I Norge flykter vi ikke fra ansvar og fellesskap – vi ønsker det velkommen

- Innsatsen vi legger ned og valgene vi gjør nå, må i ettertid være et lysende forbilde for våre barn, sier Hove.

De siste dagene har vi virkelig sett hva Norge er god for. Folk som står sammen, som uten å ta på hverandre likevel står opp for hverandre, skriver Harald Victor Hove, leder av Høyres bystyregruppe i Bergen. 

Vi opplever usikre tider. Norge går saktere. Alle snakker om hvordan vi skal komme oss gjennom dette. Rundt kjøkkenbordet med barna eller bestemor på FaceTime.

Enten vi er hjemme eller i tjeneste for å bekjempe viruset, er alle opptatt av hva som skjer. For alle kjenner noen i utsatte grupper som viruset kan være dødelig for. Søsken. Barn. Besteforeldre. 

Det er lov til å være bekymret, for dette er ikke en øvelse. Men folk i Norge har vært igjennom tøffe tider før. Som statsminister Erna Solberg sier: «La det være helt klart – vi er villig til å gjøre alt som trengs». 

Til dere som er i karantene, er pårørende eller innlagt på sykehus, skal vi gjøre alt vi kan og alt som trengs. For vi som samfunn kan ikke hjelpe bedrifter som sliter uten å hjelpe de som er, eller står i fare for å bli syke. 

Det er uklart å se hva som ligger foran oss. Men hamstring, egoisme og fordeling av skyld bør ikke være det som blir stående igjen når vi er kommet oss igjennom dette.

Mens gatene fylles av tomrom, må hverdagen innrettes for å bidra til at heltene i helsevesenet får gjøre jobben sin. Oppmerksomheten må gå til å hjelpe der vi kan. 

Innsatsen vi legger ned og valgene vi gjør nå, må i ettertid være et lysende forbilde for våre barn. Et eksempel på en mørk tid som vi kan se tilbake på med et glimt av stolthet. 

Krisepakker kommer og vil komme. Men de vil aldri være større enn summen av hva hver og en av oss gjør nå – og i tiden som kommer etter:
- Hjelp en karantenefast nabo med å fylle kjøkkenskapet
- Ring en gang ekstra til dine kjære som er bekymret 
- Forbered deg på å jobbe frivillig 
- Støtt kultur og idretten slik de alltid har støttet oss
- Kjøp sesongkort på Stadion 
- Gled deg til konsertene som kommer
- Tenk på restauranter og museum du vil besøke

Viruset skaper frykt. Men i Norge flykter vi ikke fra ansvar og fellesskap – vi ønsker det velkommen.

De siste dagene har vi virkelig sett hva Norge er god for. Folk som står sammen, som uten å ta på hverandre likevel står opp for hverandre. 

Dette tror jeg er det som gjør at vi også er klar for den historiske dugnaden som kommer etterpå. Det som gjør at vi raskt vil komme oss på beina og få fart på landet vårt igjen. 

Ta vare på hverandre, 

- Harald