Hjelp i nærområdene virker

Høyre deler Ap-byrådets bekymringer om at den humanitære situasjonen i Etiopia er svært krevende. Samtidig er det naivt av Ap å overse at hjelp i nærområdene betyr mye for omfanget av migranter i verden.

At Ap vingler i flyktningpolitikk og i arbeidet for å redusere migrasjon er intet nytt. En liberal innvandringspolitikk er feil bruk av ressurser. Norge bidrar med nærmere 27 millioner kroner til den humanitære responsen, og i tillegg via FNs nødhjelpsfond. Det er store utfordringer med å få nødhjelp frem til de trengende.

Norge har vært svært tydelige, ikke minst i FNs sikkerhetsråd, der vi har deltatt i flere diskusjoner om spørsmålet, senest 15. april i år. En langvarig konflikt vil forverre etniske motsetninger i resten av Etiopia, og til å destabilisere situasjonen på Afrikas horn. Det er kun en politisk løsning med eierskap i regionen som kan stoppe den militære konflikten, derfor er bistand i nærområdene viktig på flere områder.

Bekymringsfulle rapporter beskriver grove overgrep i Tigray-regionen. Å sikre beskyttelse av sivile i konflikt er en hovedprioritering i norsk utenrikspolitikk. Norge støtter FNs flyktningarbeid og har løpende kontakt om utviklingen i landet. Det er tidskritisk å få på plass løsninger for de eritreiske flyktningene som har blitt drevet ut av flyktningleirene. Det er også avgjørende at FN får nødvendig tilgang til berørte områder for å kunne bistå i dette arbeidet.