Mindretallets økonomiske omprioriteringer etter et spesielt år

Kommunen går med rekordoverskudd etter at staten har stilt opp for kommunene under koronaepidemien. Det gir mer rom enn ellers til viktige omprioriteringer nå før sommeren. Støtte til et kriserammet næringsliv, økt takt på oppgraderinger av uteområder i barnehagene, brannsikring av sosialboliger, flere lærlinger og utvidet åpningstid i svømmehallene er bare noe av det vi foreslår.

  1. Kr. 25 millioner forskutteres til krisepakker for lokale virksomheter som er rammet av nasjonale og/eller lokale smitteverntiltak

I forbindelse med behandling av revidert nasjonalbudsjett er det bevilget ytterligere 800 millioner til den kommunale kompensasjonsordningen, der Stavanger vil få sin andel av midlene tilsvarende tidligere utbetalinger.

Det er avgjørende at hjelpen til de bedriftene som er hardt rammet av krisen kommer raskest mulig. Kr. 25 millioner forskutteres og fordeles snarest. Tidligere vedtatte kriterier av formannskapet legges til grunn for fordelingen. Kr 2 millioner av midlene benyttes til å styrke arbeidet til Region Stavanger. Videre skal leiefritak for uteareal  for serveringsstedene videreføres ut året.

2. Kr. 21 millioner til økt vedlikehold av kommunale boliger

Budsjett for vedlikehold/renovering av bygg styrkes med kr. 21 millioner for å sikre byggene teknisk, opprettholde inneklima mm.

3. Kr. 7 millioner til oppgradering av uteområdene til barnehagene og skolene

Uteområdene Arbeidet med å oppgradere uteområdene til de kommunale barnehagene og skolene i Stavanger styrkes med kr. 7 millioner.

4. Kr. 5 millioner til styrket oppfølging av barn i lavinntektsfamilier

Våren 2019 ble «Barn vil være med!», som er plan for inkludering av barn i lavinntektsfamilier for perioden frem til 2022, vedtatt. Planen bidrar til å gi barn og unge som lever i lavinntektsfamilier i Stavanger bedre muligheter til å delta i felleskapet på lik linje med andre barn. Tiltakene i planen styrkes med kr. 5 millioner for perioden juli – desember 2021.

5. Kr. 2,5 millioner til pilotprosjekt – Økt aktivitet på sykehjemmene

Aktivitet er en viktig del av menneskers hverdag. Fysiske og sosiale aktiviteter bidrar til å opprettholde funksjon og velvære hos beboere på sykehjem. Ved å legge til rette for fysisk aktivitet vil humøret og mestringsfølelsen bli bedre, samtidig som det bedrer fysiske og følelsesmessige aspekter rundt sykdom og alderdom.

Det igangsettes pilotprosjekt ved 5 ulike sykehjem i Stavanger, for å bidra til økt kunnskap og opplæring i fysisk aktivitet for de ansatte og tilrettelegge for et systematisk opplegg for å øke aktiviteten til beboerne.

6. Kr. 2,3 millioner til brannsikring i utsatte boliger (BOR)

Kommunale boliger utgjør en økt risiko for branntilløp. Brannvesenet rapporterer at de har altfor mange utrykninger til kommunale boliger og at noe av grunnen kan være lav boevne hos beboerne, manglende sikkerhetsutstyr eller ferdigheter i bruk av disse. Det settes av 2,3 millioner kroner til relevante sikkerhetstiltak, opplæring i bruk av sikkerhetsutstyr og gode rutiner for forebygging.

7. Kr. 2 millioner til forskuttering av gang og sykkelsti Judaberg

Veien mellom Nådå og Fåhadlet i Finnøy kommunedel er en svært trafikkfarlig strekning og det er et stort behov for å få på plass en gang- og sykkelvei. Stavanger kommune forskutterer oppstart av arbeidet med kr 2 millioner, med forutsetningen av refusjon fra fylkeskommunen. Videre forskuttering av kostnadene innarbeides i forbindelse med Handlings- og økonomiplanen for 2022-2025.

