Aldersvennlig samfunn
Trygghet, kvalitet og valgfrihet i eldreomsorgen.
![Bilde av Anne Lindboe sammen med beboer på sykehjem](https://hoyre.no/content/uploads/sites/408/2023/06/Omsorg.jpg)
Det har blitt avdekket mange historier om alvorlig omsorgssvikt ved byens helsehus og sykehjem. Eldreomsorgen trenger et kvalitetsløft. Oslos eldre skal kunne spise godt, sove godt, være i fysisk aktivitet og ha sosiale aktivitetstilbud.
Eldre skal respekteres og inkluderes i samfunnet og gis en verdig alderdom tilpasset den enkeltes behov. Alle skal få være like mye sjef i eget liv, enten de er selvhjulpne eller trenger omsorg. Oslo kommunes helse- og omsorgstjenester skal uformes slik at de setter hensynet til den enkelte bruker, og ikke systemet, i sentrum.
En god miks av offentlige, private og ideelle aktører vil sikre god kvalitet, innovasjon og tilstrekkelig kapasitet i tjenestene. Samtidig vil det gi innbyggerne reell mulighet til å velge tjenester som er mest mulig tilpasset den enkeltes ønsker og behov.
![](https://hoyre.no/content/uploads/sites/408/2023/06/GettyImages-1165371469scaled-1024x683.jpg)
Det skal være godt å bli gammel i Oslo
Oslokommune må legge til rette for en trygg, verdig og sunn aldring. Eldre må oppleve at de møtes med respekt av kommunen, og at kommunen gir helsehjelp tilpasset enkeltmenneskets behov. Oslo Høyre vil at eldre som trenger helsehjelp, skal ha et godt og trygt tilbud, enten det er i eget hjem eller på sykehjem. Sykehjemmene skal ikke bare være et sted for behandling pleie, men også et sted for aktiviteter og fellesskap.
Sjef i eget liv
Å tillate mennesker å ta egne valg er å vise enkeltmennesket respekt, tillit og verdighet. For Oslo Høyre er det et viktig mål at alle skal få bestemme mest mulig over sitt eget liv, hele livet, enten man trenger omsorg eller klarer seg godt på egenhånd. Oslo Høyre vil utvide den enkeltes rett til selv å velge mellom private og kommunale leverandører av hjemmehjelp- og hjemmesykepleietjenester. Vi vil utvide tilbudet av omsorgsboliger og nye boformer tilpasset den enkeltes behov.
![](https://hoyre.no/content/uploads/sites/408/2023/06/GettyImages-755651759-1-scaled-1-1024x589.jpg)
![](https://hoyre.no/content/uploads/sites/408/2023/06/GettyImages-1180955558scaled-1024x683.jpg)
Øke ansattes kompetanse i eldreomsorgen
Det kan få fatale konsekvenser dersom eldre som har behov for pleie, ikke møter ansatte som har god nok eller riktig kompetanse. I årene som kommer vil det bli enda flere eldre med behov for pleie og omsorgstjenester. Det krever at ansatte har god kompetanse om ulike og komplekse problemstillinger. Oslo Høyre vil at ansatte i hjemmesykepleien og hjemmetjenesten sikres kunnskap om psykisk helse, ernæring og legemiddelbruk hos eldre. Personer som jobber i eldreomsorgen skal og få et bedre etter- og videreutdanningstilbud.
Konkurranse om best mulig eldreomsorg
Skal innbyggerne få mulighet til å velge de beste tjenestene, må kommunen sikre at det konkurreres om å utvikle innovasjon og kvalitet i tjenestene. Det rødgrønne byrådet har brukt hundrevis av millioner på kaste de private ut fra driften av sykehjem, uten at det har gitt Oslofolk bedre velferd. I 2015 var 15 sykehjem drevet av private på kontrakt med Oslo kommune. Nå er det ingen private igjen. Det var sykehjem drevet av private kommersielle aktører som bidro med nyvinninger som kino, fotballpub, butikk for beboerne på sykehjem og systemer for for å sikre kvalitet som har vakt internasjonal interesse. Oslo Høyre ønsker å benytte både private, ideelle og kommunen til å drive eldreomsorg slik at det blir konkurranse om å levere de beste tjenestene. Slik vil også alle eldre sikres valgfrihet, uavhengig av tykkelsen på lommeboka.
![](https://hoyre.no/content/uploads/sites/408/2023/06/Hilde-Helland-og-Anne-Lindboe-1024x734.jpg)
Oslo Høyre vil:
- styrke ordningen med fritt brukervalg i hjemmetjenestene. Alle eldre som mottar hjemmetjenester skal få velge mellom private og kommunale leverandører av hjemmetjenestene — betalt av kommunen
- at alle eldre på sykehjem skal få tilbud om minst én time aktivitet daglig med bakgrunn i egne interesser, ønsker og behov
- utvide åpningstidene ved dagsentrene til kvelder og helger, slik at de eldre får et bredere sosialt tilbud
- opprette lavterskeltilbud på seniorsentrene med egne sorggrupper/samtalegrupper for eldre som har mistet nære venner og familie
- utvikle etter- og videreutdanning for helsepersonell i samarbeid med OsloMet, VID og Diakonova
- gjennomføre og offentliggjøre jevnlige bruker‐ og pårørendeundersøkelser i eldreomsorgen, både for hjemmeboende og beboere på sykehjem
Les også: