Færre gårder og dyrere mat. Det er Senterpartiets arv

Vi har fasit i hånd etter fire år med Sp og Ap: færre folk utenfor byene, færre bønder, høyere kostnader, mer import og svakere beredskap. Sp sin politikk har feilet.

Mahmoud Farahmand er Telemark Høyres 1. kandidat.

Åslaug Sem-Jacobsen og jeg er enige om én ting: Den norske bonden fortjener takk for innsatsen. Norsk matproduksjon holder høy kvalitet, og bonden spiller en nøkkelrolle i beredskapen vår. Men vi er dypt uenige i hva som skal til for å sikre et sterkt landbruk også i fremtiden.

Etter fire år med Sp og Ap i regjering har vi fått historiens dyreste jordbruksavtaler – men færre gårdsbruk, færre folk på bygda og flere skoler som legges ned. Det er tydelig at virkemidlene ikke virker. Høyre vil snu utviklingen med investeringer i vei, teknologi og skatteletter – ikke med stadig høyere pengebruk som ikke gir ønsket effekt.

Et av Støre-regjeringens viktigste valgløfter var å snu sentraliseringen. Resultatet er 1,152 færre gårdsbruk siden 2020. Renteutgiftene til bønder har økt med 60 % – og hele 74 % blant kvinnelige bønder – mens næringsinntektene falt med 6,5 % bare i fjor. Samtidig har importen av jordbruksvarer økt jevnt hvert år, med over 9 % i snitt siden 2021. Det hjelper lite å snakke om beredskap når stadig mer av maten vi spiser er produsert i andre land. Og i dag meldingen om at et historisk høyt antall kommuner sliter økonomisk.

Utover dette har forbrukere sett prisgalopp på mat og drivstoff. Det har vært mangel på melk, egg og poteter. Historiens største landbruksoppgjør har ikke ført til nevneverdig økning i matvareproduksjonen. Direkte tilskudd til landbruket har økt med 77,6 %. Selvforsyningsgraden har sunket fra 46 % til 44 % i samme periode.

Samtidig svekkes tjenestene i distriktene. 51 småskoler er lagt ned. Det er i dag 10 % færre skoler i de minste kommunene enn for fire år siden. Etter den lange valgkampen om distriktene, har Støre-regjeringen klart å flytte 85 statlige arbeidsplasser ut av byene. Solberg-regjeringen flyttet ut 336 stillinger første periode og 385 stillinger i andre periode. Ser man alt dette i sammenheng, er det kanskje ikke så at stadig flere forlater spredtbygde strøk i de siste fire årene. Dette til tross for at distriktene har bosatt titusenvis av ukrainske flyktninger.

Vi har fasit i hånd etter fire år med Sp og Ap: færre folk utenfor byene, færre bønder, høyere kostnader, mer import og svakere beredskap. Sp sin politikk har feilet.

Høyre har en klar visjon for norsk landbruk. Vi vil ha et mer effektivt landbruk som kan møte fremtidens utfordringer. Vi vil gjennomføre en fullstendig gjennomgang av importvern, jordbruksoppgjør og distriktsstøtte. Dette må til for å finne effektive tiltak som gir mer matproduksjon og bedre matberedskap.

Vi vil føre en politikk som prioriterer matberedskap og økonomien til alle folk. Det betyr lavere skatt på arbeid for små og mellomstore bedrifter – som de fleste bønder faktisk driver. Selv om de færreste bønder rammes av formuesskatten er også avvikling av denne skatten på norsk eierskap viktig for distriktene.

Vår strømstøtte gjelder også næringslivet – i motsetning til Ap-regjeringen, som vil la småbedrifter i distriktene ta regningen for Norgesprisen. Vi vil øke matberedskapen gjennom høyere norsk produksjon og bedre beredskapslagring, og sikre at Norge har kapasitet til å produsere mat i en krise.

Vi må få et mer lønnsomt og moderne landbruk, drevet av teknologi og innovasjon. Det siste som trengs er stadig nye støtteordninger, mer papirarbeid og et endeløst byråkrati for dem som faktisk skaper noe.

Vi vil modernisere og effektivisere landbruket gjennom økt satsing på forskning og teknologi, forenkle regelverk, la bønder sitte igjen med mer av egne penger og gjøre det enklere å investere i ny produksjonskapasitet. Og vi prioriterer infrastrukturen i distriktene, fordi infrastruktur er avgjørende for fremtiden til norsk matproduksjon.

Den norske bonden er en viktig del av totalforsvaret vårt. Vi, politikerne, bør behandle dem deretter. Sp har hatt sine mange sjanser. Gigantutbetalinger har ikke hatt effekten man lovte. Det er på tide å tenke nytt.

Høyre vil gi landbruket rammevilkår som gjør det mulig å produsere mer mat i hele landet – med styrket beredskapslagring, bedre tilgang til kapital, et betydelig lavere skattetrykk og moderne infrastruktur. Vi er klare til å ta ansvar for matsikkerheten. Spørsmålet er om Sp er klare til å innrømme at deres oppskrift ikke har virket.