Landsmøtetale: Dagens debattklima for ungdom

Nicolai Østeby (17 år) får hele taletiden til Agder Høyre – 2 minutter. Dette er viktig å gi talestolen til ungdom som engasjerer seg i demokratiet og samfunnet. Nicolai kommer fra Flekkerøy i Kristiansand kommune og har vært både ordfører i ungdommens bystyre og nyvalgt leder i Agder Unge Høyre.n

Dirigenter, gode landsmøtenn

«Jævla inkompetente tulling,ndu vet faen ikke hva du snakker om, ta også hold kjeft fremover» — fra Jan (54)n

n

«Det er helt sykt å se hvornmange hjernevaskede guttunger denne landsdelen klarer å oppdra, kom deg hjemntil mamma igjen» — fra Kai (62)

n

Landsmøte, dette er hva det koster å engasjere seg i 2020. Jeg kjenner det, dere kjenner det, og dessverre over fire av ti (!) norske politikere kjenner det så hardt at de sliter med det.

nn

Over seks av ti av disse igjen – de orker ikke – de gidder ikke mer – de syntes faktisk ikke det er verdt det.

nn

Og da kjære landsmøte – da har vi et demokratisk problem. For ikke bare går dette utover voksne politikere – men det går enda hardere utover min generasjon som sliter med å få folk til å gidde.n

nn

Da må vi ta ansvar gjennom å slå ring om det norske debattklimaet. Vi må styrke redaktørstyrte medier, vi må løfte undervisninga i skolen om mediekritikk og kildekritikk – og vi må faktisk ta debatten om hvilket ansvar store sosiale medieplattformer har i det offentlige ordskiftet.

nn

For er det en ting vi vet – så erndet at engasjement – det koster!

n

Hvis vi bare godtar at den prisen bare blir høyere og høyere – ja da er det slutt bare noen få igjen som gidder mer.n
n
Og vi vet hvilke konsekvenser det vil få.