Uttalelse fra Nordland Høyre om behandlingstid hos Statsforvalteren i Nordland
Følgende uttalelse ble vedtatt på Nordland Høyres fylkesårsmøte 2. november 2024
Nordland har en lang og attraktiv kyststripe hvor det kan etableres betydelig mer oppdrettsaktivitet enn det som er realiteten i dag. Produksjon av mat i sjø er den mest bærekraftige måten å produsere mat på, noe også FN har slått fast.
Den største hindringen for ønsket næringsutvikling er behandlingstiden for søknader om akvakulturtillatelser hos Statsforvalteren i Nordland. Nordland Høyre er kjent med at reell behandlingstid på søknader i Nordland er 1-2 år, mens det i våre nabofylker behandles tilsvarende søknader innen relativt få uker. Dette forholdet har vært tatt opp med Statsforvalteren ved en rekke anledninger. Økte ressurser til saksbehandling skal være tilført, uten at det er registrert noen kortere behandlingstid.
Flere regioner i Nordland har utarbeidet kystsoneplaner for sine respektive områder. Her har man innhentet ekspertise fra anerkjente forsknings- og utredningsmiljøer, allikevel blir flere av disse planene tilsidesatt av Statsforvalterens miljøvernavdeling. Det oppleves også uklare retningslinjer for eksempel i forhold til hvilke kriterier som legges til grunn for vurdering av vannkvalitet.
Det er en utfordring at Statsforvalteren i Nordland har vesentlig strengere og mer omfattende krav til dokumentasjon for å behandle søknadene enn det som gjelder i andre fylker. Dette gjør søknadsprosessen dyrere for oppdretterne, og gjør selvfølgelig saksbehandlingstiden lenger enn nødvendig.
Et annet problem er at størrelsen på tillatelsene som innvilges og alle særvilkårene som gis i Nordland. I gjennomsnitt er tillatt biomasse per lokalitet 40% høyere i Trøndelag/Troms/Finnmark enn i Nordland. I tillegg har vi et stort antall tyngende særvilkår og midlertidige tillatelse i Nordland, som gjør driften dyrere og mindre forutsigbar. Det er foretatt beregninger som viser at kommunene i Nordland taper i størrelsesorden 100-200 millioner årlig i inntekter fra Havbruksfondet pga lavere tillatt biomasse pr. lokalitet sammenlignet med våre nabofylker.
Nordland Høyre finner det meget urovekkende at Statsforvalteren i Nordland gjennom sin sendrektige saksbehandling hindrer næringsutvikling i vårt fylke. Vi mener det er maktpåliggende at overordnede myndigheter løser den uakseptable situasjonen som har utviklet seg i Nordland de siste årene, slik at likebehandling sikres for næringsaktørene uavhengig av hvilket fylker de driver oppdrettsvirksomhet i.