Ordførerkandidater til sine egne om kvinnehelse

Ringerikes Blad 4/9 2023 – Hole kommune har innført betaling for barnevakt. Runar Johansen opplyste at det har Ringerike også. Er dette godt kjent blant småbarnsmødre som har lyst til å engasjere seg i politikken? Antakelig ikke.

i panelet: Syver Leivestad, Hans Gustav Borch og Runar Johansen Foto: Guro Brekke Hole Høyre

Av Unni Carlsen., kommunestyrekandidat for Høyre, eldrerådsrepresentant, leder kvinneforum

Ordførerkandidatene Syver Leivestad, Hole, Runar Johansen, Ringerike og Hans Gustav Borch, Jevnaker satt i panelet da Ringerike, Hole og Jevnaker politiske kvinneforum inviterte til møte på Klækken Hotell 15. august. Etter gode diskusjoner om flere tema var ordførerkandidatene enige om å ha månedlige møter etter valget. Målet skal være å finne gode samarbeidsområder og prosjekter, og utveksle erfaringer.

Hva tenker dere når vi sier kvinnehelse? Alle tre var enige i at kvinnehelse er for lite forsket på. Det er vel kjent at kvinner og menn ikke har de samme symptomer på samme sykdom, og at det samme medikamentet ikke virker likt på kvinner som på menn. Kvinner er ikke å betrakte som små menn. Det viktigste nå er dermed å få mer spesifikk forskning på kvinnehelse.

Alle tre var enig om at kvinner har større belastninger enn menn gjennom hele livet: fødsler, husarbeid ved siden av jobb, jobb i tunge yrker som helsevesenet og reiselivsbransjen. I tillegg er det flest kvinner som påtar seg ansvar for sine pårørende.

Gjennom dette får kvinner tidlig muskel- og skjelettplager, som ikke blir tatt alvorlig nok, og de faller ofte ut av arbeidslivet altfor tidlig.

Våre tre ordførerkandidater mener at kommunene bør legge bedre til rette slik at kvinner får hjelp så tidlig som mulig. Her kan nevnes hvor viktig det er å ha fysioterapeuter med spesialisering i kvinnehelse på helsestasjoner. Når kvinnen kommer til helsestasjonen med sin nyfødte baby er det oftest fullt fokus på barnet. Hvordan mor har det får ikke samme oppmerksomhet. Mange kvinner har også en tendens til å tenke at «det er bare slik det er etter fødsel, dette må jeg tåle» Det er viktig at kvinner får nødvendig hjelp umiddelbart etter fødsel. Ellers kan hun utvikle livslange plager.

Vi har et altfor stort sykefravær av kvinner med muskel- og leddplager, som ikke blir fulgt opp tidlig nok.

På spørsmål om hvordan kvinner skal få tid til å engasjere seg i politikken, kunne Syver Leivestad fortelle at Hole kommune har innført betaling for barnevakt. Runar Johansen opplyste at det har Ringerike også. Er dette godt kjent blant småbarnsmødre som har lyst til å engasjere seg i politikken? Antakelig ikke.

Det er også viktig at ikke de nye politikerne etter valget lesses ned med oppgaver og gis en masse verv. Da kan det bli for tøff start og dermed faller de av lasset.

Runar Johansen fortalte at det nå ser ut til at fastlegesituasjonen er løst, og det er ansatt en jordmor i Ringerike. Dette er senere bekreftet.

Hans Gustav Borch ønsker seg helsehuset tilbake, med alt fra leger og jordmødre, fysioterapeuter til psykologer. Et forum med større ekspertise samlet. Kanskje i et samarbeid med Hole og Ringerike?

Ringerike høyre ønsker å etablere ruslebussen igjen. Det vil få biltrafikken ned, og alle skal kunne komme seg lettere til og fra sentrum. Det er mange enslige beboere i Ringerike og langt over halvparten er kvinner. Det er en stor økning av psykiske problemer blant unge og eldre kvinner. Mange er ensomme, og her har kommunene et stort ansvar.

Vi må ha lavterskel tilbud for alle med psykiske helseproblemer, mener alle tre ordførerkandidatene.

Det ble også diskutert at mange lærere er psykisk belastet av det såkalte anonyme varslings systemet. Det var politikerne enige om må endres. Kanskje av en ny Erna-regjering om to år?

Det ble diskutert forskjellige nye spennende boformer og bofellesskap, som sees på med interesse i kommunene.

Og her er det viktig å vurdere offentlig/privat samarbeide for å få det til.

Panelet var meget samstemte om mange av de oppgavene de mener bør prioriteres og løses i kommunene når det gjelder kvinnehelse.

I Hole har de et stort prosjekt i gang med ny flerbrukshall. Den vil kunne brukes til et legesenter med ergoterapeuter, fysioterapeuter, et senter hvor man samler ekspertise, som gagner både fagpersonene og pasientene.

Firmaet Xpand vil satse på helse på Helgelandsmoen og har store planer klare. Dette må være interessant for kommunene å samarbeide om.

Hans Gustav Borch understreket viktigheten av at samarbeide mellom våre tre kommuner må komme alle tre til gode. Når alle bidrar må alle få en del av det som etableres.