Høyre vil ha gode, grønne nærmiljø og prioritere klimatiltak som virker
Formålet med miljø- og klimapolitikken er å sikre at vi tar vare på naturressurser og livsgrunnlag for våre etterkommere. Generasjonsperspektivet er viktig i Høyres miljøpolitikk og innebærer avveininger mellom ulike hensyn til miljø, klima, arbeidsplasser og lokalmiljø. Høyre vil ta i bruk mulighetene som ligger i ny teknologi til å redusere klimagassutslipp og lokal forurensning i Norge og internasjonalt.
Prioritering av klimatiltak
Stavanger kommune har satt seg ambisiøse klimamål, samtidig som kommunen har et begrenset økonomisk handlingsrom. Klimatiltak må derfor prioriteres etter kost-/nyttevurderinger og vurderinger av alternative tiltak som kan iverksettes innenfor de ressursene man har tilgjengelig. Noen tiltak gir betydelige utslippsreduksjoner per krone, andre gir helt marginale reduksjoner for samme pris.
Det er derfor en forutsetning at klimatiltak blir gjenstand for økonomisk prioriteringer.
Konsekvenser av ulike utslippsmål
Kommunen har vedtatt et utslippsmål på 80% stikk i strid med faglige innspill fra administrasjonen. Nå kommer også klimaregnskapet og det er knyttet stor spenning til hvorvidt målet kan nås. Høyre skal være en konstruktiv bidragsyter til å nå kommunestyrets mål, men ber samtidig om at man i alle foreslåtte tiltak beskriver hvilke konsekvenser hvert enkelt tiltak kan ha for Stavangers innbyggere når Rogaland fylkeskommune og kommunene Sandnes, Sola og Randaberg har vesentlig lavere utslippsmål enn Stavanger. På samme måte forventer vi en rapportering på uforutsette konsekvenser i etterkant av innføring av tiltak. For å sikre miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft samt at vi oppnår maksimal uttelling i fra Byvekstavtalens arealkrav, så skal areal og transport tiltak være gjenstand for behandling i fremtidige klimabudsjetter. Klima- og miljøplanen fremhever høyt boligforbruk og lav befolkningstetthet som en trussel mot fremtidige klima- og miljømålsetninger. Høyre vil derfor at man i større grad benytter befolkningstetthet som styringsparameter i forbindelse med klima- og miljøtiltak samt i areal og transportplanlegging for å nå målsetningene om et enklere hverdagsliv med mindre utslipp.
Vern av friområder og økt biologisk mangfold
Kommunedirektøren fortsetter arbeidet med å finne relevante vernebestemmelser på utvalgte naturområder i Stavanger kommune. De flotte friområdene våre skal forvaltes på en måte som gir innbyggerne tilgang til både tilrettelagte parkområder og bynær villmark. Vi skal stanse tapet av biologisk mangfold, ha et oppdatert økologisk grunnkart over arter og naturtyper i kommunen, og bruke det til å ivareta artsmangfoldet og redusere konfliktnivået i arealsaker.
Årlige treplantingsdugnader
Takten på treslagskifte og nyplanting i friområdene økes ved hjelp av frivillig arbeid organisert av kommunedelsutvalgene. Den nyansatte skogforvalteren skal stimulere til frivillig dugnadsarbeid og samarbeide tett med kommunedelsutvalgene i utarbeidelse av en 20-års plan for treslagskifte og nyplanting. Det legges inn 250 000 kroner hvert år i perioden i planleggingsmidler, teknisk assistanse og klargjøring av plantefelt. Det plantes utelukkende stedbundne treslag.
Bruk av planter og trær som hører hjemme i norsk flora og fokus på at grønne byområder også skal bidra til økt naturmangfold
Bruk av importerte arter til beplanting av offentlig areal utgjør en risiko for lokale arter. Stedbundne planter fortrenges av nye, eller som i Vålandsskogen forsvinner i sin helhet på grunn av smittsomme sykdommer. Det truer det lokale artsmangfoldet. I offentlige beplantingsplaner tilknyttet friområder skal utelukkende stedbundne arter benyttes. I frittstående parker eller anlegg kan dette fravikes. Det er viktig at en ved etablering av nye uteområder bruker vegetasjon og planter som kan bidra til å øke artsmangfoldet, både for fugler, dyr og insekter.
