TAKK TIL FREDVIKA-FESTIVALEN FOR EN MAGISK HELG!

I helga avholdes Fredvika-festivalen på Gjøvik. Slike kulturarrangementer setter Gjøvik og Innlandet på kartet, og gir positive ringvirkninger for innbyggerne i første omgang, men ikke minst for reiseliv og handelsnæring. Selve kjernen i et slikt arrangement er frivilligheten. En uvurderlig ressurs for lokalsamfunnet. Mennesker som stiller opp på dugnad eller for minimal godtgjøring for å skape noe og glede sine medmennesker og slik bidrar til bærekraftig steds- og næringsutvikling.
 
Det kunne ikke vært bedre rammer om første dag av Fredvika-festivalen – rett i strandkanten av Mjøsa på en frodig gressplen med to scener og et oppkomme av salgsboder med alt godt for øyne og munn. Selv sommerværet var magisk. Å se mennesker i alle aldre, fra 7 til 80 år, rocke og headbange til Honningbarna …. det er selve definisjonen på livsglede. Dette får vi oppleve fordi en haug med blide mennesker velger å uegennyttig bruke sin fritid på dugnadsarbeid.
 
Sikkerhetsvakter og kontrollører rundt hele arenaen som blidt men bestemt sørget for trygge rammer og at folk passet på både seg selv og sine omgivelser. Super serviceinnstilte og glade ungdommer i mat- og drikkebodene. For ikke å snakke om alt det «skjulte» forarbeid som tydeligvis er gjort med rigging av arenaen, sanitære fasiliteter og håndtering av returpant og avfall. Jeg kunne ikke unngå å tenke på hvilket enormt arbeid det legges i et slikt arrangement på forhånd og selvsagt under avviklingen – og etterpå. Festivalsjefen sa det godt: «Nå kan jeg egentlig bare slappe av – for alt ruller og går som det skal».      
 
Høyre er opptatt av å bygge opp under kulturlivet og frivilligheten som selvstendige byggesteiner i samfunnet og ikke ødelegge det som er selve kjernen. De skal kunne utvikle seg mest mulig på egne premisser uten politisk overstyring. Men det offentlige skal legge til rette for utvikling og et mangfold av private og offentlige finansieringskilder.

Innlandet Høyre går til valg på å videreutvikle det brede festivaltilbudet i fylket, både som kulturopplevelser og som bærekraftig og stedbunden næring. Frivillighet er en verdifull kilde til personlig vekst og tilfredshet. Unge mennesker får muligheten til å utvikle viktige ferdigheter på ledelse, teamarbeid, mellommenneskelig kommunikasjon og problemløsning – verdifulle erfaringer og kvaliteter som er nødvendige i dagens arbeidsmarked, blir verdsatt av arbeidsgivere og kan være avgjørende for å skille seg ut i konkurransen om jobber.

Samtidig er frivilligheten en uunnværlig ressurs for samfunnet som brobygger mellom ulike samfunnsgrupper. Frivilligheten knytter mennesker sammen på tvers av sosiale, kulturelle og økonomiske grenser og fungerer som møtearena for mennesker og samarbeid mot felles mål. Slik skapes det sterke bånd mellom både enkeltpersoner og mellom ulike deler av samfunnet som ellers ikke ville ha hatt mye kontakt eller kanskje til og med vært i konflikt med hverandre.

I kveld skal jeg dra til Gjøvik igjen for å få med meg enda en magisk konsertaften i Fredvika. Vel vitende om at jeg får denne opplevelsen fordi en haug med andre mennesker bruker sin fritid på tilrettelegge, ordne og stelle for meg slik at jeg bare kan sette meg ned og nyte livet til fulle – med god musikk, god mat og drikke og hundre-, kanskje tusenvis, av glade mennesker rundt meg.

Heia frivilligheten – og takk, Fredvika-folk!

Hanne Alstrup Velure, fylkesordførerkandidat for Innlandet Høyre, 24.06.23