Lanserer UngInvest i Innlandet
Vegard Riseng er opptatt av inkludering av de som faller ut av utdanningsløpet. Derfor er han glad for at Innlandet starter opp en pilot med UngInvest, et tilbud for ungdom som av ulike årsaker ikke er i ordinære videregående løp
Vegard Riseng tok ordet i debatten om tilbudsstruktur for å snakke om en sak som ligger ham nært hjerte. Det er alt for mange som av en eller annen årsak står utenfor ordinær videregående utdanning. Derfor løftet Riseng innføringen av UngInvest i debatten.
Les hva Vegard Riseng sa i debatten:
«Begynn med å spørre hva som virker, og bruk det som virker til å endre det som ikke fungerer». Det er grunntanken bak styrkebasert læring.
UngInvest er et styrkebasert læringsfellesskap Buskerud fylkeskommune har holdt på med – og utviklet gjennom over førti år. Det er et tilbud for ungdom som av ulike årsaker ikke er i ordinære videregående løp.
UngInvest har anerkjente nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere. Blant annet har Kronprinsparets fond støttet det nasjonale vitensenteret for styrkebasert læring knyttet til UngInvest sammenhengende siden 2011. Nordisk ministerråd har gitt støtte til et treårig prosjekt i Norge, Sverige og Danmark.
Styrkebasert læring er støttet av tung nasjonal og internasjonal forskning. UngInvest samarbeider med Ashoka Changemaker Schools, NTNU institutt for pedagogikk og livslang læring, og TAOS institute.
Grunnleggende handler metoden om å skape en mestringsarena basert på hver enkelt ungdoms drømmer, mål og personlige kvaliteter og styrker.
Det begynner med et kart der ungdommene setter opp målet sitt, og deretter hva de må oppnå for å komme dit. Helt ned til det mest grunnleggende, som kan være å møte opp. Og det virker!
UngInvest har en suksessrate for deltakere som er i positiv aktivitet etter gjennomførte læringsopplegg på over 90% over tid. Det Norske Veritas har dokumentert at sammenlignet med referansegruppen, er det 59 prosentpoeng flere av deltakerne i UngInvest som har gjennomført videregående utdanning i 25-årsalderen.
UngInvest er ikke en skole, men et livsmestrings og opplæringstilbud. All opplæringen bygger likevel på videregående skoles opplæringsprogram, og deltakerne kan få fullstendige vitnemål som samarbeidselev ved en videregående skole.
Selv om det ikke er en videregående skole, kan ungdom søke seg til UngInvest som kursdeltakere gjennom ordinær søknad til videregående opplæring i vigo. Det er likevel ikke den eneste måten å bli deltaker på. Det er løpende opptak gjennom året, uten søknadsfrister. Det skal være mulig å få plass i løpet av to dager. Det er en heftig ambisjon som de faktisk lykkes med i Buskerud.
Det er et ekstremt viktig poeng. UngInvest er et verktøy for å motvirke utenforskap, og det handlet i stor grad om å gripe sjanser. Endring skjer der det er motivasjon, og motivasjon venter ikke på søknadsfrister.
UngInvest er allerede etablert i Akershus, Rogaland, Trøndelag og Nordland. Nå tar vi dette konseptet til Innlandet. UngInvest i Buskerud har uttrykt stor velvilje til å bistå i oppbyggingen av tilbudet, slik at vi får en løsning som er testet og prøvd over tid.
Dette er en start. Hvis vi lykkes like godt med pilotprosjektet som vi har grunn til å tro, vil det etter hvert rulles ut flere steder i Innlandet.