Frist for å søke høyere utdanning: – Ikke sett livet på vent

SØKNADSFRIST: Snart går fristen for å søke høyere utdanning ut. Statsråd Henrik Asheim oppfordrer alle som vil studere om å søke nå. – Ikke sett livet på vent, sier han.

Klokken tikker for alle som vil søke seg til høyere utdanning
til høsten. I morgen ved midnatt går søknadsfristen ut. – Søk
nå, oppfordrer forsknings- og høyere utdanningsministeren.

– Er det en ting koronakrisen har lært oss, så er det at utdanning er viktig. Brorparten av de som står først i køen til å bli permitterte eller miste jobben nå, er arbeidstakere med lav utdanning, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Han understreker at alle arbeidstakere er viktige for å få hjulene til å gå rundt, men at krisen viser hvor viktig all utdanning er for både folk og samfunnet. 

– Utdanning blir bare viktigere og viktigere i et arbeidsliv som blir mer avansert og stiller stadig høyere krav til formell kompetanse. Det ser vi særlig godt i møte med økonomiske kriser som denne, sier Asheim.

Du kan søke på 1656 studier

 Onsdag 15. april klokken 23.59 går fristen for å søke seg til høyere utdanning gjennom samordna opptak ut. 

– Mens alle fagskoler, høyskoler og universiteter er stengt sitter tusenvis av ungdommer og grubler på hva de skal studere til høsten, og om de i det hele tatt skal studere. Men hverdagen kommer tilbake, og det er helt sikkert at vi trenger flinke folk til å bygge landet videre og finne smarte løsninger også i fremtiden, sier Asheim.

I år kan søkerne velge mellom 1303 studier ved 27 universiteter og høgskoler, og 353 studier ved 30 fagskoler. 

Norge har behov for et mangfold av utdannede

– Ikke sett livet på vent, søk nå. Vi har behov for et mangfold av utdannede: Elevene våre trenger flinke lærere, sykehus og sykehjem trenger flere sykepleiere, bedriftene trenger flere med IT-kompetanse, og vi trenger forskere og håndverkere, fortsetter Asheim. 

Høyre bygger kunnskapssamfunnet og mener at Norge er helt avhengige av utdanning, forskning og innovasjon for å løse fremtidens utfordringer og skape nye arbeidsplasser som kan finansiere fremtidens velferd.

God tid på å omprioritere søkelisten

– Det viktigste å tenke på når du skal velge en utdanning er hva du selv vil, liker å gjøre og hva samfunnet har bruk for. Det blir både morsommere og enklere å studere og jobbe dersom det er et fagfelt du interesserer deg for og mestrer, avslutter Asheim.

Hvis du er usikker på hva man vil studere, har du fortsatt tid til å endre rekkefølgen på prioriteringslisten din frem til 1. juli. På siden til Samordna opptak finner du mer informasjon.