Taktskifte i boligreguleringen
Lang saksbehandlingstid og få regulerte boliger har i lang tid ført til stort prispress og boligmangel i Oslo.
Politikernes viktigste virkemiddel for å gjøre noe med dette er å få behandlet utbyggernes prosjekter så raskt som mulig, og nå sørger det blågrønne byrådet for et merkbart taktskifte i boligreguleringen: I løpet av et par bystyremøter denne høsten får Høyres byutviklingsbyråd James Stove Lorentzen etter alt å dømme bystyrets tilslutning til minst 1320 nye boliger.
Dette er svært gode nyheter for alle boligsøkende i Oslo: Ikke bare blir det flere leiligheter å velge mellom, mange av dem blir mulig å kjøpe med en normal inntekt fordi byrådet i motsetning til de rødgrønne vil tillate flere leiligheter med areal på mellom 30 og 50 kvadratmeter. Helt naturlig i en by hvor nær 50 prosent av husholdningene består av én person.
I bystyremøtet 28. august ble tre prosjekter med god geografisk spredning vedtatt etter innstilling fra byrådet: Stenbråtveien på Mortensrud (300 boliger), Montebello Terrasse (58 boliger) og Våronnveien på Manglerud (12 boliger). Omtrent samtidig avga byrådet sin innstilling til StorOslo Eiendoms prosjekt «Linderudløkka» i Østre Aker vei som med forslaget til leilighetsfordeling vil romme inntil 950 nye hjem. Til sammen gjør disse prosjektene et godt innhugg i byrådserklæringens mål om 3000 nyregulerte boliger hvert år.
Til flere av disse sakene bemerker det borgerlige bystyreflertallet at sakene har ligget altfor lang tid til behandling i systemet, både hos Plan- og bygningsetaten og det rødgrønne byrådet. Fortsatt er saksbehandlingstiden generelt sett for lang, og det er en møysommelig prosess å få endret disse prosessene. Men Høyre-/Venstre-byrådet har tatt tak, «Byen med det store hjertet» skal være en by som har plass til alle som ønsker å bo her.