Regnbuen har mange farger – også blå

Med Høyre i regjering har Norge blitt et av Europas beste land å bo i for skeive. I 2021 rangerte IGLA Europe Norge som 5. best på LHBT+rettigheter i Europa. Vi har fortsatt en vei å gå, men her er noen av de sakene der Høyre har bidratt til å løfte Norge.

Blå bidrag til regnbuehistorien
Blå bidrag til regnbuehistorien

Norge har nådd langt på en vei som startet med avkriminalisering i 1971. Men allerede før det, alt i 1887 foreslo Høyremannen Bernhard Getz å avkriminalisere homosex.

I 1977 bidro Astrid Nøkleby Heiberg, da som psykiater, til å få fjernet homofili som sykdomsdiagnose. Det var et like viktig steg som avkriminaliseringen, og gav blant annet homofile fulle rettigheter i forsvaret. Astrid Nøkleby Heibergs engasjement for LHBT+personer kom til å vare hele livet ut.

I 1979 ble Høyres Wenche Lowzow den første åpent homofile stortingsrepresentanten noensinne. Hun ble renominert i 1981, og representerte Høyre på Stortinget frem til 1985.

I 1984 fikk norske homofile og lesbiske samboere, som de første i verden rettsvern gjennom kjønnsnøytrale forskrifter om samboerskap utarbeidet av administrasjons minister Astrid Gjertsen og hennes statssekretær Erling Lae. Reglene skapte et viktig juridisk grunnlag for partnerskapsloven.

Både da Norge fikk partneskapslov i 1993, og senere felles ekteskapslov i 2009, bidro stortingsrepresentanter fra Høyre til å sikre flertall for de nye lovene.

Solberg-regjeringene leverer

Er du over 16 år kan du selv bestemme juridisk kjønn, og endre navn. Barn og unge mellom 6 og 16 år kan søke med foreldrene. Krav om diagnose, medisinsk behandling og refleksjonstid er fjernet. Dette kom raskt på plass allerede i 2016, kort tid etter Solberg-regjeringens tiltredelse.

Omtrent samtidig leverte regjeringen en handlingsplan med 43 tiltak som gir skeive en bedre hverdag. Planen er fornyet i 2021 med 46 nye tiltak for å videreutvikle det mangfoldige Norge. Som tidligere dekker planen en rekke områder, og oppdateres årlig i regi av Kultur- og Likestillingsdepartementet.

I 2017 fikk regjeringen bred tilslutning til endringer i straffeloven som gjør at HIV-positive har ikke lenger straffeansvar når de har utøvd forsvarlig smittevern.

Med Høyre i regjering er smittevern og smitteforebygging for seksuelt overførbare infeksjoner bygget ut: Lavterskel sjekketilbud for seksuelt overførbare infeksjoner utvidet og bedre tilgjengelig gjennom Sjekkpunkt, hjemmetesting og drop-in-tilbud i flere byer. Regjeringen har også innført forebyggende medisinering mot HIV, PrEP, noe som har ført til sterk nedgang i smittetallene for HIV.

Fra 1. januar 2018 fikk Norge en tydeligere og sterkere universell likestillingslov. Loven er viktig fordi diskriminering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder og andre vesentlige forhold ved en person er omfattet. Dermed har også transpersoner og bifile oppnådd et samme rettsvern mot diskriminering som andre grupper. Loven gir også bedre vern mot sammensatt diskriminering.

Regjeringen har utarbeidet og fått gjennomslag i Stortinget for handlingsplan mot negativ sosial kontroll. Handlingsplanen bidrar til at den enkelte lettere får være seg selv og velge sitt eget liv.

Sommeren 2020 har regjeringen kunngjort at Norge ved mottak av kvoteflyktninger fra FNs Høykommissær vil prioritere LHBT+-flyktninger. LHBT+flyktninger er som regel på dobbel flukt, både fra krig og fordommer som i seg selv kan være livstruende. Det er veldig gledelig at Solberg-regjeringen nå prioriterer en sårbar gruppe som sjelden kan reise tilbake etter en krig.

Nye steg styrker LHBT+

Våren 2020 ble Høyres Monica Mæland justisminister, og hun fikk raskt på plass endringer i straffeloven som sikrer at bifile, transpersoner og andre får fullverdig vern mot hatkrim på linje med andre seksuelle minoriteter.

Dette er fulgt opp med etablering av et nasjonalt kompetansesenter innen forebygging og bekjempelse av hatkriminalitet. I tillegg har regjeringen satt av 10 millioner til holdningsarbeid i statsbudsjettet for inneværende år.

I juni 2021 la regjeringen ut forslag til forbud mot konverteringsterapi. Konverteringsterapi, eller homoomvendelse som andre kaller det, er trolig en av de sterkeste formene for negativ sosial kontroll, og fører kun med seg psykisk uhelse.

Fortsatt er vi ikke i mål. Arbeidet mot negativ sosial kontroll og hatkrim må forsterkes ytterligere. Familiemangfoldet må sikres gjennom bedre juridisk vern. Ikke minst er det også viktig at Norge bidrar internasjonalt til å sikre universelle menneskerettigheter. Selv om vi har kommet langt, må vi ikke overse de som fortsatt sliter.