Innvandrere som skaper mer og inkluderer flere

Resolusjonen vedtatt på Rogaland Høyres fylkesårsmøte 6. februar 2021.

Innvandrere som skaper mer og inkluderer flere

Norsk innvandringspolitikks strategi er å inkludere flere gjennom arbeid. Men veien til arbeidslivet for mange innvandrere kan være lange og smale. Regjering ønsker å legge til rette for arbeidsinnvandrere med relevant kompetanse fra land utenfor EØS-området samt å trekke seg kapital og innovasjonskraft. I ett høringsnotat foreslår Arbeids- og Sosialdepartementet konkrete tiltak for å få dette til uten behov for å implementere nye type visum. Dessuten blir det fremdeles en utfordring for arbeidsinnvandrere som ikke har permanent opphold i Norge å starte og drive privat virksomhet i Norge ved siden av jobb.

I dag er det forskjellige krav for hvordan innvandrere fra land utenfor EØS kan starte og drive egen virksomhet i Norge. Enten må man søke og få innvilget oppholdstillatelse for å drive selvstendig næringsvirksomhet eller må man vente til å få permanent opphold i Norge. Permanent opphold skjer tidligst etter å ha bodd tre år med gyldig tillatelse i Norge samt å oppfylle krav ifm opplæring i bl.a. norsk språk. Mange arbeidsinnvandrere velger å ikke prioritere dette de første tre årene og dermed kvalifiserer ikke for å søke. Dette fører til at arbeidsinnvandrere flest har automatisk begrenset muligheter for å bidra til velferdsstaten, innovasjonsutvikling og integrering i Norge. 

Språk er nøkkel til integrering og det skal stilles krav på det. Derimot kan vi insentivere for at flere ønsker å lære seg både språk og den norske kulturen på ulike måter. Å eie din egen bedrift i Norge kan være en sterk motivasjon for å lære det. Det kreves hardt arbeid, ressurser, å bygge eget nettverk og å sette seg i lover og regler for å starte og drive egen virksomhet. Noe som igjen vil kreve en høy grad av språk kunnskap og kultur forståelse. Dermed kan å eie din egen bedrift være veien til integrering. Ikke minst å gi muligheter til innvandrere til å ta en mer aktiv rolle i det norske samfunnet. 

Innvandrerne representerer 15 % av befolkningen i Rogaland. Over halvparten av innvandrerne i Rogaland kommer fra land utenfor EØS-området. Arbeidsinnvandring utgjør den største gruppen av innvandrere i Rogaland og en stor andel jobber innen energibransjen. Dette representere en gyllen mulighet for Rogaland. For eksempel, I Storbritannia er halvparten av alle selskaper verdt over 1 milliard dollar stiftet av minst en gründer med innvandrerbakgrunn. Innvandrerdrevne selskaper står bak 14 prosent av alle jobber i små og mellomstore bedrifter. I Sverige skaper innvandrergründere over 300.000 jobber. Det er 9 prosent av alle arbeidsplasser i privat sektor. Høyre politikk handler om å gi muligheter for at alle skal lykkes. Når vi gir mennesker de nødvendige verktøy for å lykkes kan vi da forvente de beste resultatene og de beste historiene. Derfor er det på tide med å revurdere krav til å starte og drive egen virksomhet i Norge for innvandrere fra land utenfor EØS-område. Vi må gjøre det enklere for dem slik at flere kan bli med på å skape mer og inkludere flere. 

Rogaland Høyre vil: 

  • Støtte høringsnotat fra arbeids- og sosialdepartementet om forslag til endringer i reglene om oppholdstillatelse til selvstendige næringsdrivende i utlendingsforskriften slik at: 
    • Det fjernes krav om å innhente uttalelse fra fylkeskommune som en del av krav for innhenting av uttalelse om det økonomiske grunnlaget når innvandrere fra land utenfor EØS skal søke om oppholdstillatelse for å drive selvstendig næringsvirksomhet.
    • Det åpnes for at offentlige midler og tilstrekkelige midler fra drift av virksomhet forutsettes som bevis for økonomisk grunnlag for driften av den selvstendig næringsdrivende. 
  • Åpne for å endre loven slik at arbeidsinnvandrere fra land utenfor EØS-området som har hatt gyldig arbeidstillatelse i Norge i tre år får innvilget næringsdrivende tillatelse automatisk ved fornyelse av arbeidstillatelsen sin (tillegg).
  • Gjøre det enklere for at innvandrere/borgere utenfor EØS og de nordiske landene kan starte egen bedrift i Norge, blant annet gjennom entreprenørskapsprogrammer. Og insentivere for at de organiserer sin virksomhet gjennom aksjeselskap.
  • Insentivere for at innvandrere fra land utenfor EØS-området og nordiske land blir med på frivillig arbeid og organiserer sitt frivilligarbeid i form av klynger der hvor det kan knyttes sterkt forretningsmiljø.