Integreringspolitikk som virker, en politikk som gir muligheter

Delegat for Høyres studenter, Aurora Hårtveit på Høyres landsmøte 2019 Foto: Tor Marius Markussen

Landsmøtetale fra Høyres Landsmøte 2019

Kjære dirigenter, kjære landsmøte

Flyktningene som kommer til Europa har kvalifikasjoner, utdannelse og arbeidserfaring, men de har de ikke alltid muligheten til å bevise det. For det er ikke alle som har muligheten til å ta med seg papirene på gjennomført bachelorgrad når de flykter fra sine hjem, flykter fra krig, terror og sult.

Norge har vært en av initiativtakerne til noe som kalles det Europeiske kompetansepasset. Kompetansepasset kartlegger flyktningers utdanning, språklige kompetanse og arbeidserfaring, og gir flyktningene et dokument som viser deres kvalifikasjoner.

En av de som har fått et slikt pass er Anwar Horani, som har en bachelor i fysioterapi fra AL Baath-universitetet i Syria. Hun fikk etter bare 5 måneder begynne på International Public Health på Oslo Met, og ønsker nå å arbeide med eldreomsorg i Norge. Kompetansepasset har gitt henne muligheten til å oppnå sin drøm, til å integrere seg i Norge, og til å bidra i samfunnet.

Jeg ønsker meg flere suksesshistorier som hennes. Flyktninger over hele Europa venter nå på muligheten til å bidra i samfunnet de har kommet til, jeg håper derfor vi i Høyre kan stille oss bak prosjektet og være en pådriver for at alle flyktninger i Europa, uavhengig av hvilket land de har ent opp i, får muligheten til å vise sin kompetanse, komme seg ut i utdanning eller arbeid, og bli en del av deres nye felleskap.

Jeg håper dere derfor, kan bli med meg og stemme for en integreringspolitikk som virker, en poltikk som gir muligheter, og stemmer for Høyres Studenters endringsforslag nummer 14.