strømpriser i Nordland og Nord-Norge når vi besitter noen av verdens mest verdifulle naturressurser.

I Nordland er det utfordringer med linjenettet både på stamnettnivå og distribusjon, noe som stopper opp viktige prosjekter for næringslivet og den grønne omstillingen. Derfor er det nødvendig med et bedre utbygd linjenett både stamnettnivå og distribusjon for å utnytte kraften samfunns- og bedriftsøkonomisk.

Kraftkrevende industri bør lokaliseres nær energiproduksjonen for å fremme bruk av fornybare ressurser, men prosessen hindres av et byråkratisk konsesjonssystem og et reguleringsregime som ikke oppmuntrer til slik lokalisering. I distriktsområder, særlig i Nordland, er det store utfordringer knyttet til finansiering av ny kapasitet i distribusjonsnettet for å møte kravene i det grønne skiftet, noe som spesielt vil påvirke næringslivet langs kysten.

Nordland Høyre mener regjeringen må:

  1. Utnevne en spesialkoordinator for energi- og industriomstilling i Nord-Norge, inspirert av modellen fra Nord-Sverige.
  2. Utarbeide en ambisiøs plan for å øke kraftproduksjonen i Nordland med 50% innen 2030, som inkluderer:
  • Revidering av verneplaner for å tillate utbygging av vannkraft i Vefsna, samt oppgradering av vannkraftanlegg i Beiarn og Svartisen, i samsvar med bærekraftig forvaltning av villaks og natur.
  • Samarbeid med fylkeskommuner og kommuner for å identifisere nye vindkraftprosjekter på land, særlig i Helgeland og Salten som ikke forringer viktige naturverdier.
  • Etablering av et nasjonalt testsenter for tidevanns- og bølgekraft i forbindelse med planene for et oljevernsenter på Fiskebøl.
  • Fremme uttesting av ny havvindteknologi på feltet Nordvest A utenfor Helgeland.
  • Inngå dialog med kommuner i Nordland som viser interesse for kjernekraft og innhente vurderinger fra Statnett for å identifisere de mest samfunnsøkonomiske plasseringene for kjernekraft i regionen.
  1. Sikre bedre krafttilgang i Nordland ved å:
  • Bidra til et godt utbygd linjenett for en bedre samfunns- og bedriftsøkonomisk utnyttelse av kraft.
  • Styrke muligheten for å ha kraftkrevende industri nær energiproduksjonen, med forenkling av konsesjonsprosesser.
  • Endring i reguleringsregimet for å fremme lokalisering av industri nær kraftkilder.
  • Bedre finansiering av distribusjonsnettet i distriktene, spesielt for å sikre næringslivets tilgang på energi i Nordland.
  • Sørge for en større utredning av kjernekraft i Norge.