Gi muligheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne

I Lillestrøm kommune har vi mennesker med nedsatt funksjonsevne. Mange av disse ønsker å bidra til felleskapet gjennom å benytte sin restarbeidsevne til et meningsfullt arbeid. Andre har hull i CV-en, men ønsker å komme tilbake til arbeidslivet selv om ikke alle papirer er på plass. Dette ønsker vi å gjøre noe med.

Det er viktig for en kommune som Lillestrøm å være med på en dugnad, slik at forholdene blir lagt til rette for at disse gruppene skal ha et mest mulig selvstendig liv med full deltagelse, også i arbeidslivet.

Å få mennesker som har en evne til å yte noe ut i arbeid, må være en av de viktigste jobbene for Lillestrøm kommune. For det enkelte menneske betyr det å være til nytte, å vite at noen trenger deg, selv om du bare kan arbeide 20 % eller har manglende skolegang. Lillestrøm kommune skal være en JA-kommune, også for de som ikke er A4.

Vi har i flere år jobbet for gi disse grupper et bedre tilbud, men det har ikke tidligere vært politisk vilje til det. Nå har vi et borgelig styre og vi utfordret ordføreren på tre spørsmål:

  1. Hva gjør kommunen som arbeidsgiver for å legge forholdene til rette for mennesker med nedsatt funksjonsevne og hull i CV-en som ønsker seg arbeid?
  2. Vil ordføreren arbeide for at virksomhetene i kommunen skal oppfordre mennesker med nedsatt funksjonsevne til å søke stillinger der det er mulig?
  3. Vil ordfører arbeide for at det fremmes en sak om tiltak som kan få flere med hull i CV-en ut i arbeid?

Ordførerens svar

I offentlig sektor gjelder kvalifikasjonsprinsippet ved ansettelser. Prinsippet innebærer at den best kvalifiserte søkeren skal tilbys stillingen. Det forutsetter en samlet vurdering av teoretisk utdanning, yrkeserfaring og personlige egenskaper sammenholdt med fastsatte krav og ønskede kvalifikasjoner i stillingsutlysningen. Prinsippet er også tariffestet i kommunesektoren. Prinsippet, som har lovs rang, har skapt utfordringer for kommuner når de skal ansette personer som står utenfor arbeidslivet i kommunale jobber. Staten har flere muligheter i sitt regelverk og
har en åpning for å ansette utover kvalifikasjonsprinsippet. KS har derfor arbeidet for at kommunal sektor skal ha like vilkår for arbeidsinkludering som staten har.

I november 2023 har arbeids- og inkluderingsdepartementet i brev til KS uttalt følgende:

«Departementet ser at det i enkelte tilfeller kan være hensiktsmessig å gjøre
begrensede unntak fra kvalifikasjonsprinsippet for å bidra til at personer med nedsatt funksjonsevne og personer med fravær fra arbeid eller utdanning kommer i arbeid.»

Kommunal sektor har nå fått større mulighet til å ansette personer i utenforskap i kommunale jobber. KS har utledet en forståelse av handlingsrommet i kvalifikasjonsprinsippet; det er et lovlig unntak fra kvalifikasjonsprinsippet å begrense søkerkretsen ved noen stillinger til gruppen med redusert funksjonsevne eller fravær fra arbeid, utdanning eller opplæring. Forutsetningen er at dette står i rimelig forhold til det totale antallet ledige stillinger, og at det er diskutert og
forankret med de tillitsvalgte.

Kvalifikasjonsprinsippet er fortsatt hovedregelen i kommunal sektor, og et viktig prinsipp, men det kan nå gjøres saklige unntak for denne gruppen. KS arrangerer også «Inn i jobb» som er et nettverk der det jobbes med unge i egen kommune som av ulike årsaker har vanskelig med å få fotfeste i arbeidslivet. Lillestrøm kommune deltar ikke i dette prosjektet/nettverket, men følger med på utviklingen i prosjektet og mulighetene dette kan gi for vår kommune. Arbeid er avgjørende for ikke å havne i utenforskap.

Lillestrøm kommune vil i stillinger der det kan være aktuelt utnytte det nye handlingsrommet med hensyn til å gjøre saklige unntak fra kvalifikasjonsprinsippet for å hjelpe personer i utsatte grupper inn i arbeidslivet.

Ordfører vil følge opp saken og ser det som naturlig at temaet i første omgang blir drøftet i arbeidsgiverutvalget og partssammensatt utvalg