Resolusjon: Råstofftilgang og bærekraftig verdiskaping i fiskeindustrien
Les resolusjonen om fiskeri som ble vedtatt på Nordland Høyres fylkesårsmøte 2024
Norge står i en særstilling som sjømatnasjon med noen av verdens mest verdifulle marine ressurser, men dagens fiskeindustri er preget av lav lønnsomhet og kortsiktige sesongarbeidsplasser. Det hindrer rekruttering av kvalifisert arbeidskraft og skaper ustabile arbeidsvilkår i kystsamfunnene. Et hovedmål i norsk fiskeripolitikk, understøttet av havressursloven og deltakerloven, er sysselsetting og bosetting i distriktene. Den nye kvotemeldingen, Folk, fisk og fellesskap (2023-2024), forsterker målet om bærekraftig ressursforvaltning, rettferdig kvotefordeling og lokal verdiskaping.
Kystflåten møter i dag en rekke utfordringer som hemmer bærekraftig lønnsomhet og rekruttering, noe som spesielt rammer små kystsamfunn. Lave kvoter gir begrensede inntektsmuligheter, og sammen med høye investeringer og driftskostnader gjør dette det vanskelig for mange fiskere å oppnå økonomisk stabilitet. Strenge kvoteregler gjør det også utfordrende å tilpasse seg markedets behov og variasjoner i fiskebestandene. Dette fører til færre helårlige arbeidsplasser og ustabile arbeidsvilkår, noe som svekker bosettingen langs kysten. En fleksibel kvotepolitikk og bedre støtte til lokal verdiskaping er nødvendig for å skape økonomisk bærekraftige kystsamfunn.
Hovedutfordringer:
- Råstofftilgang og stabilitet: Uforutsigbar tilgang på fisk gjør helårig drift krevende. Torskeoppdrett og ny fryseteknologi kan gi jevn råstofftilførsel som bedrer industriens langsiktighet.
- Kvotepolitikk og fleksibilitet: Streng kvoteallokering hindrer nødvendig tilpasning i fiskeindustrien. Nye virkemidler er nødvendig for å møte næringens behov.
- Verdiskapning og bearbeiding: For mye råstoff eksporteres ubearbeidet, hvilket frarøver lokalsamfunn arbeidsplasser og verdiskaping. Økt bearbeidingsgrad i Norge kan sikre bedre ressursutnyttelse. En lokal bearbeiding av fisken vil sørge for at absolutt hele fisken kan utnyttes, fra filet til restråstoff til marine oljer og proteiner.
Forslag til Tiltak:
- Fleksible produksjonskonsesjoner: For å styrke tilgangen på råstoff til norsk fiskeindustri bør bedrifter som produsenter villfanget fisk få anledning til å leie laksekonsesjoner, gitt at all produksjon går til videreforedling i Norge. Departementet auksjonerer maksimal tillatt biomasse (MTB) annet hvert år, noe som gir rom for fleksibel tildeling. En slik tilpasning kan øke bearbeidingsgrad og verdiskaping lokalt, avhengig av politisk vilje til å støtte helårlige arbeidsplasser og utnyttelsen av nasjonale ressurser i kystnære samfunn.
- Utrede incentiver for økt bearbeidingsgrad på sjømat. For å styrke tilgangen på råstoff til norsk sjømatindustri, bør det utredes nærmere hvilke virkemidler/incentiver som kan bidra til at alle produsenter sikres tilgang på råstoff som gjør at man kan skape helårlige arbeidsplasser, øke videreforedlingsgraden i Norge, og utnytte nasjonale ressurser i kystnære samfunn.
- Helhetlig næringsutvikling i kystsamfunn: Lær av nordiske naboland og styrk nordområdenes økonomi og nasjonal beredskap. Ved å satse på varig næringsaktivitet i strategiske kystsamfunn kan vi sikre bosetting, lokal verdiskaping, og en langsiktig styrking av vår nasjonale sikkerhet.
- Styrke norsk eierskap: Prioriter nasjonalt eierskap og kontroll for å sikre at verdiskaping forblir i Norge.
- Sikre forutsigbarhet i kvotepolitikken for bedre tilpasning til markedet og fiskebestandene.
- Støtte kystflåten med tiltak som bidrar til helårig drift og stabil sysselsetting.
Nordland Høyre oppfordrer regjeringen til å konkretisere sine intensjoner om å skape helårlige arbeidsplasser og styrke lokal verdiskaping i fiskeripolitikken. Politisk vilje og evne kan skape hundrevis av nye arbeidsplasser langs kysten, særlig i næringssvake kommuner. Vi har en unik mulighet til å utvikle bærekraftige kystsamfunn basert på ett av de naturgitte ressursene vi har, nemlig fisk som er etterspurt over hele verden. Ved å prioritere helårige arbeidsplasser og norsk eierskap kan vi sikre robuste, bærekraftige kystsamfunn og øke Norges økonomiske selvforsyning og beredskap.