Innlandet tar ledelsen i norsk matkultur – etablerer nasjonalt senter
Innlandet tar sats og tenker stort: Et nasjonalt senter for matkultur skal etableres med base i vår region. Med 35 millioner kroner over fire år skal senteret løfte matkultur, utdanning og reiseliv – og sette norsk gastronomi enda tydeligere på kartet.

Av: Joakim Ekseth, leder i fylkestingsgruppa, Innlandet Høyre
I desember 2024 vedtok Høyre, Arbeiderpartiet og MDG å opprette et nasjonalt senter for matkultur, og avsatte 35 millioner kroner over fire år til dette.
Innlandet er kjent for en rik matkultur som kombinerer tradisjonelle råvarer fra fjell, skog og vann med moderne kulinariske innovasjoner.

Vi har en stolt historie knyttet til selvforsyning og kortreist mat, hvor råvarer som vilt, fisk, poteter, rotgrønnsaker og korn står sentralt. Saftige spekematprodukter, smakfulle oster, rakfisk og rømmegrøt er klassiske retter fra vår kulinariske arv.
Innlandet er også en viktig del av Norges matkornkammer, med milevis av frodige åkre som produserer kvalitetsråvarer til brød og bakst. Matkultur handler om å ta vare på tradisjoner, samtidig som det skapes nye smaksopplevelser basert på det beste naturen har å by på.
Dette har gjort Innlandet til et spennende reisemål for matentusiaster og et forbilde for bærekraftig matproduksjon i Norge.

Sentralt i ideen ligger en målsetning om å skape større rekruttering til, og spisskompetanse i, reiselivet og matfagene. Hvordan ta vare på historien samtidig som vi utvikler nye tradisjoner og nye spydspisser.
Ambisjonen om å etablere et NASJONALT senter for matkultur handler om det å tørre å tenke stort nok! Det er lett å tenke på noe lokalt eller regionalt, men skal vi lykkes så må vi tenke nasjonalt og sågar delvis internasjonalt.
Bocuse d’Or er verdensmesterskapet i kokkekunst. Her har Norge markert seg sterkt og er faktisk det mestvinnende landet i konkurransens historie! Norske kokker har vunnet fem gull, fire sølv og fire bronse i verdensfinalen siden starten i 1987.
Norge er med andre ord store på gastronomi. I det videre arbeidet bør vi derfor snakke med, og gjerne knytte til oss, kompetanse og profiler som eksempelvis den danske stjernekokken, forfatteren og TV-verten Claus Meyer og det norske fagforumet for Bocuse d’O; Bocuse Akademiet, for å nevne noe. Selvfølgelig i tillegg lokale, regionale og nasjonale kapasiteter som blant andre vår egen Arne Brimi og opplæringskontoret Brimi-kjøken.

Et matkultursenter må bidra til å utvikle spisskompetanse av dette kaliber, samtidig som det kombineres med promotering av mat og matfag helt ned i grunnskolen og rekrutering av nye elever inn til Salg, Service og Reiseliv og Restaurant og matfag.
Det hjelper imidlertid lite med stjernekokker, brilliante servitører og reiselivsoperatører med fantastisk natur og gode arrangementer, hvis vi ikke har gode råvarer og samtidig evner å fortelle historien til disse.
Alt dette er, og mer til, ønsker vi å favne om, når vi nå tar mål av oss om å etablere et NASJONALT senter for matkultur.
I samarbeidsavtalen til flertallet; Høyre, AP og MDG, er det tre saker som er nevnt: Det er grønn omstilling, endring og tilpasning av utdanning og nasjonal synlighet. Denne saken er et virkelig kinderegg og kan krysse av på alle tre samtidig!