8. Kr. 2 millioner til styrking av psykisk helse for barn og unge/styrking av skolehelsetjenesten

Pandemien har medført store utfordringer ho barn og unges psykiske helse. I tillegg til kommunedirektørens satsing på psykisk helse blant barn og unge, Kadåittepå, styrkes med dette skolehelsetjenesten med kr 2 millioner, slik at elevene møter en kvalifisert helsesykepleier mår det er behov for det.

9. Kr. 1,8 millioner til styrking av fysioterapitjenesten

Kommunale fysioterapeuter og fysioterapeuter med driftstilskudd (driftsavtale med Stavanger kommune – såkalte avtalefysioterapeuter) har over tid hatt for lange ventelister. Tilbudet styrkes derfor med 1,8 millioner. Ledig avtalehjemmel lyses ut snarest.

10. Kr. 1,5 millioner til styrket tiltak for å få flere tilbake i jobb

Arbeidsledigheten er fortsatt høy og det er en viktig målsetning at så mange som mulig kommer raskt i arbeid. Arbeidet styrkes med 1,5 millioner.

11. Kr. 1 million til Idrettsrådet i Stavanger – stimuleringstilskudd til breddeidretten

Frafallet i idrettsklubbene på grunn av smitteverntiltakene er bekymringsfull. Det blir ekstra viktig å stimulere for å dempefrafallet og iverksette tiltak for å hente tilbake medlemmene til klubbene. Idrettsrådet disponerer en pott på 1,5 millioner som fordeles fortløpende etter søknad fra idrettslagene og egne tiltak i regi av Idrettsrådet.

12. Kr. 1 million til økt antall lærlinger

Gjennom å rekruttere flere lærlinger vil vi sikre oss tilgang til tiltrengt arbeidskraft og sørge for at Stavanger kommune selv bygger nødvendig kompetanse innenfor områder hvor det er behov for dette. Arbeidet styrkes med kr. 1 million for perioden august – desember.

13. Kr. 1 million i engangstilskudd til skolene og barnehagene ifm med oppstart august                    

Pandemien har tært hardt på det sosiale fellesskapet i barnehagene og på skolene. Det blir derfor ekstra viktig å styrke fellesskapet og den sosiale arenaen i forbindelse med oppstart i august 2021. Midlene fordeles og disponeres av hver enkelt virksomhet til f eks leie av buss til turer, aktiviteter i nærområdet, innkjøp av enkel turproviant mm.

14. Kr. 450.000 – forprosjekt aktivitetssenter Stemmen, Tasta kommunedel

Det bevilges kr. 450.000,- til videre detaljering og ferdigstilling forprosjekt, med vurdering fra tekniske fag, grunnundersøkelser og VA til aktivitetssenter på Stemmen

15. Kr. 200.000 til 100 % stilling som mobbeombud

Stillingen som mobbeombud økes til 100% med virkning for perioden august – desember 2021. 100 % stilling videreføres i forbindelse med handlings- og økonomiplan for 2022-2025.

16. Kr. 200.000 til å styrke driften og aktivitetene til Skipper Worse

Mange av våre eldre har opplevd ensomhet og utenforskap som en konsekvens av pandemien. Det er viktig å sikre og stabilisere de gode tilbudene i regi av Skipper Worse for å bedre både den fysiske og mentale helse til våre eldre og sikre at det sosiale treffstedet er tilgjengelig.  Denne gruppen er også vaksinert og det haster å få i gang et økt tilbud.

17. Kr. 200.000 til innkjøp av parkutstyr som benker, søppeldunker mm

Park og friområdene våre er i hyppig bruk og til stor glede for innbyggerne i Stavanger. Kvaliteten på bruken av parkene heves ved at det settes ut flere benker, søppeldunker etc.

18. Kr. 100.000 for å tilrettelegge for økt åpningstid i svømmehallene sommeren 2021

Det er viktig å komme raskt i gang med ordningen der elever har tilgang til gratis adgang i svømmeanleggene, slik det ble innført i forrige periode. Drift av svømmeanleggene styrkes med kr. 100.000 for å muliggjøre fremskutt åpning av anleggene etter ferien.