Et mangfoldig og inkluderende Innlandet
Fylkestingsrepresentant Joanna Randmæl-Warpe fremmet forslag om et tydelig og inkluderende regelverk for flagging ved fylkeskommunens bygg og eiendommer – og fikk gjennomslag.

Les Joannas innlegg her:
Da jeg var liten, husker jeg hvor høytidelig det var da flagget ble heist på spesielle dager. Det var en symbolsk handling som skapte en følelse av fellesskap og stolthet. I dag står vi overfor en mulighet til å kunne be Fylkeskommunedirektøren utvide denne tradisjonen til å inkludere flere viktige markeringer.

Hva betyr et flagg for oss? Er det bare et stykke stoff som vaier i vinden, eller er det et symbol på våre verdier og vår identitet? Jeg håper vi kan bruke flagging til å fremme mangfold og inkludering.
Jeg ønsker å fremme mitt forslag til vedtak hvor vi ber Fylkeskommunedirektøren komme med et forslag til nytt reglement for flagging ved fylkeskommunens bygg og eiendommer. Formålet med dette reglementet er å opprettholde en restriktiv praksis for flagging, samtidig som vi åpner for bruk av flaggene til nasjonale minoriteter og urbefolkning ved deres merkedager, FN-flagget på FN-dagen, samt regnbueflagget i forbindelse med Pride.
Lovendringen som trådte i kraft i juni 2021 åpner for en mer liberal bruk av offentlige flaggstenger enn tidligere. Tidligere var det kun tillatt å heise det norske og det samiske flagget, samt kommune- og fylkesflagg. Nå kan vi også bruke andre flagg ved arrangementer, markeringer eller merkedager av allmenn interesse, inkludert FN-flagget.

Ved å tillate bruk av flaggene til nasjonale minoriteter og urbefolkning, FN-flagget og regnbueflagget, viser vi at fylkeskommunen verdsetter mangfold og inkludering. Dette er viktig for å skape et samfunn der alle føler seg sett og verdsatt.
Jeg vil spesielt trekke frem Regnbueflagget.
Å heise regnbueflagget i forbindelse med Pride kan vise vårt engasjement for likestilling og rettigheter for alle. Dette er en viktig markering som bidrar til å skape et mer inkluderende og aksepterende samfunn.
Et klart regelverk vil bidra til å redusere usikkerhet og potensielle konflikter rundt bruk av flagg. Det gir tydelige retningslinjer for hvilke markeringer fylkeskommunen skal flagge, hvilke flagg som skal brukes, og hvilke enheter som skal flagge.
Jeg håper fylkestinget vil støtte dette forslaget og bidra til å kunne skape et tydelig og inkluderende regelverk for flagging ved fylkeskommunens bygg og eiendommer. Dette vil være et viktig skritt mot et mer mangfoldig og solidarisk samfunn.
Hva slags samfunn ønsker vi å være? Et samfunn som verdsetter mangfold og inkludering, eller et samfunn som KUN holder fast ved gamle tradisjoner? Valget er vårt.
