Høyres løsninger gir muligheter til flere

Arbeiderpartiets Elise Waagen skryter hemningsløst av Støre-regjeringens familiepolitikk i et avisinnlegg i, samtidig som hun kommer med noen stikk mot Høyres politikk. Det fortjener ikke å stå uimotsagt.

Stortingsrepresentant Tage Pettersen, Østfold Høyre.

La meg starte med Høyres politikk fra våre åtte år i regjering. Tidlig innsats og et inkluderende arbeidsliv er viktig, på lang sikt, for å få flest mulig ut av økonomisk utenforskap. Men vi trenger også tiltak for dem som sliter med å få endene til å møtes her og nå. Derfor leverte Høyre i regjering flere viktige sosiale satsinger. La meg nevne noen.

Barnehage og SFO ble billigere for dem som trengte det mest. Dette gjorde vi gjennom å innføre gratis kjernetid, redusert foreldrebetaling og en maksgrense slik at foreldre ikke skulle betale mer enn seks prosent av samlet skattbar inntekt. I 2020 fikk til sammen 46.000 familier redusert foreldrebetaling for barnehageplass og 34.000 barn fikk gratis kjernetid.   

Mange barn gruer seg til å komme tilbake til skolen etter sommerferien. Økonomiske forskjeller blir ekstra tydelige når man vokser opp i et hjem som ikke har råd til å reise på ferie. Derfor satset vi på en nasjonal tilskuddsordning som kan hjelpe disse familiene. I regjeringen mangedoblet vi pengene til denne ordningen, fra 100 millioner i 2014 til nesten 865 millioner i budsjettet for 2022. Dette inkluderte også utprøvingen av fritidskoret. Ordningen med fritidskortet rakk vi aldri å evaluere før Støre-regjeringen skrotet ordningen. Fritidskortet er en ordning som blant annet fungerer godt på Island. Det er mulig vi burde justere den her hjemme, men det rakk vi aldri å vurdere. Uansett er det fine med fritidskortet at vi flytter makten til hva pengene skal brukes på hjem til den enkelte families kjøkkenbord.

Vi økte også barnetrygden som første regjering på 20 år! I løpet av de siste to årene i regjering økte den med 7.200 kroner i året for de med barn under seks år. Vi mer enn doblet engangsstønaden, som går til foreldre som ikke har rett på foreldrepenger. Da Arbeiderpartiet sist styrte, var denne satsen på rundt 40.000 kroner, vi økte den til 90.300 kroner.  

Også i opposisjon har Høyre satset målrettet mot familier som sliter økonomisk. I vårt alternative statsbudsjett for 2023 økte vi barnetrygden med 3.000 kroner til alle opp til 19 år. Vi reduserte også skattene for de med lavest inntekt med 5.000 kroner pr år. Og vi reduserte makspris i barnehage til fem prosent av inntekten. I vårt alternative reviderte budsjett nå i mai la vi inn en økning på barnetrygden med 1.000 kroner til alle under 7 år og satt av 145 millioner til sommerskole og sommerferietilbud. Dette ville kunne gi 90.000 barn flere gode sommerminner.

I tillegg bør det være litt bittert for Waagen å skryte av gode tiltak som økt barnetrygd, samtidig som hun vet at det var SV som brakte dette til forhandlingsbordet og fikk gjennomslag.

Høyre ønsker et samfunn med små forskjeller. Norge er et av landene i verden med minst forskjeller mellom folk. Selv om forskjellene er små, ser vi for mange barn som vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt. For veldig mange barn i Norge handler ikke fattigdom om tak over hodet eller mat på bordet. Det handler om familien har råd til at barna kan være med på fritidsaktiviteter, eller å reise på ferie. Det er vondt å være fattig i verdens rikeste land. Det tar vi på største alvor.