Oslo skal være en trygg by for alle

Jeg er dypt bekymret for kriminaliteten i Oslo, og særlig voldskriminaliteten utøvd av unge mennesker i alderen 10-14 år.

Byrådsleder Eirik Lae Solberg

Oslo kommune har en viktig oppgave med å forebygge kriminalitet. Skal vi lykkes med det, er vi avhengige av et styrket politi som kan håndtere kriminaliteten når den oppstår, og som kan samarbeide med Oslo kommune om forebygging.

Kriminalitetsutviklingen viser behovet for institusjonsplasser for unge under kriminell lavalder som begår grov og gjentakende kriminalitet. Høyre har lenge ønsker et nasjonalt institusjonssenter for unge som utfører grov voldskriminalitet. Den siste tidens hendelser bekrefter behovet for dette. Grove kriminelle handlinger må få raske og følbare konsekvenser for de som utfører den.

Regjeringen må spille på lag med kommunen for å sikre en tryggere hovedstad. Med 124 færre politistillinger på ett år, viser dessverre trenden det motsatte. Jeg håper regjeringen tar dette på alvor, snur utviklingen og styrker politiet i hovedstaden.

Oslo kommune har ansvar for å forhindre utenforskap og hindre rekruttering til kriminelle miljøer. Denne oppgaven tar byrådet på høyeste alvor. Barn og unge trenger gode arenaer hvor de kan lykkes og oppleve tilhørighet. Vi må også sørge for at de som allerede er i ferd med å havne på feil spor får den hjelpen de trenger for å finne tilbake til et positivt miljø. For å møte denne utfordringen har byrådet satt i verk en rekke tiltak:

  • Storsatsing på ungdomsskoler i levekårsutsatte områder.
  • Midler til å bekjempe vold, trusler og mobbing i skolen.
  • EXIN-programmet: Utvider vårt avhopperprogram for å hjelpe unge ut av kriminelle miljøer, med tett oppfølging fra kommunen.
  • Jobb og fritidsaktiviteter: Ferie- og deltidsjobber til unge, gratis ferieaktiviteter og lengre åpningstider på fritidsklubber.
  • Rehabilitering av kunstgressbaner og styrking av jentefotballen.
  • Tiltak på Grønland og Tøyen: Økt tilstedeværelse og oppfølging for å skape trygghet og forhindre kriminalitet.

Politiet styrker også sin tilstedeværelse på Grønland, Enerhaugen og Tøyen, hvor antallet nabolagspoliti øker fra 10 til 38 personer. Denne styrkingen er avgjørende for å oppnå varige resultater i disse områdene, og er en riktig prioritering av politiet.

Byrådets innsats stopper ikke her. Vi vil fortsette å prioritere tiltak som skaper trygge og inkluderende oppvekstmiljøer. Dette inkluderer kveldsåpne skoler, flere ferie- og deltidsjobber, og et styrket samarbeid med politiet i planleggingen av nye boligområder for å forhindre kriminalitet.

Oslo skal være en trygg by for alle. Det er vår viktigste oppgave.