Landsmøtetale: Torunn Ostad

Her kan du lese Agder Høyres 1. nestleder, Torunn Ostad, sitt innlegg i resolusjonsdebatten (mobilbruk) under Høyres landsmøte 2023.

Bildet kan brukes fritt til redaksjonell bruk. (Foto: Høyre)

Landsmøte:

Frihet under ansvar fungerte godt for taletrengte delegater i går. Det fungerer ikke like godt på internett.

Jeg er teknologioptimist. Jeg tror at nye teknologier kan løse mange av utfordringene våre. Men jeg har nylig gjennomført et masterstudium om de samfunnsmessige konsekvensene av nye teknologier. Jeg har lest store mengder forskning om og sjøl forska på de problematiske sidene ved sosiale medier. Og la det ikke være tvil:

De helseskadelige effektene av sosiale medier er store.

De avhengighetsskapende mekanismene er enormt sterke.

Måten plattformselskapene eksperimenterer med algoritmene de bruker på ungdommene våre er skremmende.

Det er et problem samfunnet må gjøre noe med, og det er et problem som er altfor stort og vanskelig til å skulle legge det kun på skuldrene til ungdommene og foreldrene.

Så mener noen at det ikke er Høyrepolitikk å regulere dette. Men vi regulerer jo mediebruk. Det er aldersgrenser på filmer og dataspill. Og vi regulerer ting som er skadelig. Vi overlater ikke til foreldrene å bestemme når ungdommene skal lære å kjøre bil eller når de skal få drikke alkohol.

Det er en god ide å håndheve aldersgrensene på sosiale medier bedre. Og det er en god ide å heve aldersgrensene noe. Hvis dere hadde lest den samme forskningen som jeg har lest, tror jeg dere ville være enig.

Jeg håper landsmøtet støtter den foreslåtte uttalelsen og jeg er stolt av å være med i et parti som vil gjøre noe med dette. Å sette grenser er å bry seg.