Glad for at Søndre Nordstrand Høyre prioriterer barn og unge
I dette innlegget kommenterer byrådsleder Eirik Lae Solberg Høyres forslag om å skjerme barn og unge i Søndre Nordstrand.
Barne- og ungdomstilbudet i Søndre Nordstrand
Høyre i Søndre Nordstrand med Talat Butt i spissen foreslår å opprettholde viktige ungdomstilbud i bydelen. Innenfor et svært trangt bydelsbudsjett prioriterer Høyre barn og unge. Det er den samme prioriteringen som det blågrønne byrådet har gjort i Oslo-budsjettet. Jeg håper de rødgrønne partiene, som har flertall i bydelsutvalget, støtter Søndre Nordstrand Høyres forslag.
Hvordan kan jeg som foreslår kutt i bydelenes budsjetter, skrive det?
Bydelene bestemmer over sitt eget budsjett, og byrådet har ikke anledning til å gripe inn i hvordan de velger å prioritere. Byrådet kan derfor ikke detaljstyre hva bydelene skal kutte eller ikke. Vår klare anbefaling er at tilbudet til barn og unge skjermes så langt det lar seg gjøre. Jeg er derfor glad for at Søndre Nordstrand Høyre, i en vanskelig økonomisk situasjon, prioriterer barn og unge.
Byrådet foreslår et kutt på 0,8 prosent i bydelenes budsjett-rammer. For Søndre Nordstrand er kuttet på 0,6 prosent og 13 millioner kroner. Det er mindre enn 10 prosent av de planlagte innsparingene som er på 144 mill. kroner. Hovedgrunnen til det store innsparingsbehovet er at bydelen med rødgrønt flertall har hatt dårlig økonomistyring og i flere år brukt mye mer penger enn den har. Det har brakt bydelen opp i et økonomisk uføre.
Det er bydelsdirektøren, som er partipolitisk uavhengig, som nå foreslår store kutt i ungdomstiltakene i bydelen.
Det er vel byrådets kutt i eiendomsskatten som gjør at det må kuttes?
Nei, det foreslåtte kuttet i eiendomsskatten utgjør 80 millioner kroner i reduserte inntekter for Oslo kommune. Hvis de 80 millionene i stedet ble gitt til bydelene hadde det gitt Søndre Nordstrand 5,3 millioner kroner mer å rutte med. Til sammenligning er innsparingene i bydelen på 145 millioner.
Det er dyrt å leve og bo i Oslo. Å kutte i eiendomsskatten er ett av flere grep vi tar for å gjøre det litt lettere for innbyggerne. Dette gikk vi til valg på, og nå gjennomfører vi det. Det er altså uansett ikke det moderate kuttet i eiendomsskatten som velter bydelsbudsjettene, verken i Søndre Nordstrand eller i andre bydeler.
Hvorfor har byrådet lagt fram et så stramt budsjett?
Oslo kommune står nå i den vanskeligste økonomiske situasjonen siden 90-tallet.
Flere forhold treffer Oslo på samme tid:
- Regjeringen har endret inntektssystemet for kommunene. Det taper Oslo 600 mill. på.
- Skatteinntektene er mye lavere enn kommunen tidligere har regnet med.
- Prisstigning, høyere lønnsutgifter og høy rente har økt kostnadene kraftig. Regjeringen har kraftig underkompensert kommunene for dette. For Oslo utgjør det ca. 750 mill. kroner.
- Oslo har levd over evne. Kommunen har i flere år levd av sparepenger. Når de tar slutt, må utgiftene tilpasses inntektene.
Skal kommunen makte å finansiere gode tjenester til innbyggerne i fremtiden, må vi sørge for balanse mellom utgifter og inntekter. Jeg er glad for at Høyre prioriterer barn og ungdom.
Skrevet av:
Eirik Lae Solberg, byrådsleder