Landsmøtetale: Liv Aanby

Her kan du lese Arendal Senior Høyres leder, Liv Aanby, sitt innlegg i storresolusjonsdebatten under Høyres landsmøte 2023.

Bildet kan brukes fritt til redaksjonell bruk. (Foto: Høyre)

Dirigenter, kjære landsmøte:

Jeg bor på et sted «der ingen skulle tru at noken ville bu».
Ei bygd på Ubergsmoen på Vegårshei i Agder. Her bor 245 sjeler, vi har mange hytter og stor gjennomgangstrafikk. Den talte jeg tre netter på rad i vegkrysset med niste og kaffi.

For 11 år siden ble dagligvare butikken nedlagt og bygda sovna litt. Hva kan så en mulighetsinspirator få til i et nedlagt butikklokale?

Jeg ble prosjekt og styreleder i et styre bestående av ildsjeler, og vi valgte Snarkjøpkjeden, der det er utviklet et konsept for en helautomatisk, digital, døgnåpen, selvbetjentbutikk.

Vi spurte folk : Drømmer du om å være deleier i din egen nærbutikk? Alle gjorde det, og jeg kjørte fra dør til dør, og vi solgte aksjer for over en million.
Har du et bankkort kan du åpne butikkdøra hele døgnet, handle det hjertet begjærer, unntatt øl på natt og søndager, vi bor jo i Norge, skanne varene, betale og gå lykkelig hjem.

Dere vil bli forbausa over hvor mye varer man kan presse inn i ei Brustadbu. Alt er kameraovervåket, sensorer og alkolås sørger for at Norges alkoholbestemmelser følges, der er energibesbarende kjøl og frys, og alt styres fra apper på telefonen.

Trenger du hjelp, trykk på en knapp og en person svarer deg straks for assistanse. Med en smart tlf kan du drive denne butikken fra hytta di på fjellet.
Det trengs kun en person noen timer i uka til å sette ut varer og holde det rent og pent, og denne personen skal også drive bakeri og cafe, vegg i vegg.

Lokale politikere heier på prosjektet, somler ikke med løyver, men gir tommel opp for bygdas ildsjeler.

Fremtiden banker på, nye ideer og bedre løsninger ser dagens lys. Digitalisering og moderne teknologi, det er bare fantasien som setter begrensninger for oss. Dette kan være redningen for din bygd eller by! Velkommen til oss på åpning i mai.