Kjernekraft, energiproduksjon og faglig basert politikk
Inger Lise Sveum-Aasbekken snakket i fylkestinget om det hun selv elsker å snakke om som kvinne i politikken – kjernekraft, energiproduksjon og faglig basert politikk.

Hva handler saken om – kort oppsummering:
Sveum-Aasbekken fremhever kjernekraft som en sentral del av fremtidens energipolitikk i Innlandet. Hun kritiserer mulighetsstudien for å overse ny og moderne kjernekraftteknologi, spesielt thoriumbaserte reaktorer. Thoriumteknologi er i utvikling globalt og tilbyr en billig, trygg og arealeffektiv energikilde. Norge må tenke nytt og nyskapende for å møte fremtidens energibehov og konkurransekraft. Det pekes på store muligheter for verdiskaping i regionen ved bruk av denne teknologien. Et tverrpolitisk forslag etterspør videre vurderinger av kjernekraftens muligheter og konsekvenser i Innlandet.
- Thoriumreaktorer gir lav strålefare, lite avfall og produksjonspris på nivå med vannkraft.
- Etablering av kjernekraftverk kan støtte industriens vekst og hindre nedbygging av natur.
- Det etterlyses mer moderne og fremtidsrettet teknologi i mulighetsstudien
Les hennes innlegg her:
Fylkesordfører, nå skal jeg få snakke om jeg elsker aller mest som kvinne i politikken.
Kjernekraft, energiproduksjon og faglig basert politikk. Jeg gikk faktisk på valg på nettopp det – å om landbruk. Artig nok skal jeg prate litt om landbruk i dag og.
Vi fikk en NOU 2023:3 fra Energikommisjonen «Mer av alt – raskere» som det er viktig at vi følger opp for det langsiktige perspektivet for norsk energipolitikk. På Industrikonferansen i Bodø i 2024 kunne Norsk industri berette at energisystemer er avgjørende for industriens konkurransekraft, og industrien trenger mer kraft – betydelig mer kraft for at de skal nå klimamålene.

Store mengder rimelig og ren energi blir en forutsetning for norsk økonomisk konkurransekraft i fremtiden.
Dette må vi ta på alvor!
Inger Lise Sveum-Aasbekken
Bestillingen i denne saken handler om at vi ønsker kunnskap om hvilke muligheter som ligger i å etablere kjernekraftverk i vår region – punktum.
Mulighetsstudien vi (red.: fylkestinget) har mottatt har en vinkling som snakker om gårsdagens teknologi innen kjernekraft og er taus om den vi må og bør bruke fremover.
Studien hevder at teknologien for små, masseproduserte thoriumsreaktorer ikke er ferdigutviklet som vi ikke vil se på mange tiår. Derfor har de hoppet bukk over dette – hvis jeg kan få lov til å si det.

Det gir meg behov for å sitere Norsk industri fra Industrikonferansen i Bodø i fjor:
«Gårsdagens løsninger vil ikke være tilstrekkelige for dagens og morgendagens utfordringer. Vi må hele tiden tenke smartere og være mer nyskapende»
Teknologien til thoriumsreaktorer er gammel, og inntil nå for det meste brukt militært. Nå endrer dette seg. I dag er det store thoriumsdrevne anlegg i Gobi-ørken i Kina. Inderne satser stort på et thoriumsbasert kraftsystem. Industrimiljø i Danmark ligger i front i Europa. Vi kan bestille thoriumsdrevet reaktor i dag i Usa og i Danmark. Det vil snart bli mulig å gjøre det samme hos franske, italienske og tyske produsenter – Hvis vi ikke vil handle av Russland, Kina eller India.
Vi i Innlandet bør snakke om velkjent produksjonsteknologi (på «samlebånd og med storskalafordeler») til å produsere velprøvd reaktorteknologi til en brøkdel av prisen på konvensjonelle store statlige verk – reaktorer som skal gå på et drivstoff som i prinsippet ikke kan brukes i våpen. Thoriumkraft har en produksjonspris på 27 øre/KW, på nivå med det vannkraft kan tilby oss ( iflg Copenhagen Atomics)

Thoriumreaktorer gir lave avfallsmengder fordi vi kan resirkulere thorium-brenselet og utnytte mer av materialet, og har liten strålefare. Derfor er det viktig at vi også vurdere denne type anlegg, og annen klimanøytral energiproduksjon.
Bilde: Gruppeleder for Innlandet MDG og fylkestingsrepresentant Inger Lise Sveum-Aasbekken
Thoriumbaserte reaktorer vil gi enorme muligheter for Innlandet, og er lite arealkrevende. Det gir store muligheter for økt verdiskapning i skog- og jordbruk fremfor å bygge ned natur til fordel for vind, solcellekraft og større SMR-anlegg som er omtalt i studien.
For å ta industrimeldingen på alvor for å jobbe med morgensdagens løsninger fremmet Høyre og MdG sammen med AP og FrP følgende forslag i saken:
Fylkestinget ber fylkeskommunedirektøren om ytterligere vurderinger av blant annet følgende forhold, gjennom det videre arbeidet med initiativer og arbeid på feltet i Innlandet fylke:
1. Mulighetene for kjernekraft, herunder thoriumbasert og annen klimanøytral energiproduksjon i Innlandet, for å dekke det økte energibehov, økt verdiskaping og voksende industri vil avstedkomme.
2. Sikkerhetsmessige, termiske og andre miljømessige konsekvenser som følge av eventuell(e) etablering(er) av kjernekraftproduksjon langs våre vassdrag.
3. Hvordan Innlandet fylkeskommunen kan intensivere sitt arbeid med å følge opp intensjonen i tilrådningene fra Energikommisjonen i NOU 2023:3 «Mer av alt – raskere».
