Dropp fakkeltoget og bli med i politikken!
Politisk arbeid er spennende, givende og meningsfullt. La oss jobbe for at det fortsatt oppleves slik. Derfor oppfordrer jeg alle til å melde seg inn i politikken og være med å ta ansvar, skriver leder i Innlandet Høyre, Hanne Alstrup Velure.

Av Hanne Alstrup Velure, leder i Innlandet Høyre
Norge står foran et omfattende omstillingsarbeid i offentlig sektor, der prioritering av ressurser og strukturendringer på tjenesteproduksjonen blir normalen i den politiske hverdag. I stedet for å gå i fakkeltog for seg og sitt, bør mange flere melde seg inni politikken og være med å ta ansvar for helheten
Vi gjentar til stadighet at demografien – utvikling i folketallet og aldrende befolkning – gir store utfordringer over hele landet, på lik linje med resten av Europa. Selv om pengeøkonomi også er en faktor, så er absolutt største utfordring mangelen på folk. Stabilt lave fødselstall siden midten av 1970-tallet kombinert med at vi lever stadig lengre, er grunnen for den store forandringen i alderssammensetning. Det er politikernes ansvar og oppgave å forme og styre politikken og gjøre nødvendige endringer for å imøtegå nye utfordringer og rammer.
Norge må omstilles slik at tjenestestrukturen dimensjoneres, lokaliseres og finansieres etter nåværende og fremskrevne folketall. Både antall brukere og antall utøvere av tjenestene endres i et voldsomt tempo. Begge deler er grunnlaget for hvordan tjenestestrukturen, innhold og form på tjenestene i seg selv, endres i tråd med virkeligheten til enhver tid. Omstilling i offentlig sektor både lokalt, regionalt og nasjonalt blir den nye normalen i politikken, uansett hvem som sitter med makten.
Innlandet er det fylket i Norge der de demografiske utfordringer først slo inn. Allerede for fem år siden var antall innbyggere over 65 år større enn antall innbyggere under 20 år. Derfor er det også naturlig at endringer i videregående skolestruktur først ble politisk sak her. Man har tatt ned 6 av 31 skolesteder, det vil si 730 av 2000 ledige studieplasser. Det fremskrevne elevtall viser at det utvilsomt kommer nye omstillingsrunder innen overskuelig fremtid.

De fleste har fått med seg frustrasjonen, sinnet og sorgen som skolestrukturendringssaken har medført. Gjennomgangstonen i de fleste av de 500 høringssvar er «forståelse for at det trengs endring i videregående skolestrukturen, men ikke rør min nærskole». Fakkeltog og annen aksjonisme, ikke minst i sosiale medier, er måten man har tatt ut sitt engasjement.
Politisering av faktagrunnlag, kritikk og diskreditering av saksfremstilling og prosess og ikke minst sterkt, negativt personfokus har gjort det krevende for alle berørte som har stått og står i prosessen. Uten tvil kan slike forhold også gjøre det vanskelig med rekruttering til politikken.
Politikere skal og må forholde seg til helheten. Strukturendring krever uunngåelig at noe reduseres eller avvikles for å stabilisere eller styrke noe annet. Å intet gjøre, er ikke et alternativ. Det er politisk unnfallenhet og ansvarsfraskrivelse. Fremover er det ikke rom for det!
Alle politikere bruker sine krefter til beste for fellesskapet. Politisk arbeid er spennende, givende og meningsfullt. La oss jobbe for at det fortsatt oppleves slik.
Derfor oppfordrer jeg alle til å melde seg inn i politikken og være med å ta ansvar for de politiske prioriteringer som må gjøres innenfor helheten, fremfor å drive med aksjonisme og gå i fakkeltog for seg og sitt.
