For et bærekraftig, inkluderende og konkurransedyktig Innlandet

Høyres gruppeleder Joakim Ekseth om flertallspartienes forslag til budsjett for Innlandet i 2025 – «For et mer bærekraftig, inkluderende og konkeransedyktig Innlandet.»

Joakim Ekseth, hovedutvalgsleder for utdanning. Foto: Jan Tore Øverstad / Locomotiv AS
Joakim Ekseth, gruppeleder for Innlandet Høyre og hovedutvalgsleder for utdanning. Foto: Jan Tore Øverstad / Locomotiv AS

Joakim Ekseth viste frem flere av grepene flertallspartiene har valgt å prioritere i budsjettet for 2025. Les innlegget som ble holdt fra fylkestingets talerstol her:

Årsbudsjett for 2025 og økonomiplan for frem til 2028 legger premissene for hva fylkeskommunen skal drive med de kommende årene. Mange viktige tiltak knyttet til omstilling som følge av skolevedtaket og andre viktige grunner er fremmet av Fylkeskommunedirektøren i hans forslag til saken. Jeg skal nevne noen hovedoverskrifter fra endringer vi gjør i vårt forslag, samt at jeg skal også kommentere en del av tiltakene innenfor kompetanseområdet. Andre vil kommentere andre punkter.

Driftsbudsjettet nærmer seg 9 mrd og vi plusser på driftsbudsjettet i underkant av 190 millioner. Ja, 190 millioner er mye penger, men det utgjør bare noen få prosent.

I tillegg øker vi investeringsbudsjettet med omtrent en kvart milliard og disse pengene bruker vi for å starte å redusere etterslepet på vegene våre, noe som er svært nødvendig og som de fleste mener er påkrevet.

Mjøsbrua - Foto: Erlend Gjølme

Kapital er ikke bare penger, det er også infrastruktur som veg og bru med mer. Viktige premissgivere både for oss innlendinger, men også for andre som er hos oss i kortere eller lengre perioder.

Ved å omsette monetær kapital til infrastrukturkapital bedrer vi betingelsene for næringsliv og innbyggere, samtidig som dette er med på å redusere fremtidige driftskostnader. Den økte pengebruken vi her legger opp handler først og fremst om å investere i Innlandssamfunnet og gjennom det forbedre rammevilkårene for de som bor og virker her. Dette handler til syvende og sist om kjernen i vårt samfunnsoppdrag.

Blant tiltakene vi plusser ekstra på ift fylkeskommunedirektørens forslag er alternative opplæringsmodeller der vi i 2025 setter av 10 millioner for å få dette i gang. Som nevnt i tilbudsstruktursaken er alternative opplæringsmodeller helt sentrale i vår evne til å tilby flere sluttkompetanser i områder der det ikke er grunnlag for å tilby ordinære utdanningsløp.

Som følge av at vi legger ned skolesteder vil bussruter måtte endres. Endring i tilbudsstruktur vil kunne medføre det samme. Vi setter derfor av 11 millioner mer til kollektivtransport i 2025, noe som da er basert på en halvårseffekt

Vi opprettholder tilskuddet til Læringsfabrikken med i underkant av 2 millioner og vi setter av 5 millioner for å opprette UngInvest et nytt tilbud basert på UngInvest Buskerud som har vist meget gode resultater over mange år. Resultater som gjør at flere kommer innenfor ved å komme tilbake til ordinær utdanning eller ut i jobb.

Utenforskapet er en av våre virkelig store utfordringer, derfor er en av de gjennomgående satsingene i dette budsjettet tiltak som skal motvirke utenforskap gjennom å investere i unge som er i ferd med å droppe ut.

Vi setter av 5 millioner for å ha voksenkontakt ved våre skoler slik at det er voksne som får et spesielt ansvar for å følge opp ungdommen som av forskjellige årsaker må bo borte fra mor og far. Voksenkontaktene skal også kunne fungere som bindeledd mellom de hjemme og ungdommen som bor borte.

I Elverum oppretter vi et helt nytt tilbud i Innlandet da vi bruker 2025 på å gjøre nødvendige investeringer, sørge for kompetansebygging og andre forberedelser slik at vi i 2026 kan starte opp VG2 Dronefag. En utdanning som vil bygge på VG1 Elektro og datateknologi. Droner er ikke noe nytt. Bruken begynner å bli omfattende og mulighetene utvikles dag for dag. Forsvaret har et stort dronemiljø på Rena. I tillegg brukes droner av kraftselskaper, eiendomsmeglere, vegforvaltning og i landbruket for å nevne noe. Samtidig er det få formelle utdanningsmuligheter i dag. Dette gjør vi nå noe med.

Joakim Ekseth vil ha dronelinje i Innlandet
Foto: Jan Tore Øverstad / Locomotiv AS, Diana Măceşanu / Unsplash.com

Oppdrag Mjøsa er et forskningsprogram med mål om å legge til rette for verdiskaping gjennom bærekraftig bruk av Mjøsas ressurser og økosystemtjenester og samtidig opprettholde økosystemets struktur, virkemåte, produktivitet, samfunnskritisk infrastruktur og naturmangfold. Oppdrag Mjøsa skal være et verktøy for både å tilrettelegge for vannkvalitet, matsikkerhet og verdiskaping for å opprettholde miljøverdiene i Mjøsa.
En klar målsetting er å være en pilot for en større nasjonal innsats for en bedre kunnskapsstyrt forvaltning av ferskvannsressurser, både i Norge og globalt. Vi bevilger derfor 5 millioner i 2025 til dette formålet.