Alt kan fikses om oslofolk betaler «litt» mer skatt
– Ap, SV, Rødt og MDG er i hvert fall enige om én ting: Så raskt de får muligheten, vil de øke eiendomsskatten igjen, skriver Merete Agerbak-Jensen i dette innlegget.

Folk trenger å beholde mer av sin inntekt for å betale for livsnødvendigheter som strøm, ferie, renter og avdrag.
I barneboka «Gutten med gullbuksene» har 13-åringen Mats en bukse som fylles med nye sedler hver gang han stikker hånden ned i lommene.
Slik er det også med de rødgrønne partiene i Oslo bystyre, som fyller på med nye «papirpenger» til alle gode formål for å slippe å stramme inn i kommuneøkonomien.
Hvor mange ganger går det egentlig an å bruke opp inntekter fra eiendomsskatten Høyre og Venstre har kuttet i?
Etter at Oslo fikk et blågrønt byråd i 2023, har Høyre og Venstre sammen med FrP og KrF i bystyret redusert eiendomsskatten på folks hjem med om lag 40 prosent.
Vil spre penger tynt utover
Med dagens rentenivå og prisvekst mener vi at folk trenger å beholde mer av sine egne inntekter for å betale for livsnødvendigheter, strøm, ferie, renter og avdrag.
Her går de tydeligste skillelinjene mellom rød og blå side i norsk politikk, også i oslopolitikken. Venstresiden vil gjerne bestemme mer over hva folk skal gjøre, og vil ha mer av pengene deres for å spre dem tynt utover på ulike formål. Men heller ikke rødgrønne partier kan bruke de samme pengene flere ganger eller budsjettere med underskudd.
Arbeiderpartiet, SV, Rødt og MDG er i hvert fall enige om én ting: Så raskt de får muligheten, vil de øke eiendomsskatten igjen. Det de ikke er enige om er hvor mye skatten skal øke, og hva pengene skal brukes til.
Bare én av fem skulle betale
Det eneste vi kan si med sikkerhet er at ingen vet hvor høy eiendomsskatten i dag ville vært, om de rødgrønne skattekameratene hadde fått flertall ved valget i 2023.
Da Raymond & co kom til makten i 2015 skulle inntektene fra eiendomsskatten øremerkes, og bare en av fem skulle betale. Pengene skulle gå til å bygge 3000 flere barnehageplasser, og ansette flere i eldreomsorgen.
I 2023 var det færre barnehageplasser enn i 2015, fordi det fødes færre barn. Ingen skal heller påstå at Raymond Johansens byråd etterlot seg en eldreomsorg det skinte av, selv om nesten 50 prosent av Oslos innbyggere betalte eiendomsskatt da byen fikk et nytt byråd etter valget i 2023.
I 2025 utgjør skatten på folks hjem under én prosent av kommunenes samlede inntekter. Men skal vi ta MDGs tidligere finansbyråd Einar Wilhelmsen på ordet, er det ikke grenser for hva en noe høyere eiendomsskatt kunne finansiert: Lønn til 1200 lærere, 2500 ansatte i hjemmehjelpen, gratis AKS, reduserte billettpriser, og 1,5 millioner flere avganger i kollektivtrafikken.
Ekte «gullbukser» finnes ikke
Det er selvsagt ikke riktig, for det er grenser for hvor mange ganger man kan bruke den samme krona.
Det er ikke noe i veien for å mene at aktivitetsskolen, skolemat og sykkelreparasjoner skal være gratis. Eller at kommunen skal la være å ta inn over seg et sterkt synkende elevtall og frede alle osloskoler for endringer.
Det er en ærlig sak, men problemet er at politikere på venstresiden mener at alt kan fikses om folk betaler bare «litt» mer skatt.
I oslopolitikken spriker de rødgrønnes prioriteringer i alle retninger. De mener lite eller ingenting om hvordan kommunen kan driftes mer effektivt og økonomisk forsvarlig, men desto mer om hva de vil bruke mer penger på. Dessverre eksisterer det ikke noe slikt som «gullbukser» i den virkelige verden.