Ingen slagord. Bare mer forsvar og ja til EU

Et trygt Norge i et trygt Europa

Vi lever i ekstraordinære tider. I Ukraina ser vi en koalisjon av autoritære stater fra flere verdensdeler som jobber sammen på Russlands side for å undergrave en selvstendig europeisk nasjon. Samtidig er USAs president uforutsigbar i sin tilnærming til internasjonal politikk, også overfor nære allierte.

Verden blir stadig mer ustabil, og Norge og Europa må ta mer ansvar for egen sikkerhet. Høyre vil gjennomføre tre tiltak for å møte denne situasjonen. Vi vil raskt styrke Norges forsvarsevne, jobbe aktivt for et fullverdig medlemskap i EU og intensivere samarbeidet med europeiske land og støtte Ukraina på slagmarken og ved forhandlingsbordet. Målet er å sikre et trygt Norge i et trygt Europa.

Styrke Norges forsvarsevne

Forsvaret av Norge er statens viktigste oppgave. Høyre vil sikre at Forsvaret blir sterkere, raskere og bedre forberedt, og prioritere dette over andre politiske målsetninger og sektorer. Den forverrede sikkerhetspolitiske situasjonen gjør det nødvendig å fremskynde og utvide ambisjonene i den gjeldende langtidsplanen for forsvarssektoren. Høyre vil også gjennomføre en rekke sikkerhetspolitiske hastetiltak. Vi vil raskt oppskalere produksjonskapasiteten for våpen og ammunisjon i Norge, forbedre forsvarsindustriens tilgang på strøm og andre innsatsfaktorer, øke øvings- og treningsaktiviteten i hele Forsvaret og utdanne mer personell. Norske myndigheter har full handlefrihet når det kommer til alliert øving, trening og tilstedeværelse i Norge.

Høyre vil:

  • Prioritere Norges forsvarsevne over andre politiske målsetninger og sektorer.
  • Fremskynde materiellanskaffelser og utvide ambisjonene i den gjeldende langtidsplanen for forsvarssektoren.
  • Oppskalere produksjonskapasiteten for våpen, ammunisjon og annet strategisk materiell i Norge, blant annet ved hjelp av garantier og kapitalinnskudd.
  • Forbedre forsvarsindustriens tilgang på strøm og andre innsatsfaktorer, for eksempel ved å la sikkerhetspolitiske hensyn overgå modenhetskriteriet ved forespørsel om nettilknytning.
  • Få fortgang i saksbehandlingen forbundet med forsvarsindustri
  • Bidra til Europas strategiske handlerom gjennom å utvinne viktige innsatsfaktorer som energi, metaller og sjeldne jordarter.
  • Styrke oppfølgingen av veteraner og sikre gode ordninger for tjenestegjørende personell.
  • Støtte opp om forsvarsevnen gjennom sterke lokalsamfunn, forsvarsindustri, kompetanse, infrastruktur og transportårer.
  • Øke øvings- og treningsaktiviteten i hele Forsvaret og utdanne mer personell.
  • Ta høyde for beredskaps- og sikkerhetsperspektiver i all politikkutvikling

Europas tid er nå

Norges geografi, økonomi og samfunnsform tilsier at vi er en del av et europeisk verdi- og interessefellesskap. Derfor er Høyre for norsk medlemskap i EU. Norge er nå det eneste NATO-landet som har grense mot Russland som ikke også er medlem av EU. I en så urolig og ustabil verden som nå, der grunnleggende politiske omveltninger skjer i løpet av uker ikke år, så er det viktig å styrke Norges handlingsrom og sikkerhet gjennom å holde døren åpen for å raskt kunne gå i gang med forhandlinger dersom situasjonen skulle tilsi det.

