Komplett galskap å rokke ved EØS avtalen

Mye står på spill når Senterpartiet vil i regjering og kjemper for å skrote EØS avtalen, skriver stortingsrepresentantene Svein Harberg og Ingunn Foss.

Ingunn Foss og Svein Harberg

Agder er et av fylkene i landet vårt som vil lide mest hvis Senterpartiet klarer å ta fra oss vårt viktigste marked. I følge SSB’s tall er Agder Norges 5. største eksportregion til EU, mens vi er den nest største eksportøren til resten av verden. 

Å rokke ved EØS avtalen er komplett galskap.

Stortingsrepresentantene Svein Harberg og Ingunn Foss

Det er EØS avtalen som sikrer bedriftene våre tilgang til EU’s indre marked og dermed 500 millioner potensielle kunder i hele Europa.  Vi er et lite land, et lite folk, og vi er helt avhengig av å selge varene våre utenfor det lille markedet vi har her hjemme. 

Vi utfordrer Senterpartiet og stortingskandidat fra Agder, Gro Anita Mykjåland og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum på hvordan de vil sikre arbeidsplassene i Agder hvis Senterpartiet skulle få gjennomslag for å skrote EØS avtalen ?

Når Senterpartiet hyller Brexit avtalen og fortsatt vil ta Norge ut av EØS viser det hvor liten forståelse de har for norsk næringsliv og hva norske bedrifter trenger for å kunne skape arbeidsplasser og verdier i Norge.

Senterpartiet sier de ikke vil ut av EØS før en ny avtale er på plass, men det er ikke sånn det fungerer.  Vi kan ikke forhandler først, og så melde oss ut.

Det de egentlig sier er at de vil kaste Norge ut i det samme kaoset som vi har sett i Storbritannia de siste fem årene.  Storbritannia er et mye større og mektigere land enn Norge. Hva er det som får Senterpartiet til å tro at vi skal få en bedre avtale enn Storbritannia ?

Koronakrisen har ført til at vi har gått fra rekordlav arbeidsledighet til den største ledigheten siden krigen.  Ingen vet hvor mye av denne ledigheten som vil bite seg fast permanent, selv etter at vaksinen er på plass. 

Da er det helt uforståelig at Senterpartiet vil bruke tid og krefter på å debattere EØS avtalen og ikke heller fokusere på hvordan vi kan bevare og skape  flere arbeidsplasser i Agder, som kan eksportere til våre naboland i Europa