Landsmøtetale: Kristin Tallaksen

Her kan du lese Agder Unge Høyres 1. nestleder, Kristin Tallaksen, sitt innlegg i resolusjonsdebatten (utenriks) under Høyres landsmøte 2023.

Bildet kan brukes fritt til redaksjonell bruk. (Foto: Unge Høyres Landsforbund)

Dirigenter, gode landsmøte:

Det siste året har vi stått i en helt unik situasjon i Europa, for når krigen utbrøt i Ukraina fikk vi et helt nytt perspektiv en tidligere. Sosiale medieplattformer ble nedstrømmet med innlegg. Vi kan følge livestreamer på Instagram hvor folk ligger i skyttergraver. Vi kan se, bare et tastetrykk unna, hvordan barn på min alder står midt i en situasjon vi her i Norge ikke engang kan se for oss.

For frem til i fjor var krig og autoritære regimer i Europa noe som tilhørte historiebøkene. Nå gjelder det våre naboland. Vi har krigen både et tastetryk unna, men enda viktigere, bare noen landegrenser unna.

Krigen i Ukraina har også vist oss nettopp hvor farlig det er å gjøre seg avhengig av andre land. Spesielt hvor farlig det er når det gjelder autoritære regimer. Kjære landsmøte, for at krigen i Ukraina og den nåværende sikkerhetspolitiske og økonomiske situasjonen i Europa skal bli til historie, er det så viktig at vi ikke gjør oss avhengig av land. Å se på situasjonen til Europa nå burde være nok til å innse konsekvensene av å gjøre oss avhengige av land vi ikke deler verdier med eller har et samarbeid med.

Derfor vil jeg rett og slett bare si med så enig med Innlandet høyre sitt forslag og vil anbefaler alle å stemme med, så vi kan bidra til at dagens situasjon i Europa blir til historie.