Pedagogisk program
Skogforvalteren får ansvar for et frivillig pedagogisk program for skoler og barnehager der de involveres i treplantingsarbeidet og oppfordres til å plukke nøtter/frø på høsten, ta vare på dem gjennom vinteren for så å bidra på den årlige plantedugnaden på våren. Skogforvalter-funksjonen får ansvaret med kursing av de ansvarlige i skolen/barnehagen og for å markedsføre opplegget.
Økt satsing på å skille overvann fra avløp
Stavanger må intensivere innsatsen for å redusere de negative effektene av styrtregn og store nedbørsmengder. Overvann forårsaker både skader på bygg og eiendom, framkomstproblemer og kapasitetsproblemer og overløp i avløpssystemet. Redusert vannvolum levert til IVAR via avløpet vil også medføre besparelser.
Gode nærområder
Friluftsliv er en sentral del av norsk kultur, med stor betydning for trivsel og helse, stedtilhørighet, bosetting og næring. Gjennom friluftsliv skapes forståelse for sammenheng mellom mennesket og naturen, og dermed for de store miljøutfordringene. Høyre er opptatt av behovet for forsvarlig drift og skjøtsel av de offentlig eide friluftsområdene, og at dette må skje i et nært samarbeid med de aktuelle friluftsorganisasjonene. Vi vil legge til rette for at flere deltar i friluftslivsaktiviteter, i samarbeid med frivillige organisasjoner, idrettslag og andre relevante aktører.
Årlig vedlikehold av kommunale kaier
Det øremerkes av fem millioner årlig fra Havbruksfonset til rehabilitering av kommunale kaier.
Tilgang til og fra sjøen
Vi vil opprette tilgang til og fra sjøen med gode bade- og fortøyningssoner i kommunedeler med sjølinje, med enkel adkomst for beboere i områdene. Her kan man på egnede områder utplassere låsbare stativ for utleie av kajakk/kano til selvkost/vedlikeholdskost, og drive utleie av enkle båtfester langs eksisterende og nye turstier langs sjøen både langs landlinjen og på øyene.
Private skjøtselsavtaler
Det gis bedre mulighet for private til å inngå skjøtselavtaler om vedlikehold av mindre, kommunale områder. Park & Vei vil kunne få vesentlige innsparinger ved at flere private inngår skjøtselavtaler med kommunen om hekker, mindre friområder, naturområder med mer. Det ansettes en «kommunebonde» som har ansvar for å ivareta alle kommunale beiteområder, både i sentrale og desentrale strøk.
Hindre forsøpling og hensetting
Flere offentlige søppelspann i friområder og lekeplasser, samt hyppigere tømming for å redusere forsøpling.
Ryfylke friluftsråd
Friluftsrådene våre gjør en kjempeinnsats for å legge til rette for friluftsliv i Ryfylke. For å fortsette det arbeidet trenger de ny båt. Stavanger legger sin del av finansieringen på bordet.
Grillplass ved Stokkavatnet
Stokkavatnet prioriteres når det skal settes opp faste griller.
Styrking av brannberedskapen på øyane
Ambulansebåt på Finnøy utstyres med vannkanon for å bedre beredskapen for fastboende og hyttefolk i Stavangers nordligste bydeler.
Satsingen på lyktestolpeladestasjoner avvikles
Videre utbygging og vedlikehold av ladestasjoner overlates til private. 2 millioner kroner avsatt til formålet i 2021 omprioriteres.
Støtteordninger til egeninnsats
Kommunen skal legge listen lavt for bidrag fra innbyggerne og legge til rette i form av organiserte dugnader eller tilskuddsordninger:
- Tilskuddsordning for etablering av syklistgarderober på arbeidsplasser, kr 10.000 hver. Løses innenfor dagens sykkelbudsjett.
- Intensivert arbeid mot å fjerne spøkelsesredskaper i sjøen i samarbeid med friluftsråd, kystvakt, politi og andre relevante aktører. Det lages en støtteordning for å hente opp spøkelsesredskaper fra sjøen på inntil 1.000 redskap/år.
