Turné med toppkandidatene!

Toppkandidatene fra Nordland; Bård Ludvig Thorheim og Marianne Dobak Kvensjø var innom flere spennende steder i uken som var.

Fra venstre: 2.Kandidat for Nordland. Marianne Dobak Kvensjø, Norges yngste hvalfanger Thomas Alexander og 1.Kandidat for Nordland Bård Ludvig Thorheim

Turen til Toppkandidatene fra Nordland Bård Ludvig Thorheim og Marianne Dobak Kvensjø startet med en reise innom Narvik hvor de fikk høre uvurderlige krigshistorier og norske historier. Regjeringens prøveordning med å la langtidsarbeidsledige få en jobb samtidig som de tar fagbrev har hatt bedre resultater i Narvik enn noe annet sted og samspillet mellom bedriftene kommunen og skolene er eksemplarisk og inspirerende. For å få fart på Norge igjen må vi skape mer og inkludere flere. Derfor er slike tiltak gull verdt. Les artikkelen om Narviks prosjekt her: https://www.fremover.no/narvikmodellen-vekker-oppsikt-dette-ma-bli-permanent/s/5-17-858340?&session=4eadd866-b776-47f8-b806-b256dfecbc0e

Ikke langt unna i Lødingen ble vi godt tatt i mot av Lødingen Høyre, toppkandidatene fikk omvisning på losstasjonen som var landets største på sin tid. Dagen fortsatt med hyggelige møter med reiseliv og næringsaktører før kandidatene måtte videre!

Turen gikk videre til vakre Sortland, her møtt av Sortland Høyre, Øyvind Hjellbrekke Grønli, Roar Wessel Olsen og Beate Bø Nilsen.

Første stopp innom Frydenbø industri Blokken som er et av de eldste verftene i Nord-Norge. For så orientering av Viktor Lundgård om arbeidet med den nye laksetrappen i Blokken.

Toppkandidatene ble møtt med godt humør hos Grillo catering på Sigerfjorden. Grillo er for tiden opptatt med sushiexpressen, her leverer de dagsfersk sushi i toppkvalitet til utvalgte stopp i Sør-Troms og nordre Nordland. De ble forklart av daglig leder Tore Willassen om hvordan de satser på lærlinger, og hvordan et prosjekt som tar skoleleie ungdommer rett inn i lærlingtid med mulighet for å ta videregående pensum på siden. Kan hjelpe lokale bedrifter samtidig som ungdommene får prøvd ut arbeidslivet, dyrket mer motivasjon og fagbrev.

Grillo Catering, Bård Ludvig Thorheim, Tore Willassen og Marianne Dobak Kvensjø

Gjestegenerøsiteten og det glade humør fortsatt hos på Myre, vi ble møtt av leder for Øksnes Høyre Elisabeth Sørdahl hos filetering- og fryse-bedriften Primex, hvor kandidatene fikk en presentasjon om veksten deres av leder Eirik Sørdahl.

Primex besøk. Fra venstre; Roar Wessel-Olsen, Marianne Dobak Kvensjø, Bård Ludvig Thorheim, Elisabeth Sørdahl, Vårin Marie Lassesen og Eirik Sørdahl

Holmøy Maritime hvor de presenterte det nye Scandic hotellet i Sortland og videre til Hadsel, på Stokmarknes er det ikke mangel på vekst og vi ble presentert det nye Quality hotel Richard With som er et hotell rett ved hurtigrutemuseet på Stokmarknes. Det er slike prosjekter som bidrar til vekst og reiseliv i Nordland.

Fra venstre: Øyvind Hjellbrekke Grønli, Marianne Dobak Kvensjø og Bård Ludvig Thorheim

Etter en vakker kveld på Sortland gikk turen videre til Svolvær, hvor Thomas Alexander som landets yngste hvalfanger hadde sammen med mannskapet fanget en vågehval. Hvalen ble tatt opp fra båten «Kvalungen» videre til oppkutting og utrulling av hvalkjøttet. På bedriftsbesøket Lofothval AS ble det diskutert med leder Rune Frøvik om hvalindustriens framtid og hvor viktig tilgang på det internasjonale markedet er.

Bård Ludvig og Marianne utenfor Lofothval AS

Utenfor Alti i Svolvær ble det hvalkjøttstand og Høyrewalk. Den gode duften av grillet hvalkjøtt interesserte folket, Vågan Høyre og kandidatene fikk høre lokale problemstillinger og løsninger. Lokallagsleder for Vågan Høyre Børge Larsen organiserte standen og fikset lokal kokk.

Svolvær har også stort søkelys på reiseliv. Kandidatene fikk et vellykket innblikk i næringen etter samtale med Trygve Steen, daglig leder hos Xxlofoten og omvisning av hotelldirektøren til det nye opplevelseshotellet i hjertet av Svolvær med blant annet gartneri på toppen.

Ikke bare er Lofoten kjent for fiskeri, det fikk kandidatene oppleve first hand ved Reinmo Gård som driver ett av Norges største geitebesetninger. Under gode forhold var geitene rolige og kandidatene lot seg sjarmere og klappe dem. Det ble diskutert med eierne Hendry og Marita hvordan det er å drive landbruk. Sjekk ut artikkelen om Reinmo Gård her: https://www.lofotposten.no/marita-og-henrys-gard-er-storst-i-landet-pa-geitmelk-det-er-ofte-umulig-a-fa-storre-kjoretoy-fra-entreprenorer-hit-pa-grunn-av-tilstanden-pa-veien/s/5-29-715000?&session=548abd3c-27af-45e7-bf55-648222e8cfd6

Bård Ludvig Thorheim og geiter fra Reinmo Gård
Reinmo Gård

På verdenskjente Unstad ble kandidatene påmint på skapergleden, Unstad Arctic Surf og stedsutvikling var på agendaen. Videre på Leknes var det god stemning hos Horns slakteri som er det nordligste privateide slakteriet som leverer kjøtt i toppklasse til hele landet. I 71 år har Horns slakteri satset og vært en viktig korreksjon til samvirkemodellen. Før avreise var det et hyggelig besøk hos Hemmingodden Lodge hvor man kan bo i vakre rorbuer. Hemmingodden ekspanderer og satser selv nå under korona.

Det som møtte oss på Hemmingodden Lodge var helt spesielt. Skapergleden og miljøet var virkelig noe for seg selv og noe vi i Høyre ønsker å se mere av, spesielt i Nordland.

Hemmingodden Lodge

I Bodø ble det Høyrewalk, stand, postkasseaksjon og morgenaksjon utenfor Nordlandssykehuset.

Tusen takk for en vakker, læringsrik og inspirerende tur. Spesielt takk til lokallagsledere, bedrifter og frivillige! Vi ses snart igjen

Andre medieinnslag fra turen: https://www.vol.no/nyheter/2021/06/10/H%C3%B8yre-vil-ha-mer-makt-til-kommunene-i-byggesaker-24100672.ece