Mat til alle i Norge

Kari-Anne Jønnes, stortingsrepresentant og 1. kandidat for Oppland Høyre, Inger Lise Sveum-Aasbekken, listekandidat for Oppland Høyre. Foto: Innlandet Høyre / Marianne Gunnerud

Av: Kari-Anne Jønnes, stortingsrepresentant og 1. kandidat for Oppland Høyre, Inger Lise Sveum-Aasbekken, listekandidat for Oppland Høyre

Matvareberedskap har endelig blitt et sentralt tema i norsk politikk.

Pandemier, krig og klimaendringer har vist hvor sårbare globale forsyningslinjer er – og hvor viktig det er å sikre mat til egen befolkning, også i krise. Høyre har historisk vært et parti som har satset på frihandel og effektivitet, men framtidens trygghet krever at vi tar et sterkere ansvar for norsk matvareberedskap.

Norge har bare 3 prosent dyrkbar mark, og er i stor grad avhengig av matimport. Likevel er vi avhengige av at norske bønder kan levere kvalitetsråvarer – og at vi har lagre som kan tåle forstyrrelser.

Høyre har løftet frem grønn omstilling, modernisering og teknologiutvikling i landbruket. Dette er viktige grep, men beredskap er også å føre en landbrukspolitikk som gjør næringen attraktiv å jobbe i.

Høyre har tatt til orde for mer nordisk samarbeid om matberedskap, og ser til land som Finland og Sverige som har erfarne beredskapsordninger.

Samtidig må vi erkjenne at beredskap handler om mer enn lagre: Det handler om en robust verdikjede fra bonde til butikk, rammevilkår for bonden og strategisk politikk for egen matproduksjon. Det handler og om kunnskap om kosthold og mat på bordet.

Høyre har en historisk mulighet til å vise lederskap. Vi trenger politikk der frihet og ansvar går sammen, og hvor matberedskap blir en del av totalberedskapen for samfunnet. Det gir trygghet – både for den enkelte familie og for Norge som helhet.

Ingen slagord