I påvente av norsk EU-medlemskap mener Høyre at EØS-avtalen og de over hundre andre avtalene Norge har med EU er avgjørende. EU er vårt største marked og hundretusener av norske arbeidsplasser er avhengige av markedsadgangen i Europa som sikres gjennom disse avtalene. Avtalene gjør også at nordmenn kan nyte godt av EUs fire friheter og muliggjør tett samarbeid mellom norske og europeiske myndigheter om blant annet kriminalitetsforebygging, migrasjon og grensevakt.

NATO er bærebjelken i norsk sikkerhetspolitikk, og Høyre mener det vil være uklokt å bygge opp parallelle militære strukturer til det vi har i NATO. Likevel er det svært viktig for Norge å delta i EUs omfattende arbeid med sikkerhet og beredskap. Dette arbeidet skyter nå fart, og store deler av dette er utenfor rammene av EØS-avtalen. Avtalen gir ikke Norge rett til å delta i EUs helseunion, forsvars- og sikkerhetssamarbeidet eller EUs nye satellittprogram for kommunikasjon og overvåkning, og sikrer heller ikke unntak fra EUs beskyttelsestiltak ved en handelskonflikt. Norge er avhengig av at EU viser politisk vilje til å ta hensyn til norske interesser, og Høyre mener derfor at Norge må opptre som en pålitelig og konstruktiv samarbeidspartner. Hvis vi ønsker tilpasninger i EØS-regelverket må vi påvirke Brussel tidlig og tydelig, fremfor å kreve spesialbehandling i etterkant av at regelverket er fastsatt. Støre-regjeringens forsøk på å ignorere deler av Norges EØS-forpliktelser er korttenkt, og kan i verste fall kan få konsekvenser for norsk økonomi, sikkerhet og beredskap.

EU

Høyre vil:

  • Aktivt jobbe for norsk EU-medlemskap og være en sterk og konsekvent forsvarer av EØS-avtalen og resten av avtalene vi har med EU.
  • Holde døren åpen for å raskt kunne gå i gang med forhandlinger dersom situasjonen skulle tilsi det.
  • Arbeide for norsk deltagelse i EUs stadig mer omfattende arbeid med sikkerhet, forsvar og beredskap.
  • Intensivere samarbeidet med europeiske land både bilateralt og i rammene av NATO og EU.
  • Prioritere utenrikstjenestens ressurser tydeligere til norske og allierte interesser

Støtte Ukraina på slagmarken og ved forhandlingsbordet

Krigen i Ukraina er inne i en dramatisk og avgjørende fase, hvor kampene fortsetter samtidig som USA forsøker å presse frem en avslutning på krigen. Høyre mener at Norge og Europa i denne situasjonen må stå samlet og fortsette støtten til Ukraina. Det er avgjørende for hele Europas sikkerhet at Ukraina kan forhandle med styrke, og at en eventuell fremforhandlet avslutning på krigen ivaretar grunnleggende ukrainske interesserer. Russland må ikke oppleve at det til syvende og sist lønte seg å overfalle et naboland, og dermed kunne true eller angripe andre land.

Høyre har gjentatte ganger presset Støre-regjeringen til å øke den norske ukrainastøtten for 2025, først fra 15 til 35 milliarder og siden fra 35 til 85 milliarder. Situasjonen utvikler seg fra dag til dag, og Høyre vil ta initiativ til en ny vurdering av ukrainastøtten i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i mai.

Høyre vil:

  • Stå sammen med Europa og støtte Ukraina slik at landet kan sikre sine grunnleggende interesser både på slagmarken og ved forhandlingsbordet.
  • Øke den økonomiske støtten til Ukraina betydelig
  • Prioritere støtte til produksjon av forsvarsmateriell i Ukraina.
  • Se styrkningen av norsk og ukrainsk forsvarsindustri i sammenheng og legge til rette for mest mulig samarbeid mellom likeverdige partnere. At Norge skal vurdere bidrag til fredsbevarende styrker dersom vilkårene og rammene er i tråd med det vi mener er riktig.
  • Støtte en prosess for ukrainsk NATO-medlemskap.