- Støtteordning til private som ønsker å etablere solceller, grønne tak, vannspeil (overvann) på egen eiendom, a kr 50.000
- Informasjonskampanje om mulighet for private å inngå skjøtselavtaler om vedlikehold kommunale områder.
- Veiledning til innbyggere om å søke støtte til Enova-tiltak. 50/50 delt med Landbruksavdelingen og sentraladministrasjonen.
Piggdekkavgiften går ut
Fjerne piggdekkavgiften fra og med høsten 2021 fordi vi da vil ha oppnådd det vedtatte målet på 90% piggfriandel. 10% piggdekk er viktig både for de som kjører om natten, de som bor i bratte områder, og for å sikre at veiene rubbes opp slik at de er trygge å kjøre også for bilister uten piggdekk.
Gang- og sykkelvei Finnøy
Veien mellom Nådå og Fåhadlet trenger sårt en gang- og sykkelvei. Kommunen kan forskuttere arbeidet med forutsetningen av refusjon fra fylkeskommunen.
Gjenbruk
Høyre mener offentlig sektor må gå foran med å etterspørre bruk av sekundære råvarer i sine anskaffelser. Miljøkrav må fremme innovasjon og bidra til å gjøre resirkulering og gjenbruk mer attraktivt. Høyres mål er å skape grønn vekst som er bærekraftig og lønnsom, som reduserer klimagassutslipp og bruker ressursene mer effektivt.
- Bruke gjenvunnet asfalt der det er mulig, med krav om at leverandør garanterer for varigheten.
- I offentlige bygg skal gjenbruk av fungerende møbler være hovedregelen
- Det opprettes en pilot for gjenbruk av bygningsdeler ved reetablering av bygg eller oppussing av bygg.
- Det utdeles en pris til «Årets reperatør» i Stavanger. Målet er å hedre flinke fagfolk og vise frem mangfoldet av de som driver med reperasjon av sko, møbler, klær, elektronikk og så videre.
Reduksjon av gjeld og øket fleksibilitet
Stavanger har en økende gjeldsgrad og store verdier låst fast i en eiendomsmasse som er verdt nærmere 20 milliarder kroner. For å redusere gjeldsgraden og beholde et godt mulighetsrom for framtidige nybygg og rehabiliteringer vil vi benytte det gode markedet for salg og tilbakeleie av eiendommer med sikre leietakere. Vi vil i løpet av 3 år selge ut en portefølje av nybygde, prosjekterte eller nylig rehabiliterte bygg – med tilbakeleie som inkluderer vedlikehold. Med langvarige (12 år eller mer) leiekontrakter, og kommunal kontroll på nåværende og fremtidig bruk av området gjennom reguleringsplanene og opsjonsavtaler om tilbakekjøp, sikrer vi både kontroll og fleksibilitet. I dag avskriver og nedbetaler kommunen byggene over 40 år, mens totalrenovering har ofte vist seg påkrevet etter 25-30 år. Salg sammen med leieavtaler som innebærer klare krav til forsvarlig vedlikehold av byggene vil være til glede for både ansatte og brukere.
- Dagens svært lave rentenivå, gjør at alternativ trygg avkastning fra leieavtaler med sikre leietakere som en kommune er svært attraktivt. Dette gjør at Stavanger kommune kan selge og leie tilbake bygg til historisk gode betingelser.
- Konsekvensen er forutsigbare utgifter som inkluderer vedlikehold av byggene og kraftig reduksjon i kommunens gjeldsgrad, forutsatt at salgssummen øremerkes nedbetaling av gjeld. Vi oppnår samtidig fleksibilitet i forhold til fremtidig bruk hvis kommunens behov endrer seg.
- Det er bygg der det er usikkerhet om behov om 15-20 år som er mest aktuelle for salg/tilbakeleie. Tilbakekjøpsavtaler sikrer handlefrihet om det viser seg at kommunen har behov utover denne tidshorisonten.
- Gjennom avtaler om salg og tilbakeleie unngår vi å skyve kostnader knyttet til etterslep på vedlikehold over på fremtidige generasjoner i form av nye fremtidige låneopptak.